Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.058
    Vandaag: 24
    Gisteren: 59
Exoknaag 23 december 2007 
zondag, 23 december, 2007, 7:41 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was de laatste show van 2007: Exoknaag! Ik kan de discussies op diverse fora goed herinneren toen bekend werd dat Exoknaag verplaatst werd naar 23 december 2007. Het is namelijk gecombineerd met een Avicorni. De kritiek was niet mis, een evenement verhuizen naar de Veemarkthallen in Utrecht, dit in de winter, maar dan ook nog net voor kerst. Veel mensen lieten direct weten dat ze niet kwamen.

Vandaag heb ik vele bekende gezichten gezien en het was er gigantisch gezellig. Het was niet te warm maar zeker ook niet te koud, het was naar mijn mening precies goed. Wat mij wel opviel, was dat het veel rustiger was. Natuurlijk heeft dit deels te maken met de rare datum, maar vanochtend begon wel erg slecht: weeralarm!

Vanochtend moest ik nog even een paar dwerghamsters bij mijn broer halen. Wij wonen vlak bij elkaar en ik kan er lopend heen. Vanochtend heb ik stapvoets gelopen omdat het gigantisch glad was. En onderweg was naast glad ook nog erg mistig. Ik denk dat dit ook veel bezoekers afgeschikt heeft.

Een Mandarijn roodoog in wintervacht:
Foto behorend bij blog

De N.M.C. keuring was erg gezellig. Omdat het niet druk was, was er voldoende ruimte om lekker met elkaar te praten. De verkooptafel was vol en er werd veel mooie dieren verhandeld: prachtige kleurmuizen in verschillende kleuren, dwerghamsters in de kleuren Zwart en Russisch Blauw, maar ook andere kleuren, Syrische hamsters, etc. Qua keuring ging alles vlot, er waren niet heel veel dieren ingeschreven en er waren twee keurmeesters. Wel waren er moeilijkheden bij de start: de keurlijsten waren met de post verstuurd en tja met een kerstpostzegel. Deze lijsten waren niet tijdig ontvangen. Maar het probleem was snel opgelost. Er werd een handmatige lijst opgesteld van de dieren die gekeurd moesten worden.

Samengevat: een geslaagd evenement en bere gezellig. In april is er weer een nieuwe Exoknaag. Ik kijk er alvast naar uit!
Een zwarte Merle, tegenstrijdigheden 
donderdag, 20 december, 2007, 10:16 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je misschien weet fok ik nu ongeveer twee jaar met de Zwarte Russen. Een prachtige mutatie met veel potentie. Zo weet ik al wat het doet met Blauw-wildkleur, Geel-wildkleur roodoog en Vies-bruin. Je krijg dan de kleuren Russisch Blauw, Lilac roodoog en Chocola.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Een mogelijkheid is om Zwart met Merle te combineren. Maar... Er is iets wat tegenstrijdig is!

Een Merle heeft naast een witte kraag en her en der witte haren, ook een spier witte buik (een Wildkleur heeft dit niet). Zwart is een eenkleurige en heeft geen buikkleur. Wel heeft een Zwarte meestal buikvlekken. Tegenstrijdig is dat Merle eigenlijk voor een witte buik zorgt, maar een Zwarte geen buikkleur heeft. Snap je de tegenstrijdigheid?

Tot nu toe heb ik ze nog niet, terwijl ik toch al een paar nestjes gehad hebt waar het uit zou moeten komen. Zou het wel mogelijk zijn om het te combineren?
Zijn knaagbrokken goed? 
woensdag, 19 december, 2007, 10:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een goede fokker geeft aan zijn dieren goede voeding. Naast selectie zorgt voeding voor goede dieren. Goede voeding zorgt voor dat een dwerghamster glanst, goed uit ziet en gezond is. En goede voeding zorgt ervoor dat zogende vrouwtjes niet uitgeput raakt.

Er zijn fokkers die hun fokdieren knaagbrokken geven. De reden hiervan zijn o.a. dat dit goedkoop is omdat je minder afvalvoer hebt, dat dwerghamsters niet te selectief alleen de lekkere dingen eet, het eenvoudiger om te voeren is. Knaagbrokkenvoer is gebalanceerd voer met alle bouwstenen die een dwerghamster nodig heeft.

Maar!, realiseer je dat in knaagbrokken minder vetten zit? Dwerghamsters die gevoeliger zijn voor diabetes, krijgen veel minder snel deze ziekte als ze knaagbrokken krijgen. Je zou snel denken dat dit gunstig is, maar uiteindelijk komen de gefokte dieren bij huisdierenliefhebbers en normale mensen geven hun dieren gemixed hamstervoer.

Mijn mening is dat een fokker juist geen knaagbrokken moet geven om zo ingeval te weten hoe zijn of haar dwerghamsters het doen op normale eten. Zodat er niet in de lijnen onzichtbare gebreken zitten zoals diabetes.

Daarnaast vindt een dwerghamster veel leuker om gemixed voer te krijgen. Je kan dit voer door de kooi strooien zodat ze erna moeten zoeken. Je bootst zo een beetje de natuur na.
Mijn White-Face wordt steeds witter 
dinsdag, 18 december, 2007, 10:03 pm - Roborovski
door Martin Braak
Sind juli 2007 heb ik twee White-Face Roborovski's. Eentje daarvan was vanaf het begin al wat lichter van kleur. Heel geleidelijk verandert de kleur naar wit, maar sinds december 2007 gaat het heel snel.

Wit wordende Roborovski's worden Platinum genoemd. Er is maar heel weinig over bekend. Er is op het internet niets over de genetica van te vinden. Enige wat ik gehoord heb is dat fokkers in Amerika juist niet met de wit wordende Roborovski's fokken omdat ze ongezonder zijn. Of dat waar is, weet ik niet en er zijn geen signalen verder die dit bevestigen.

Steeds witter wordende Roborovski:
Foto behorend bij blog

Het witter worden wordt ook wel verschimmelen genoemd. Als we bijvoorbeeld naar de Campbelli dwerghamster kijken, dan kennen we o.a. Platinum, een dominante factor, dat tevens voor een verschimmeling zorgt. Een Platinum Campbelli dwerghamster wordt langzaam witter. Een Bonte Campbelli dwerghamster, Mi-factor, zijn meestal lichter van kleur. Een Wildkleur Campbelli die het Mi-gen heeft, kan heel grijs zijn. Maar dit is niet verzilveren. De eerste Zwarte Campbelli's verzilverden ook. Er wordt op het internet geschreven dat het om Platinum ging, maar dat is absoluut niet waar! Zelf ben ik 1 van de eerste eigenaren van Zwarte Campbelli's geweest. Samen met mijn broer hebben wij ruim 500 gulden ervoor uit getrokken om ze te kopen. Ze zijn namelijk in Nederland ontstaan!, en ik ben bij de oorspronkelijke fokker geweest. Maar om niet verder af te dwalen, de eerste Zwarten werden op de rug langzaam witter. De andere kleuren uit deze lijn hadden dit niet. We hebben toen op Zwart geselecteerd en later werden ze niet meer witter.

Het verschimmelen komt vaker voor. Zelf begin ik steeds meer te denken dat de White-face factor eigenlijk een bontfactor is waar het wit in het gezicht gepositioneerd is. Het verschimmelen kan dan bij deze bontfactor horen. Waarom niet elke White-Face Roborovski niet verschimmeld, kan ik niet verklaren. En of het iets te maken heeft met het seizoen, ook dat weet ik niet. Maar het zijn wel leuke dingen om verder uit te zoeken!
Wintervacht 
maandag, 17 december, 2007, 4:26 pm - Russische
door Martin Braak
Het bijzondere van een Russische dwerghamster is dat hij een wintervacht kan krijgen. Wanneer de dagen korter worden en hij merkt dit, dan komt een bepaald hormoon op gang dat er voor zorgt dat heel langzaam alle haren verkleuren. Op de achterhand (voor wie niet weet wat het betekent: achterhand = kont) en op de kop onstaan grijze witachtige vlekken. Heel langzaam worden ze witter. Helemaal wit komt bijna nooit voor, ze blijven meestal wat vlekkerig bruin-grijs-wit.

Het proces duurt een paar maand. Het is niet dat ze alleen verkleuren, maar ze worden vaak ook pluizeriger c.q. wolliger. Daarnaast merk ik vaak dat het karakter wat banger wordt. Ze zijn wat loperiger dan anders.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de foto staat een Russische dwerghamster die pak weg een maand al in wintervacht zit.

Op het forum van DeHamster.nl vroeg iemand of zijn Rus nu een Merle was of een Rus in wintervacht. Als je naar de boven twee foto's kijkt, zie je nauwelijks witte haren. Bij een Merle zie je witte haren die van top tot haarpunt wit zijn. Bij een wintervacht zie je haren die deels wit en deels pigment hebben.