Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Wat Paasfoto's en brrr koud voor de aantocht van de lente 
zondag, 18 maart, 2018, 8:08 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vrijdag reed ik van Amsterdam terug naar huis. Van te voren had ik Buienradar en ANWB site bekeken: sneeuw en files. Een combinatie waar ik niet dol op ben. Maar de terug reis ging heel goed. Ik ben om de files heen gereden en heb maar paar vlokjes sneeuw gezien. Maar dit weekend... het was toch bar koud zeg! De koudste 17 en 18 maart ooit gemeten. Weer records die elke keer verbroken worden. Het voelt vreemd. En het is de laatste zondag met de wintertijd. Volgende week gaan we de tijd weer verzetten. En over twee weken is het alweer Pasen.

En zo dacht ik vandaag: laat ik Paasfoto's maken! Elk jaar maak ik van deze foto's. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik liever een laat Pasen heb dan een vroege. Door de drukte en dat ik vaak in Amsterdam ben voor mijn werk, besteed ik in het weekend veel tijd aan huishoudelijk werk en de verzorging van de dieren. En het fotograferen staat dan op een laag pitje.

Een paar foto's die ik vandaag gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En vandaag heb ik een nieuw artikel op NKV site geplaatst. Nog niet gezien? Surf dan snel ff naar deze site!
Een hamster wordt niet snel dronken #hamsters 
zondag, 11 maart, 2018, 7:40 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Een vreemde titel of niet?! De titel is grappig bedoeld, maar zoals mensen mij kennen, gaat de grap over in serieusheid. Veel voedsel, zoals fruit, fermenteert op natuurlijke wijze waarbij ethanol wordt geproduceerd. Dat kan in de natuur hoge gehaltes zijn van 5%. Hamsters eten dit op en voor zo'n diertje denk je al gauw dat het om een hoog alcoholgehalte gaat. Maar zowel de Syrische hamster als dwerghamsters lijken heel goed tegen alcohol te kunnen.

Een onderzoek aan de universiteit van Alaska onderzocht dit. Ze gaven aan de Campbelli dwerghamster ethanol. Dit op twee manieren, de natuurlijke manier via voedsel en onnatuurlijke manier door rechtstreeks in te spuiten. Hoe meer ethanol in het lichaam geïnjecteerd werd, hoe meer ze er last van hadden. Logisch, maar wat opviel was dat via orale inname ze veel meer ethanol konden innemen voordat ze motorisch problemen ondervonden. Wel 10 keer meer voordat ze "dronken" waren.

Het lijkt erop dat het enzym alcohol dehydrogenase hier aan ten grondslag ligt. Ook mensen hebben dit, maar blijkbaar is dit bij hamsters veel actiever. En daardoor kunnen ze in de natuur gerust rijpe fruit eten.


Foto behorend bij blog

Bron: Lupfer, G., Murphy, ES, Merculieff, Z., Radcliffe, K., & Duddleston, KN (2015), gedragsonderzoek ethanol 115, 19-24.
Selecteren op onderkleur 
dinsdag, 6 maart, 2018, 8:19 pm - Russische
door Martin Braak
Ik moest deze week denken aan een clubdag van de NKV waar we jonge dieren samen gingen bekijken en selecteren. Waar let je precies op? Een zeer leerzaam moment en ik hoop dat de vereniging dit nogmaals organiseert. Aankomend clubdag daar wordt een presentatie over de wildkleur gehouden. Ook dat lijkt mij erg interessant.

De reden dat ik hieraan dacht was dat ik jongen uit een test project aan het bekijken was. Zoals vaste bloglezers en mensen die mij kennen weten, heb ik twee lijnen: mijn eigen lijn en een lijn waar ik bijna 10 jaar geleden mee begon en afstamt van paar zuivere Rusjes uit Engeland. Bij mijn eigen blauw-wildkleur dieren zie je verschillende onderkleuren: leiblauw, grijsblauw naar grijs en wit. Ik weet dat een aantal fokkers denken dat dit niet genetisch is maar waarop je kunt selecteren. Ik ben zelf van mening dat het om een genetische mutatie gaat dat ervoor zorgt dat de onderkleur niet goed is .... herstel!, niet conform de standaard is. Bij de ander lijn hebben de blauw-wildkleuren voornamelijk donkerblauw / leiblauw onderkleur. En daarom doe ik al wat jaren test kruisingen om te kijken of ik een onderbouwing kan krijgen of dit genetisch is.

Dat blijft moeilijk, want hoe toon ik dit aan! Want een slecht geselecteerde x goed geselecteerde, kan ook beide opleveren, toch? Toch zie ik bij kruisingen leiblauw x leiblauw onderkleur dat er geen wit onderkleur tussen zit. En grijs onderkleur x grijs onderkleur wel de wit onderkleur tussen zit. Ik heb nog geen beeld of het om één gen gaat. Krijg soms het idee dat het om meerdere genen gaat. Maar de Engelsen hebben ingeval nooit witte onderkleur!

Ik heb een mooie Engelse lijn blauw-wildkleur gekruist met een eigen lijn blauw-wildkleur dat een slecht onderkleur had. Dit exemplaar heeft een prachtig en goed onderkleur. Ik heb deze terug gekruist op een Engelse lijn. De jongen hiervan heb ik heel goed bekeken en ik zag bij de jonge exemplaren verschillen op de huidkleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de eerste twee zie je dat aan de basis witgrijs te zien is. Omdat ik de foto met flits maak, zie je op de foto de kleur wit meer dan met je oog ziet. De laatste twee foto's is van een exemplaar die een beter onderkleur heeft.

Omdat ik te weinig ruimte heb, kies ik nu voor om voor leiblauw qua selectie. Ik wil dit terug kruisen op een ander jong uit eenzelfde soort test. En kijken of dan de onderkleur wederom grijs voorkomt.
Maak een hamster altijd wakker voordat je hem pakt #hamsters 
zaterdag, 3 maart, 2018, 8:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Maak een hamster altijd eerst even goed wakker voordat je hem pakt. Vooral als het om een Syrische hamster gaat. Maak ook een Russische dwerghamster die diep slaapt kan enorm schrikken. En kan daardoor gaan bijten.

Ik heb zelf een keer gehad dat een Russische dwerghamster mij beet en zich rond mijn vinger zat. En hij liet niet los. Ik had hem niet goed wakker gemaakt en hield hem al in mijn handen.

Daarom altijd even tegen de hamster praten. Even wat geluid maken zodat de hamster wakker is. Bij Syrische hamsters wacht ik ook vaak dat ze uit hun nest zijn. Ze houden niet altijd van om in hun nest gepakt te worden. Ook vernietig je het nest als je dat wel zou doen en de hamster wat tegen stribbelt.

Vorig week had ik de boven gedeelte van de kooi weg gehaald terwijl de hamster nog sliep. Toen mijn hamster wakker werd en uit het nest was, wilde ik haar pakken. De hamster had niet door wat ik had gedaan en voor haar bewoog mijn hand onverwachts naar haar.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik had in mijn hand de camera en kon haar reactie op foto krijgen. Je ziet hoe de hamster schrikt.

Een paar foto's van een ander moment dat ik haar gewoon wakker maak:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De kleurengenerator op mijn website, een innovatief script #hamsters 
zondag, 25 februari, 2018, 7:47 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Het is alweer 8 jaar geleden dat ik de kleurengenerator voor de Syrische hamster heb gemaakt. En sinds die tijd is hij 40 duizend keer gebruikt.

Een linkje:
https://www.dwerghamster.nl/syrischehamster/kleurengenerator/index.php

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dit gemaakt heb. In die tijd heb ik op internet eentje gezien en dat wilde ik namaken. Waar ik tegen aanliep was dat een script maximaal 30 seconden mocht runnen c.q. duren. Daarna werd het door de server waarop mijn site gehost wordt, gestopt. En bij zes verschillende genen ging dat perfect. Maar één gen combinatie erbij zorgt voor een macht 2 script duur. Of wel als zes verschillende genen 3 seconden duurt, dan duurt zeven verschillende genen 9 seconden. En acht maar liefst 81 seconden.

Ik was bezig in Excel om hierover na te denken en ik kon de puzzel niet oplossen. Want ik dacht zoals de standaard scripts werken. Namelijk alle mogelijke combinaties calculeren en dan analyseren welke kleuren dit zijn. Ik heb op een gegeven moment alles weg gegooid. Ik was er klaar mee. Maar een jaar later ging ik er weer over nadenken. En vond ik een simpel oplossing: denk als een mens.

Als ik een combinatie van genen zie dat gekruist wordt, dan weet ik bijna direct welke kleuren hieruit komen. En dat komt omdat ik niet alle combinaties in mijn hoofd maak. Ten eerste bedenk ik eerst welke kleuren eruit rollen en dan ga ik nadenken welke sausjes er zijn. Of wel welke genen zorgen voor een patroon. Dat zijn namelijk geen kleurmutaties. En dan over de vacht. Gaat het allemaal om normaal haar of ook om bijvoorbeeld langhaar.

Een voorbeeld: als het albino gen (cc) aanstaat dan doet de rest er niet toe. Dat is niet zichtbaar. Dan hoeft je dat ook niet te calculeren. Dat scheelt rekentijd.

En jawel, ik kon het binnen de 30 seconden laten berekenen. Maar er was één dingetje: als er teveel onbekende combinaties waren, dan duurde het toch meer dan 30 seconden. En dat lukte me niet om op te lossen. En daarom heb ik er acht jaar lang een rode tekst erbij gezet dat het script in bewerking is en vast kan lopen indien er te veel onbekende combinaties zijn.

Het was 2015 dat ik dit ook voor de tamme rat gemaakt heb. Echter, je raad het misschien wel. Het lukte me niet om dit binnen de 30 seconden te krijgen. Ook al had ik in de scripttaal bepaalde combinaties eruit gefilterd die niet berekend hoefde te worden. Net als een normale mens zou doen. Het was tijdens een zware griep dat ik op de bank hierover zat te denken. En bij hoge koorts dat ik ineens een ingeving had. Waarom de combinaties allemaal berekenen? En waarom zoveel combinaties onthouden als een groot deel van deze combinaties toch hetzelfde zijn. Dat zou een normaal mens niet doen.

Het aanpassen van het script voor de tamme rat duurde nog geen twee uur. En de rekentijd is binnen enkele seconden ongeacht hoeveel combinaties.

Dit jaar heb ik een paar emails ontvangen met betrekking tot de kleurengenerator. Eentje vroeg of ik mijn script wilde delen zodat het script van tamme ratten ook in het Engels zouden hebben. En de ander had html code al in de website gebouwd maar het deed het niet... Nee logisch, het is een script dat achter html zit. Je kunt het niet zo ff van de site halen! De vraag m.b.t. tamme rat kleurengenerator heb ik even over nagedacht. Ik ga hem zelf t.z.t. ombouwen. Een probleem is dat in de USA wat geen codes anders zijn.

Vandaag, ja nu pas!, heb ik de Syrische hamster kleurengenerator omgebouwd. De innovatie leidt er toe dat ik donkergrijs ook kan toevoegen. In de aankomende weken ga ik alle donkergrijs variaties inbouwen. Een ander gedachte was in 2010 dat ik ook foto's erbij zou zetten. Ik heb in deze acht jaar er nooit meer omgekeken. Ik gebruik hem zelf niet en had daardoor geen prikkel om hier aan te werken.

Voor de Campbelli dwerghamster bestaat er ook eentje:
http://gerbils.silvanon.com/hamstercalculator/campbell/

Foto behorend bij blog