Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Opgestuurde rattenkeutels bewijs resistentie 
vrijdag, 19 april, 2013, 7:07 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een heel tijd geleden heb ik op mijn blog een oproep gezet met betrekking tot het opsturen van rattenkeutels. En vandaag kwam de uitkomst in het nieuws!

Een kwart van de bruine ratten in Nederlands is resistent voor rattengif. Ze eten het spul wel, maar gaan daar niet of pas na lange tijd aan dood.

Ze eten het spul wel, maar gaan daar niet of pas na lange tijd aan dood. Dat ontdekten wetenschappers van Wageningen University na een landelijke oproep om gevonden rattenkeutels op te sturen.

In totaal ontvingen de onderzoekers 361 inzendingen uit heel Nederland, maar slechts 169 opgestuurde keutelmonsters waren geschikt om te analyseren. Een kwart daarvan was afkomstig van resistente ratten. Dat was echter genoeg om Nederlandse schattingspercentages en Frans onderzoek te bevestigen.

Oost-Nederland

"Veel van deze ratten overleven dus de bestrijding en kunnen zich beter voortplanten dan hun gevoelige soortgenoten. Hierdoor wordt de populatie resistente ratten steeds groter, vooral in het oosten van ons land", laat de universiteit weten.

In bijvoorbeeld delen van Twente en de Achterhoek werden alleen maar keutels van resistente ratten gevonden.

De 'keutelpost' heeft aangetoond dat sommige gifstoffen in gebieden met veel resistente ratten hun werking kunnen verliezen. De wetenschappers willen in vervolgonderzoek graag een link leggen tussen het gif en veranderingen in de genen die de resistentie veroorzaken.

Met die kennis kan de rattenbestrijding uiteindelijk verbeterd worden. De ingestuurde keutels kunnen ook voor een volgend onderzoek gebruikt worden, zeggen de wetenschappers.

Bron: ANP


Tja juist waar ik woon alleen maar restistente ratten!
Rat krijgt nieuwe nier uit eigen weefsel 
maandag, 15 april, 2013, 7:04 pm - Nieuws
door Martin Braak
Voor het eerst hebben wetenschappers een nieuwe en goed functionerende nier gekweekt en teruggeplaatst in een rat.

Medici van Massachusetts General Hospital in Boston publiceren hun resultaten zondag in Nature Medicine.

Zij produceerden de nier met een technologie die gebruik maakt van de structuur van het oude orgaan. In dat oude orgaan zit bindweefsel, dat met een soort zeepoplossing schoongespoeld kan worden.

Na het schoonspoelen vulden zij het overblijvende 'skelet’ van bindweefsel op met lichaamseigen cellen. Eerst werden daarvoor een paar soorten cellen op de juiste plek in het skelet gezet, en in een kweekomgeving groeide dat uit tot een volledige nier, die de onderzoekers terugplaatsten in de rat.

Zowel erbuiten als binnen in het lichaam van de rat bleek de nier urine te produceren alsof er niets gebeurd was.

Het maken van organen op deze manier kan een uitkomst bieden voor patiënten met ziekten die op een wachtlijst staan voor een donororgaan. Dit soort organen zijn sneller te maken dan dat de aanvoer van donororganen is, en omdat ze lichaamseigen zijn is er ook geen probleem met afstoting van het nieuwe weefsel.

Tot slot is het handig dat de nier gekweekt wordt in de structuur van het oude orgaan, zodat het precies aansluit op alle vaten.

Het is nog niet zover dat de technologie toegepast kan worden in mensen, al is al wel aangetoond dat het 'schoonwassen’ van het bindweefselskelet ook werkt met menselijke nieren

Bron: Nu.nl
Wederom een foutje van de natuur! 
zondag, 14 april, 2013, 6:45 pm - Russische
door Martin Braak
Een paar jaar geleden heb ik een artikel geschreven met als title 'Een foutje van de natuur'. Hierin stond een foto van een Pearl die half Pearl half Blauw-wildkleur was. Dit betreft een chimaera. Dat is wanneer twee bevruchte eicellen samensmelten. Dan bestaat een dier uit twee verschillende soorten DNA en bij kleurmutaties kan je dat zien. Mozaïek is niet hetzelfde als chimaera. Bij mazaïek ontstaat op een bepaalde plaats een mutatie waardoor een pigment vlek ontstaat. Afgelopen maand is bij mijn broer Peter een Russische dwerghamster Perl geboren met een grote vlek. Deze vlek is Blauw-wildkleur. Of wel op een bepaald deel is de Pearl mutatie uitgegaan. Waardoor zeg maar het sausje over de kleur uit is en de originele kleur ziet. Of wel er is geen mutatie opgetreden, maar een mutatie is uitgegaan. Er is een fout gemaakt bij het kopiëren van cellen waarbij stukje beschadigd is en daardoor deze mutatie beschadigd is.

Foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
N.K.V. Bokaal 2013 
zondag, 7 april, 2013, 8:23 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag, 7 april 2013, was het zover! De dag waarop de grootste knaagdieren evenement van Nederland gehouden werd: N.K.V. Bokaal. Totaal waren er meer dan 500 knaagdieren ingeschreven, ruim 350 tamme ratten, 32 chinchilla's, 70-80 dwerghamsters, verschillende gerbils, kleurmuizen en Syrische hamsters. En zoals verwacht, was het een mega spektakel zeg!

Foto behorend bij blog

December vorig haar hebben René en ik met Monique en Peter, beide eveneens bestuursleden van N.K.V., overleg gehad en al snel zaten we op één lijn met betrekking tot de toekomstige keuring op Exoknaag. Namelijk dat N.K.V. een promotiekeuring houdt waar iedereen ongeacht lid mee kan doen. Begin januari is er een bestuursvergadering geweest en is besloten om dit door te voeren. De website van Rebas Trofee werd omgetoverd in N.K.V. Bokaal. De scripts werden aangepast en layout geheel in de nieuwe stijl van N.K.V. gehuld. Monique heeft zich bezig gehouden met het vraagprogramma en verwerking van de inschrijvers. René heeft zich bezig gehouden met de organisatie, sponsoring en benodigdheden zoals tafels. Rolf heeft de chinchilla deel voor zijn rekening genomen.

Qua sponsoring heeft Versele-Lage heel veel betekend. Zij hebben alle bekers gesponsord en een mega mooie entree bord. Daarnaast hadden wij een nieuwe sponsor: Rolsma Advanced Biobased Paints. Zij hebben de vereniging van verf voorzien. En niet zomaar verf! Nee, verf geheel op natuurlijke basis. Geen synthetisch middel, geen oplosmiddel en beter dan chemische verven. Dit zodat N.K.V. de tafels en borden in de nieuwe kleuren kon schilderen. En natuurlijk TER. TER stelt de ruimte gratis ter beschikking.

In de aanloop van het evenement ging niet altijd alles op rolletjes. De website werd op RebasTrofee.nl deel gehost en NKVBokaal.nl was een redirect naar RebasTrofee. Toen de website online ging, merkte ik al snel dat e.e.a. niet functioneerde qua links. Daarom had ik de emails zo aangepast dat de links direct naar RebasTrofee.nl gingen. En daarmee leek het probleem opgelost... Dus niet! Pas later, toen mensen gingen inschrijven bleek soms de sessie van de browser gereset werd indien de bezoeker via NKVBokaal.nl de website bezocht. En dat leverde foutmeldingen bij inschrijvingen op. Gelukkig was dit te fixen en toen leek alles op rolletjes te lopen qua website. Het is altijd zo dat de laatste paar dagen voor de deadline van inschrijvingen de meeste dieren ingeschreven. En toen ging het weer mis, zonder dat ik er iets aan kon doen! De emailserver van One.com lag er geregeld uit waardoor mensen niet konden inschrijven. Maar ook dit probleem werd gelukkig opgelost. Maar dit waren niet de enige problemen. Zo ook de hoeveelheid niet erkende kleurslagen en hoe ze te benoemen. De flyers die nog gemaakt moest worden. N.K.V. jaarboek die ook op deze dag klaar zou zijn... Het was spannend, email van de drukker dat er problemen waren ... uiteindelijk allemaal gelukt en op tijd klaar!

Rond acht uur was René druk bezig met de bekers en die stonden geweldig op een rij. Dit voor een prachtige spiegel en wat was die opstelling hoog zeg! Monique en Marjolijn hielpen de deelnemers. Dit liep allemaal erg vlotjes en om tien uur werden de eerste dieren al gekeurd. Ene kant zaten vier keurmeesters op een rij die de Syrische hamsters, dwerghamsters, muizen en gerbils keurden. En anderkant allemaal buitenlandse keurmeesters die de tamme ratten keurden. In het bijzonder: het was de eerste keuring voor zowel Katja als Aly. Zij zijn namelijk pas geslaagd als keurmeester. En voor hun bijzonder leerzame dag! Bijvoorbeeld Aly keurde Russische dwerghamsters en op de keurtafel kwam opeens een zwarte Campbelli dwerghamster. Die werd door Aly als een Rus beoordeeld. Op de keurkaart kwamen opmerkingen dat het erg veel op een Campbelli leek, maar toch kreeg deze een predicaat. Natuurlijk fout!, want zij had deze dier af moeten keuren. Maar dat realiseerde ze pas later.

Foto behorend bij blog

Zelf vond ik de Russen erg tegen vallen. Je kon zo zien dat er veel buitenlandse deelnemers waren. En de Nederlandse type Rus verschilt erg van die van de Engelse en Zweedse. Ik zal binnenkort een blog hier aan wijden. Maar ik vond ze te donker en te plomperig. Ze zaten te veel in vel en het waren geen mooie kogelronde types, maar vorse dwerghamsters. Behalve de Pearls. Die waren heel mooi, soms te donker. Maar wat een vooruitgang zeg! De Campbelli dwerghamsters waren dit keer erg verschillend. Van klein tot groot, van rond tot langwerpig, van lang tot wat korter haar, van te open vacht tot bijna Rus lijkend vacht. Wat is nu precies een goede Campbelli dwerghamster? Soms laaide de discussie op en Mark, de keurmeester, ging daar heel gemakkelijk over heen. Ze zien in wild al anders uit, elke fokker heeft zijn of haar eigen beleid, je hebt kleine en grote Campbelli's, etc. Ik ben best wel benieuwd wie er nu precies gewonnen heeft! Alhoewel ik waarschijnlijk niet kan achterhalen welke het is geweest. Want het is bij het maken van foto's lastig om vast te leggen om welk dier het gaat.

Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters werden in de middag gekeurd en de keuring begon met twee prachtige goudkleurige Syrische hamsters, afkomstig uit Engeland. Wow, wat waren dat prachtige hamsters zeg. Anneke keurde de syren en gaf aan dat de Engelse typen beter waren dan de Nederlandse typen. Letterlijk zei ze dat wanneer je eenmaal in Engeland gekeurd had, je realiseerde hoe ze ook uit konden zien. Want in Nederland zijn de Syrische hamsters wat kleiner van type. Al snel merkte Anneke op dat de Syrische hamster een rex voorouder moet hebben gehad. Ze kon dit zien aan de vacht implant. Daarnaast aan de snorharen die iets ander stand heeft. En aan het ontbreken van haren die iets langer op de rug aanwezig zijn. Een minuut later kwam de fokker erbij staan en ik vroeg of dit klopte... Hij keek verbaast en zei: ja. Kon ze dat zien? Ja! En dat was niet één keer, er waren meerdere Syrische hamsters met dit verschijnsel. Fokkers, fok daarom niet zomaar rex door je lijnen heen! Want de dekharen worden minder mooi van!

De kleurmuizen waren diverse van kleur. Het waren net snoepjes: witten, zwarten, gevlekten, driekleuren en ook dit jaar borstelharen. En daarvan heb ik een paar op foto gezet. De zwarte muizen zijn gewoon weg niet op foto te zetten zeg! En op een gegeven moment had ik een chocola kleur prachtig op foto staan... Zegt Katja: dat is een te lichte chocola kleur, die moeten veel donkerder zijn. Shit! Want ook deze kleur is zeer lastig op foto te krijgen. Later heb ik een betere chocolade kleur muis op foto gezet. Oeps, de eerste oeps voor Katja was ook een feit! Eén van de kleurmuizen nam de benen en liep over de grond. Ik had de muis te pakken, alleen beet hij me. En ik lied hem daarom weer los. Maar gelukkig kon deze gevongen worden. Dit had niet veel geschild trouwens!

Bij de gerbils zag je eveneens verschillen in bouw en type. Het was goed te zien dat fokkers uit verschillende landen verschillend beleid op na houden. Ook waren er nieuwe kleuren zoals wit donkeroog en blauw. Een blauwe kwam erg bruin over en had ook robijnkleurige ogen. Dat kan geen blauw zijn.

Van de tamme ratten heb ik weinig mee gekregen. Voor de keurmeesters stonden de kooien en die zijn heel wat groter. En achter de kooien werden de ratten gekeurd. Het was niet echt mogelijk om ratten op foto te zetten. En het was daar drukker zodat van afstand ook geen goede foto's genomen kon worden.

Het was mega druk en ik hoorde dat in de ochtend een wachtrij voor de entree stond van meer dan uur wachttijd. Ongelovelijk! De temperaturen in de hal liepen ook enorm op. En keuring liep uit. De uitreiking zou om drie uur zijn, om vier uur ben ik naar huis gegaan terwijl de uitreiking nog niet plaatsgevonden had. Dit omdat ik morgen weer vroeg naar werk moet gaan en ik afgelopen week ontzettend drukke week had gehad. Volgende keer zal ik wat langer blijven en ook de winnaars op foto zetten. Ik denk dat iemand zoals Juliet dit vast wel gedaan heeft.

Het was een bijzondere geslaagde dag! Een dag waar ik heel veel foto's gemaakt heb en eigenlijk met te weinig mensen gepraat heb! Iedereen van N.K.V. was ook erg druk. Allemaal bedankt!, en compliment hoe dit uiteindelijk geworden is!!

Foto behorend bij blog
Actie Stichting Knaagdierencentrum 
vrijdag, 5 april, 2013, 8:55 pm - Overige
door Martin Braak
Afgelopen en deze week had ik contact met Lisa van Groupon. Zij vroeg of ik wat reclame wil maken voor de actie m.b.t. de stichting Knaagdierencentrum. Maar natuurlijk! Hierbij!

Afgelopen weekend was het Pasen. Ter ere van dit feestelijke lenteweekend hebben de stichting Dierenbescherming en aanbiedingen website Groupon de handen in een geslagen.

Op de website Groupon.nl kan men doorgaans allerlei verschillende producten, met grote kortingen, aanschaffen. Om de dierenbescherming en de knaagdieren te helpen heeft Groupon afgelopen weekend speciaal voor de dierenbescherming een plekje vrijgemaakt op haar platform.
Iedereen kan een zogenaamde “deal” aanschaffen , wat in principe inhoudt dat iedereen zeer eenvoudig een donatie kan doen. Doneren kan al vanaf 5 euro, en loopt op tot 50 euro.

De dierenbescherming opent binnenkort een nieuw knaagdierencentrum in Nederland. In de knaagdieren centra van de dierenbescherming wonen verschillende knaagdieren die niet meer bij hun voorgaande baasje konden wonen. De knaagdieren krijgen onderdak in de knaagdieren centra, todat zij een nieuw baasje gevonden hebben.

Door te doneren, kan er het volgende gedaan worden voor de dieren. Met slechts 5 euro konijn zijn gehele verblijf gevoedt worden. Voor 30 euro zit een konijn er zijn hele verblijf schoon en fris bij.
Met 10 donaties van 50 euro kan de dierenbescherming een nieuwe konijnenren aanschaffen.

Alle kleine beetjes helpen. Wat is er nu makkelijker dan van achter je computer een donatie te maken? Help de dierenbescherming ook mee en kijk
hier voor de deal!