Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Aubiouse, ik heb de overstap gemaakt! 
donderdag, 21 augustus, 2008, 6:04 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Al een tijdje geleden was ik aan het zoeken naar een goed adresje voor Aubiouse en eindelijk heeft mijn broer die gevonden! Vandaag is het dan, bye bye zaagsel, welkom Aubiouse!

Aubiouse is een hennep strooisel dat vijf keer ontdaan is van stof. Het is zo goed als stof vrij. Daarnaast is het voordeel dat het 4x meer vocht absorbeert dan zaagsel. Het is 100% natuurlijk en is voor dwerghamsters comfortabel. Daarnaast is het biologisch en wordt in de natuur snel afgebroken.

Natuurlijk is het duurder, maar ten opzichte van de voordelen is dit waard.

Foto behorend bij blog
Pas op bij het opzetten van koppels, het weer bepaald mede wanneer ze gaan fokken! 
maandag, 18 augustus, 2008, 8:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Dit jaar kon ik wat moeilijk van mijn jonge dwerghamsters af en dan gebruik ik deze tijd om eens rustig wat nieuwe dwerghamsters te selecteren. Zo heb ik in juni en juli een aantal hele mooie koppels opgezet. Prachtige Russische dwerghamsters.

Wat me opvalt is dat een deel nu al jongen hebben. Beetje aan de vroege kant. Niet dat het een groot probleem is, maar het is nog maar net half augustus, dus al met 12-13 weken oud.

Ik merk dat het moment van koppel vormen invloed heeft wanneer ze gaan fokken en of ze gaan fokken. In de zomertijd gaan ze snel fokken. Ik merk zelf dat in de winter ook een piek is, dan gaan ze ineens fokken c.q. sneller fokken.

Zo vreemd is dit natuurlijk niet. In deze tijd kunnen ze in het wild ook gerust fokken, maar natuurlijk niet wanneer de winter in aantocht is. Maar wel als de winter is en het einde inzicht is.

De Roborovski dwerghamster is daarin helemaal apart, alhoewel er steeds vaker sneller gaan fokken. De Roborovski moet een winter overbruggen om te gaan fokken. Winter overbruggen is wanneer ze een koud moment hebben gehad. Ook een woonkamer kan dit al veroorzaken, 's nachts in de winter is het koeler. Vroeger zette ik ze in de berging, waar het lekker koel was. En drie weken later op de zolder waar het lekker warm was. Bij mij gingen ze zo direct fokken.

Toch heb ik dit jaar een paar meldingen gehad van jonge dieren die dit jaar opgezet zijn en toch gaan fokken. Maar realiseer dat in mei prachtig weer was, echt zomers. Daarna is het stukken minder geweest, kouder en regenachtiger. Daarna werd het weer warmer. Het kan toeval zijn...
Golvend, krullend haar is nog steeds zichtbaar! 
dinsdag, 12 augustus, 2008, 9:02 pm - Russische
door Martin Braak
Jaja, ze hebben het nog steeds. Het is nog steeds zichtbaar. Het vreemde is dat bij de vorige exemplaren het verdween, nu blijft het. Het vacht is veel meer open, als je tegen draads aait, blijven de haren staan en als je goed kijkt, het is heel erg gekruld.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Voor mij gevoel hebben zwarte haren en alle gerelateerde kleurslagen iets ander structuur. Het lijkt erop dat de haren wat meer plakkerig zijn en daardoor ontstaat soms een wat glanzende open vacht.

Ik heb ook een exemplaar die het open vacht heeft zonder dat lange van onderen. Ik moet daar toch meer op letten, misschien is het dat 1 gen iets doet wat niet consequent tot uiting komt, en 2 genen een extra dosis geeft en dit gekrulde haren oplevert.

Het is ingeval heel bijzonder.
Hybride bij een ander diersoort 
donderdag, 7 augustus, 2008, 7:47 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij de Russische en de Campbelli dwerghamsters kennen wij hybriden en er zijn veel discussies over hybride altijd hybride blijft, of dat wanneer je op een zuiver soort terug kruist, op den duur zuiver krijgt. Ik ben van mening dat wanneer je niet selecteert op een uiterlijk en generaties op 1 zuiver soort terug kruist, de hybride chromosomen op den duur verdwijnen.

Nu las ik een stukje waar het eigenlijk bevestigd wordt. Hierbij het stukje!

Hij is de laatste van zijn soort. Na bijna honderd jaar eenzaamheid lijkt schildpad Lonesome George (Eenzame George) echter genoeg te hebben van zijn isolement, en zijn unieke genen te willen doorgeven aan het nageslacht.

De enig overgebleven Pinta-schildpad, een ondersoort van de Galapagos-reuzenschildpad, is eindelijk aan het paren met een vrouwtje van een verwante ondersoort. Acht bevruchte eieren rusten in een broedmachine, meldt het onderzoekscentrum op de Galapagos-eilanden, waar George al 36 jaar verblijft.

Hij deelt zijn onderkomen met twee vrouwtjes van de verwante ondersoort, maar zijn verzorgers hadden de hoop op nageslacht al bijna opgegeven. George is 60 tot 90 jaar oud en kerngezond. Hij leek nooit te talen naar seks, maar vorige maand werden de eerste drie bevruchte eieren in zijn hok aangetroffen.

Als de eieren over vier maanden uitkomen, is de soort nog niet gered, want George's kroost zal hybride zijn. Het zal generaties vergen om een 'volbloed'-schildpad terug te kruisen.

George werd in 1971 op het eiland Pinta ontdekt. Daar waren sinds 1906 geen schildpadden meer gezien. Ze zijn eeuwenlang bejaagd en later verdrongen door uitgezette geiten.


Bron: FOK.nl
Russische dwerghamster, kleurslag Dove 
zaterdag, 2 augustus, 2008, 9:14 am - Russische
door Martin Braak
Eindelijk, nu pas heb ik Dove gefokt. Ik heb een aantal pech nestjes gehad waar Dove uit kon komen, maar helaas, wel Lilac roodoog maar geen Dove. Dit komt omdat ik veel Blauw-wildkleur in het zitten. Maar nu heb ik de eerste gefokt! Maar ik ben niet de eerste. De eerste foto's van Dove kreeg ik per mail van Juliet, pak weg een maandje geleden.

Dove lijkt in het begin een beetje op melk chocolade kleur en kleurt naarmate ouder wordt naar een zachte grijze kleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Binnenkort meer foto's!