Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Roborovski paasfoto traditie 
zondag, 18 maart, 2012, 12:40 pm - Roborovski
door Martin Braak
Een paar jaar geleden heb ik een paassfeer foto gemaakt waarbij ik gele kuikentjes en een Roborovski dwerghamster gebruikt had. Het scheelde toen niet veel of hij was ontsnapt. Op de foto is een stukje arm van mijn broer te zien die de Roborovski net nog kon pakken. Maar de foto was geweldig!, en dat vond ik blijkbaar niet alleen. Die foto is de hele wereld over gegaan! En vanaf dat moment heb ik elk jaar dezelfde soort foto's gemaakt.

Natuurlijk houd ik deze traditie in ere! :)

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Geweldig of niet? Ik heb maar een paar gemaakt ... voordat hij ontsnapt :)

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit schatje was wat rustiger.

Zie ook:
http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 325-231051
Algemene ledenvergadering NKV + kleurmuizen 
zaterdag, 17 maart, 2012, 9:05 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag, 17 maart 2012, hield de Nederlandse Knaagdierfokkers Vereniging (NKV, voorheen NMC) haar algemene ledenvergadering. Er werd stil gestaan bij de koers van NKV, de voorzitter Peter Jansen is afgetreden en Cees de Best is de nieuwe voorzitter. Ook zijn de te organiseren evenementen besproken.

Daarna hield Henry van Raaij een voordracht over de erfelijkheid bij de kleurmuizen. Henry begon eerst de termen en definities uit teleggen zoals wat een chromosoom is, wat dominant en recessief is. Maar ook dat er mutaties zijn die afhankelijk zijn van andere mutaties. De verschillende kleurmutaties zoals extreme black, blauw agouti, blauw, siamees, albino en splash werden aan de hand met echte kleurmuizen uitgelegd. De muizen gingen van ene hand naar de ander, zodat we allen konden zien hoe bepaalde kleurmutaties tot uiting komen. Ook lied Henry kleuren zien waarbij hij in de ene hand de kleuren van de ouders vast hield en ander hand hoe de jongen eruit kunnen gaan zien. Daarbij besprak hij complexe mutaties op de c-locus waarbij het niet simpel aan of uit is. Zo zijn er kleuren die tussen de ouderkleuren inzitten. Ook vertelde hij van bepaalde kleurmutaties leuke feitjes zoals dat extreme black is ontstaan bij een experiment waarbij muizen bestraald werden.

Foto behorend bij blog

Een bijzondere nieuwe mutatie Splash kwam eveneens aanbod. Dit is een vrij nieuwe mutatie en zorgt ervoor dat bij een muis met een c-locus mutatie een deel van de haren de c-mutatie uitgeschakeld wordt. Zo ontstaat er een vlekpatroon. Deze mutatie wordt gebruikt om de driekleur muizen te fokken. Het lijkt een beetje op een omgekeerde bontfactor.

Splash:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Al met al een zeer geslaagde dag waarbij niet alleen vergaderd werd, maar ook veel over onze hobby gepraat werd.

Martin Braak
Cinnamon Robbies, yep 3e generatie 
donderdag, 15 maart, 2012, 10:27 pm - Roborovski
door Martin Braak
Ik denk dat er maar weinig mensen weten dat ik Cinnamon Roborovki's heb. Ik hield ze in een grote groep, maar twee maandjes geleden werd eerst een mannetje en week later een vrouwtje uit de groep verdreven. Dit komt omdat ze normaal in groepjes van 8-10 in het wild leven en een jaar later de zwakkeren verstoten worden en nieuwe generatie zich mag voortplanten.

De twee verstoten kon ik gelukkig koppelen en tussen hun twee gaat het prima. Ik dacht, de grote groep gaat zich verder voortplanten... maar tot vandaag helemaal niets. Maar wat zag ik bij de koppel die verstoten zijn?

Vandaag zag ik ineens drie kleine Cinnamon Roborovski's. Oogjes al open en doen stappe stappe. Generatie 3!

Foto behorend bij blog
Wat ondervoeding kan doen 
zaterdag, 10 maart, 2012, 5:52 pm - Russische
door Martin Braak
Twee weken geleden zag ik een Rusje in een nest zitten die kleiner was dan de rest. Een zogenoemde ukkie. Ondervoeding kan dan vreemde dingen doen. Het kan ervoor zorgen dat de groei stagneert en daardoor vreemd uit gaat zien. Bijvoorbeeld grotere niet bij het lichaam passende oren.

Ik zag dat dit Rusje wat kaliger werd en maakte me ongerust. Toen ik op 3 maart keek, was ik even sprakeloos! Wat is dat dan? Een Merle? Maar beide ouders zijn zuiver en ook zuiver van kleur, namelijk Blauw Wildkleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En moet je nu 7 dagen later zien. Bijna geheel Blauw-wildkleur geworden!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dezelfde hamster ... Zeven dagen later!
Hoge hersentemperatuur herstelt Alzheimeschade hamsters  
woensdag, 7 maart, 2012, 7:05 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Goudhamsters lopen tijdens hun winterslaap hersenschade op, die lijkt op Alzheimer. De knaagdieren repareren dit door kort de temperatuur te verhogen. Dit stelt neurobioloog Ate Boerema, die deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen op het hersenonderzoek promoveert.

Hij ontdekte dat eiwitten in de hersenen van de winterslapers verbindingen aangaan met fosfaatgroepen. Hierdoor onstaat soortgelijke celschade als bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Bij hamsters wordt de schade veroorzaakt door perioden van energietekort in combinatie met lage temperaturen. De fosfaatgroepen zouden dan de toevoer van suikers naar de hersencellen blokkeren – en zo helpen om in energiespaarstand te blijven.

Geheugenschade

Door tussentijds de hersentemperatuur een paar keer kortstondig op te voeren tot boven de 28 graden verdwijnen de fosfaatgroepen weer. In de lente ontwaken de hamsters dan ook zonder blijvende schade. Zo weten ze moeiteloos eerder aangelegde voedselvoorraden terug te vinden.

Bij menselijke Alzheimerpatiënten treedt ook fosforylering van de hersenen op. Volgens Boerema ligt de oorzaak hier echter bij de directe energietoevoer naar de hersencellen en niet bij de temperatuur.

Het hamsteronderzoek toont echter wel aan dat bij tijdelijke onderbreking van de fosforylering herstel van de hersencellen mogelijk is, voor de schade onomkeerbaar wordt.

(c) Nu.nl