Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Kun je met Russen in trio's fokken? 
woensdag, 17 december, 2008, 12:05 pm - Russische
door Martin Braak
Laatst kreeg ik de vraag of je met Russen in trio's kunt fokken. Dit was mijn antwoord:

Ho, alstublieft, geen trio's met Russen, soms lukt het wel hoor maar het zijn koppeldieren. Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt. Laat ik vanaf start over beginnen. Heel veel boeken staat dat de Russische dwerghamster een groepsdier is. Ze hebben in het wild groepen opgegraven. Natuurlijk kan je afvragen of dit wel Russen waren. Maar laten we ervan uit gaan dat dit het geval is. Wat je bij de Russische dwerghamster ziet is dat wanneer het vrouwtje de jongen zat is, en dat kan al bij dag 20-23 zijn, de jongen gaat verjagen. Vooral als ze zwanger is. Dit gedrag is absoluut geen groepsgedrag. Bij de Campbelli dwerghamster, juist wel een groepsdier, zie je dit gedrag niet terug.

Russen kan je heel gemakkelijk in groepen houden wanneer ze jong zijn. Ik zet meerdere nesten op een leeftijd tussen de 3 en 4 weken oud bij elkaar, geen probleem. Ze kunnen vaak zonder problemen wel 10 weken bij elkaar blijven. Maar op een gegeven moment beginnen ze te vechten. Vooral als er meerdere mannen bij elkaar zitten. Dit is gedrag wat niet bij een groepsdier hoort.

Russen zijn monogaam, genetisch monogaam! Twee mannen en 1 vrouw zorgt voor minder aantal nesten. Dit zie je bij de Campbelli niet. Wederom een kenmerk van een niet groepsdier. Daarnaast Russen maken er een rotzooitje van wanneer 1 van de 2 vrouwtjes jongen hebben. Overlevingskans van de kleintjes is kleiner.

Zelf denk ik dat de wetenschappers een groep jonge dieren hebben opgegraven. Wat je ziet is dat bij een groep jonge dieren niet gefokt wordt. Ze wachten daarmee. Zelf denk ik dat in de natuur zo is dat een groep jonge Russen 1 voor 1 soms op pad gaan en een ander tegen komt. En daarmee een koppel vormt. Dat zie je in de praktijk, pak je een jong dier en zet je bij een ander ouder dier, ze fokken veel eerder.
Nieuwe rode ogen mutatie bij de ratten 
maandag, 15 december, 2008, 9:38 pm - Overige
door Martin Braak
Gisteren was ik op bezoek bij Rene Bastiaans en hij lied mij iets nieuws zien. Een nieuwe rode ogen mutatie die bij de tamme rat voor komt. Je kunt het combineren met alle kleuren en zorgt er niet voor dat de kleur anders wordt. Of wel Husky met rode ogen of Blauwe ratten met rode ogen.

Foto behorend bij blog
Brindle onder de Pearls 
zaterdag, 13 december, 2008, 9:42 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag belde mijn broer verheugd op dat hij een nieuwe mutatie heeft. Hij heeft een extreem gevlekte Russische dwerghamster. Toen ik de kleurslagen van de ouderdieren hoorde, was ik al minder enthausiast: Pearl x Blauw-wildkleur.

Het komt soms voor dat een Pearl deels normaal van kleur is. Vier jaar geleden ongeveer mailde een meisje uit Oldenzaal een foto van een bijzonder Rus. De kop was deels normaal, rest was net een Pearl. Later kreeg ik van iemand anders een dergelijke foto. Daarom denk ik dat bij de Pearl soms ook een soort Brindle kan voorkomen. Een deel van haren is dan niet Pearl. Beetje vergelijkbaar met mijn Brindle project, Geel-wildkleur en Blauw-wildkleur dieren.

Foto behorend bij blog

We zullen zien of dit erfelijk is!
Dekking 
zaterdag, 6 december, 2008, 6:01 pm - Russische
door Martin Braak
Dit is een filmpje van een dekking. Op de achtergrond hoor je de pas geboren baby's piepen. Je hoort op het hamsterforum wel vaker dat moederhamsters op een nest gaan liggen en een goed moeder zijn. Ik kreeg dit een keer te horen dat ik iemand erop wees dat het beter is om geen molen in de kooi te hebben staan wanneer het vrouwtje jongen krijgt. Jaja, de Syrische hamster ja!, maar Russen? NEE!



Hoezo kinvlek, hoezo buikvlek, een buikstreep! 
zaterdag, 6 december, 2008, 4:57 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zat me deze week met verbazing naar mijn Smurfin, een blauwe Syrische hamster, te kijken. Shit zeg, is mij nog niet opgevallen! Een grote witte streep op de buik!

Foto behorend bij blog

Alle zwarte kleuren en alle zwart gerelateerde kleuren hebben vaak een kinvlek en kunnen buikvlekken hebben. Buikvlekken is eigenlijk taboe en kinvlek moet zo klein mogelijk zijn. Er zijn exemplaren die beide niet hebben, maar dat is een zeldzaamheid. Maar moet je dit zien! Een witte streep van kop tot achterpoot.

Zou de buikvlek en kinvlek eigenlijk eenzelfde vlek zijn?