Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Opgestuurde rattenkeutels bewijs resistentie 
vrijdag, 19 april, 2013, 7:07 pm - Nieuws
door Martin Braak
Een heel tijd geleden heb ik op mijn blog een oproep gezet met betrekking tot het opsturen van rattenkeutels. En vandaag kwam de uitkomst in het nieuws!

Een kwart van de bruine ratten in Nederlands is resistent voor rattengif. Ze eten het spul wel, maar gaan daar niet of pas na lange tijd aan dood.

Ze eten het spul wel, maar gaan daar niet of pas na lange tijd aan dood. Dat ontdekten wetenschappers van Wageningen University na een landelijke oproep om gevonden rattenkeutels op te sturen.

In totaal ontvingen de onderzoekers 361 inzendingen uit heel Nederland, maar slechts 169 opgestuurde keutelmonsters waren geschikt om te analyseren. Een kwart daarvan was afkomstig van resistente ratten. Dat was echter genoeg om Nederlandse schattingspercentages en Frans onderzoek te bevestigen.

Oost-Nederland

"Veel van deze ratten overleven dus de bestrijding en kunnen zich beter voortplanten dan hun gevoelige soortgenoten. Hierdoor wordt de populatie resistente ratten steeds groter, vooral in het oosten van ons land", laat de universiteit weten.

In bijvoorbeeld delen van Twente en de Achterhoek werden alleen maar keutels van resistente ratten gevonden.

De 'keutelpost' heeft aangetoond dat sommige gifstoffen in gebieden met veel resistente ratten hun werking kunnen verliezen. De wetenschappers willen in vervolgonderzoek graag een link leggen tussen het gif en veranderingen in de genen die de resistentie veroorzaken.

Met die kennis kan de rattenbestrijding uiteindelijk verbeterd worden. De ingestuurde keutels kunnen ook voor een volgend onderzoek gebruikt worden, zeggen de wetenschappers.

Bron: ANP


Tja juist waar ik woon alleen maar restistente ratten!




Overige blogposts worden nu geladen...