Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Langzaam begint de nieuwe trend van inrichten in Nederland te verspreiden 
zondag, 23 oktober, 2016, 7:32 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als je Duitsland en Nederland met elkaar vergelijkt, gaat de aanschaf van een hamster geheel anders. Hier in Nederland koopt men een hamster als huisdier en moet er een mooie kleurrijke kooi bij. Tenminste, dat was hoe het vaak ging. In Duitsland gaat men naar de gespecialiseerde dierenwinkel. Daar kopen zij een kooi inclusief een totale inrichting. Dit bestaat uit een luxe huis, molen en ander kooi inrichting. Vaak schaffen zij een grote kooi aan van minimaal een meter lang. De aankoop wordt door de verkoper goed begeleid en er wordt ruime aandacht voor genomen. Alles samen is een grote uitgave. En de hamster is dan ook geen impuls aankoop, maar iets waar heel goed over nagedacht is.

Deze trend komt nu ook in Nederland. Tenminste, als ik zo om mij heen kijk en de emails met vragen lees. Ik wijs wel eens mensen naar DRDPets. Daar kan je Elmato spullen kopen. Wat is Elmato? Ik kan wel een heel uitleg geven, maar bezoek deze link maar eens: https://www.drdknaagdierwinkel.nl/brands/elmato/

En dan heb je een goed idee! Houdt wel bij inrichting rekening mee dat je een groter kooi moet hebben. Want door de inrichting is er minder bewegingsruimte in de zin dat de hamster achter elkaar kan lopen. Je kunt de kooi helemaal inrichten met brugjes, huisjes, molentjes en zelfs de achterkant van een aquarium beplakken zodat het een mooie uiterlijk krijgt. Zo'n kooi staat geweldig in de woonkamer.

Wanneer ik de website ga updaten, zal ik aandacht hiervoor geven en met foto's laten zien wat allemaal mogelijk is.

Foto behorend bij blog
Veel gestelde vragen, laten we eens stil staan bij.... #hamster #vragen #faq 
dinsdag, 11 oktober, 2016, 8:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Dagelijks krijg ik vragen per mail binnen die over hamsters gaan. Ik beantwoord ze niet dagelijks. Dat is gewoon weg niet te doen. Vaak ga ik één keer per week er voor zitten en probeer ik snel de meeste vragen te beantwoorden. Ene keer verwijs ik naar de website, ander keer beantwoord ik de vraag kort en soms ga ik er diep op in. En ja dat gebeurd ook, soms antwoord ik niet. Dan skip ik het mailtje en dat gebeurd soms gewoon weg dat ik denk ach google ff!, of dat ik overloop qua werk.

Maar laten we een stil staan bij wat er allemaal zo gevraagd wordt.

Is het karakter gebonden aan het geslacht?

Een voorbeeld van een goede vraag! Ja is het antwoord. Ik vind namelijk dat er grote verschillen zijn en dit ook per soort. Je moet hier absoluut niet alle hamstersoorten gelijk stellen. Als het om de Syrische hamster gaat, dan vind ik vrouwtjes leuker dan mannetjes. Vrouwtjes zijn namelijk nieuwsgieriger en daarom ook vaak actiever. Ze staan wat vaker voor de tralies en willen meekrijgen wat er gebeurd. Mannetjes zijn wat kleiner en minder actief. Ze zijn wat slomer en slapen wat meer.

Bij de Russische dwerghamsters vind ik juist de mannetjes wat leuker. Zij zijn wat groter en rustiger. Ja, de vrouwtjes zijn daarvan ook nieuwsgieriger en bewegelijker. Maar dit uit niet in voor de tralies staan, maar in veel meer bewegen. Ja, als je voldoende aandacht geeft, gaan zij ook voor de tralies staan. Maar het lijkt net of dat deze soort wat minder meekrijgt van de omgeving. En bij aandacht geven maakt het niet zo'n verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Bijten hamsters?

De oorspronkelijke lijnen van de Campbelli dwerghamsters beten heel erg. Ander soorten juist niet. Dat komt omdat veel Campbelli dwerghamsters slangen en andere vijanden kennen die in hun hol komen. De verdediging is anders. De Russische dwerghamster is van nature geen bijter. Ja hij kan wat knabbelen, maar dat is niet bijten! Van nature zijn ze bang en bij gevaar gaan ze op de rug liggen. Ze hebben twee geurklieren in hun bekje waarmee ze een vieze geur kunnen uitspugen. Dit is hun manier van verdedigen en ik kan bij mijn dieren gerust mijn hand in de kooi leggen: ze bijten niet.

Dit geldt eveneens voor de Syrische hamster. Die bijten niet qua verdediging. En daarom zijn het ideale huisdieren. Dit geldt eveneens voor Roborovski's en Chinese dwerghamsters. Alleen hun karakter is anders en is afhankelijk wat je wilt welk hamster je moet nemen.

Waarom de huidige Campbelli's niet bijten? Omdat we exemplaren in de natuur hebben gevonden die minder agressief zijn en daarnaast door hybrisering zijn ze veel meer op Russische dwerghamsters gaan lijken. De twee soorten groeien nu door hybrisatie naar elkaar toe en in de toekomst zullen we nauwelijks verschillen meer kennen.

Stinken hamsters?

Niet zoals muizen of ratten, nee hamsters stinken nauwelijks. Dit komt omdat het feitelijk steppendieren zijn die weinig drinken. En doordat zij weinig drinken urineren ze ook weinig. Hun poepjes zijn vaste poepjes en bevatten weinig vocht. En dat stink eveneens niet zoveel. Een hamster hoef je ook niet elke week te verschonen. Ik heb Roborovski's gehad die ik na zes weken pas schoon maakten. En ook Syrische hamsters maak ik niet zo vaak schoon. Ze houden niet van dat je de kooi schoon maakt. Ze vinden hun nest heerlijk. En urineren vaak in eenzelfde hoek. Dan kan je beter even die hoek schoonmaken en niet hun nest verstoren. Ik vind de Roborovski's apart ruiken, maar dat is puur eraan ruiken en dat is niet dat je in de omgeving ze ruikt.

Mijn hamster is overleden en hij is geen twee jaar oud geworden. Hoe kan dit?

Het blijven nu eenmaal levende dieren. En elk organisme kent genetische defecten. Het is een complex geheel en op den duur gaat een proces fout. Welk proces en wanneer bepaald hoe oud een hamster wordt. Ik vind het verkeerd gedacht dat een hamster gemiddeld twee jaar oud wordt. Je moet niet alle soorten als gelijk stellen. Zowel de Russische als de Campbelli dwerghamster is een soort die het minst lang gemiddeld leeft. De Syrische hamster komt daarna en de Roborovski en de Chinese dwerghamsters leven gemiddeld langer. Alle hamstersoorten kunnen twee jaar worden of zelfs ouder. Dit houdt niet in dat dit gemiddeld twee jaar is. Ik merk zelf dat bij de Russische dwerghamster zo rond 18e maand de gebreken beginnen. Dit kan staar zijn en dat heeft niet direct effect op de levensverwachting. Maar dit kan ook andere problemen zijn. Je ziet dat het aftakelingsproces dan begint en dat ze lichaamsgewicht verliezen. Bij Syrische hamsters ligt het ook wel beetje aan welk lijn het gaat. Ik merk grote verschillen. Kijk maar naar de regenboog topics op diverse fora. Dat kan ook komen door voeding en omgeving. We houden ze steeds meer in goed geïssoleerde huizen en dat kan effect hebben op dieren die in het wild gewend zijn aan een ander luchtvochtigheid en temperatuur schommelingen. Ik constateer dat wanneer een hamster ouder dan twee jaar wordt, hij veel minder mooi is en vermoeid is. Ouderdom komt hier echt met gebreken.

Hoeveel voer moet ik geven?

Denk hier niet te veel over na zou ik zeggen. Want een hamster eet instinktief niet door en eet gespreid. Wanneer je een hamster op onbeperkt eten zet, zal hij niet extreem veel dikker worden. Dat heeft puur te maken dat ze in de natuur ook voer verzamelen en aanhouden voor later. Het zijn hamsters en zij verzamelen voer. En ze eten niet altijd het lekkerste eerst. Kijk maar eens wat ze precies opeten. Dit is heel gespreid. Ik geef mijn Russische dwerghamsters een handje voer per 2 dagen en dat geef ik ook aan mijn Syrische hamsters. Ik heb zelf het idee dat twee Russische dwerghamsters meer eten dan één Syrische hamster.

Mijn hamster is te dik, hoe zet ik hem op dieet?

Hoezo te dik? Waarmee vergelijk je het? Want op internet staan diverse oude teksten en/of teksten die op wetenschappelijke artikelen gebaseerd zijn en die zijn gebaseerd op wilde dieren. Tja, een wolf weegt nu anders dan een grote hond. En dat is ook zo bij onze hamsters. Een Russische dwerghamster in de natuur weegt slechts 35-45 gram. Of zelfs minder! De tamme lijnen wegen qua vrouwtjes 55-60 gram en mannetjes 60-65 gram. En wat je ziet is dat bepaalde kleurslagen zoals Mandarijnen ook effect heeft op het gewicht. Mandarijnen zijn vaak ongeveer vijf gram zwaarder. Ook Syrische hamsters t zwaarder geworden. Ze worden doelgericht groter en zwaarder gefokt. Vrouwtjes wegen tussen 140 en de 250 gram. Wat ik wel constateer... Hoe zwaarder hoe minder goed de vrouwtjes fokken. We moeten de vraag stellen of we dit wel wenselijk vinden. Waarom moet het allemaal groter en groter?

Nee, ga niet aan het voer sleutelen. Maar ga kijken of je hamster meer kan bewegen. Extra wc-rolletje zo nu en dan, geef je hamster een goed molentje, etc.

Mijn hamster had een ander kleur dan nu. Hoe kan dat?

Ja die vraag komt geregeld voorbij. Vaak gaat het om Russische dwerghamsters. De kleur Mandarijn is zo'n leuke die extra verrassing geeft. Vaak gaat het om een jonge Mandarijn die nog mooi oranjeachtig was en/of geel. En dan worden ze bruinig en/of krijgen ze heel veel ticking. Daar staat deze kleurslag om bekend. En nog steeds niet weten we hoe dit komt. We weten ingeval dat wanneer een Mandarijn draagt voor zwart (een ouder is zwart en ander ouder is Mandarijn), dat die ticking extreem gaat ontstaan. Maar ik heb ook het idee dat temperaturen hier ook een rol spelen. Het is ingeval niet altijd zo dat egaal blijvende Mandarijnen ook altijd mooie jongen voortbrengen die egaal van kleur blijven.

Daarnaast speelt wintervacht. Er zijn veel winkels die zondag gesloten zijn en de lamp uit hebben. Dat is voldoende om wintervacht te veroorzaken. En dan komen mensen een schattig wit grijze hamster en wordt deze later bijvoorbeeld blauwgrijs.

Bij Syrische hamster speelt dit niet zo vaak.

Volgende keer verder

Dit zijn slechts enkele vragen die vaak gesteld worden. Binnenkort blog ik andere vragen die vaak gesteld worden.

Foto behorend bij blog
Zijn wij dierendag vergeten? 
dinsdag, 4 oktober, 2016, 9:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag is het dierendag en het lijkt wel of wij het vergeten zijn. De media geeft minder aandacht aan dierendag en ik weet niet of er op school nog aandacht aan besteed wordt. Een paar jaar geleden kreeg ik rond deze tijd altijd wel vragen of je een hamster wel of niet naar school mee kunt nemen of hoe je een hamster kunt verwennen.

Eergisteren.... Gisteren... Zelfs vandaag!... geen mail hierover. Ook merk ik rond mij heen niets. Behalve dat ik van een paar dierenwinkels heb vernomen dat ze afgelopen zaterdag extra activiteiten hebben georganiseerd. Want door de week is het niet interessant. Zaterdag wel omdat er meer mensen in de winkel komen.

Toch hoop ik dat mensen vandaag stil hebben gestaan bij dierendag. Ik ingeval wel, alhoewel de hamsters van mij daar weinig van merken. Zij kregen dezelfde "behandeling" als altijd.

Foto behorend bij blog

Misschien moeten ze dierendag maar op een variabele dag houden. Eerste paasdag is ook altijd op zondag... Maar kerst niet. Hmmm, zit de wereld soms vreemd in elkaar!
Op naar de winter, de Russische dwerghamsters bereiden zich voor 
zaterdag, 24 september, 2016, 6:19 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week bij de verzorgen van de Russische dwerghamsters kon ik merken dat mijn Rusjes een bepaalde spanning hadden. Aantal moederhamsters die hun jongen verjagen. Ander soort communicatie door middel van piepjes. Er is een soort spanning en je voelt gewoon dat de Rusjes door hebben dat iets aan het veranderen is: van zomer naar winter.

Terwijl ik bij de hamsters 's avonds de lamp aandoe evenals wanneer ik opsta, hebben ze het toch door dat de winter in aantocht is. Natuurlijk met een overgangsperiode de herfst. Het kan zijn dat ze toch iets mee krijgen van ander soort licht en dat de temperaturen langzaam wat minder warm zijn.

Bij paar hamsters zie ik zelfs tekenen van kleurverandering rondom de ogen. En dat betekent dat een bepaald hormoon opgang is gebracht t.b.v. lichamelijke wijzigingen. En afhankelijk hoeveel van dit hormoon aangemaakt wordt gaan ze geheel in wintervacht of een klein deeltje.

De Russische dwerghamster is een echte koppeldier. Maar dat betekent niet dat alle Russische dwerghamsters zo zijn, er zitten per regio waar je ze vangt verschillen. Wetenschappers hebben ook groepen opgegraven. Bij testen met afstammelingen van wildvang merk ik dat ze veel socialer tegen elkaar zijn dan ik dacht. Als de kooi maar groot genoeg is. Als de kooi groot genoeg is, merk je dat mannetjes en vrouwtje minder met elkaar boksen en dat binnen de groep alfa dieren zijn. Slechts twee vrouwtjes binnen een grote groep fokken. De rest blijft ook aanzienlijk kleiner. Dat zie je ook bij de Roborovski dwerghamster. En bij beide soorten geldt dat wanneer de alfa dieren zwakker worden, er een herschikking plaatsvindt. En dan zijn ze niet zo vriendelijk tegen elkaar meer. En dat gebeurd juist in de maanden eind september en oktober, begin november. Of wel richting de winter, zo werkt de natuur eenmaal.

In de winter moeten de dieren leven van de voorraden. De zwakkeren zijn dan niet gewenst en de sterkeren moeten door. Dit gedrag kunnen wij als mensen niet tegen. Wij vinden het zielig en grijpen in. Dat is ook DE reden om geen meerdere hamsters bij elkaar te houden als huisdier. Het kan zo mis gaan. Mij mijn testen met afstammelingen wildvang is het nog niet mis gegaan. Ze gaan tot heden heel mooi met elkaar om. Maar toch moet ik nu de knoop doorhakken en worden morgen de mannen van de vrouwen gescheiden. En hoop ik dat ze mooi tot hun einde als groep door kunnen leven.

Ik fok zelf koppelgewijs, mijn eigen dieren leven bijna allemaal samen. Daarnaast, omdat ze sociaal zijn en omdat ze begin van hun leven erg waarderen, laat ik jonge dieren als groep opgroeien. Ik zet dus altijd groepjes van vier tot zes hamsters weg. En maak daar na 10-12 weken later pas fokkoppels van.

Foto behorend bij blog

Bij de bovenstaande foto kan je mooi de witte haren rondom de oogjes zien!
Nazomers weer bijna ten einde, het is bijna herfst! 
dinsdag, 20 september, 2016, 8:53 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Terwijl ik dit type, realiseer ik me dat het vandaag de laatste dag van de zomer is. En terug kijkend op de laatste weken, de weken na de zomervakantie: wij hebben een prachtige nazomer gehad. Maar er kleven ook best wel nadelen aan een nazomer, vooral voor de hamsterfokker. Wat je normaal ziet is dat mensen rond de WK tijd de hamsters minder vervangen. Ik bedoel hiermee dat wanneer de hamster overlijd men snel geneigd is om te denken: laten we de nieuwe hamster na de zomervakantie kopen. En wat je nu zag is dat na de zomervakantie het warm was en dan wordt de aankoop uitgesteld.

Foto behorend bij blog

Prachtig weer heeft als nadeel de hoeveelheid vliegen. Maar als voordeel het lekker verzorgen van de hamsters. Hmmm, niet altijd. Want het was geregeld 's avonds laat nog veel te warm. Ik sta dan 's ochtends eerder op om de buitendeur ff lekker open te zetten en dat ik mijn dieren verzorg.

Ik merk dat het weer aan het veranderen is. Ik merk dat niet door alleen naar buiten te kijken, maar ook aan mijn dieren. Er wordt meer gebekvecht en je hoort meer piep, de piep dat je denkt oef, ze hebben even onvrede. Ze zijn wat nerveuzer.

Wat je ook zag is dat er meer gefokt werd of wel meer jongen hebt. Dan begrijp je wel dat nazomers weer enerzijds tot minder vraag en anderzijds tot meer aanbod leidt. Gelukkig wordt het nu koeler en zal de vraag naar hamsters weer toenemen.

Foto behorend bij blog

De vraag die ik mij stel is hoe de winter gaat uitzien. Door de warmte is er nu sprake van warmer water en dat zie je terug in de hoeveelheid ijs op de polen. Verwachting zou dan zijn dat het een zachte winter wordt. Maar ik heb het gevoel dat we te maken krijgen met extremiteiten en dat we wel eens een raar winter tegemoet gaan. Afwachten!