Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2021»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.052
    Vandaag: 18
    Gisteren: 59
Mandarijn drager zwart is niet altijd even duidelijk te zien, het is geen harde wetenschap 
zondag, 17 januari, 2021, 9:14 pm - Russische
door Martin Braak
Ach, laten we eerst even over gisteren hebben. Gister keek ik heel erg naar uit. Er was sneeuw voorspelt! Een bijzonder moment om naar buiten te kijken en naar een sprookjeswereld te bewonderen. Warme chocomelk erbij en terug denken aan oude goede tijden. Maar... Sneeuw is geen harde wetenschap. Het begon allemaal later dan voorspelt. In het donker zag ik zeer kleine vlokjes vallen. Maar heel veel was het niet. De warme chocomelk was heerlijk. En in de ochtend toen de eerste lichtstralen zichtbaar waren, was er sprake van regen. Sneeuwpret was dan ook van zeer korte duur.

Foto behorend bij blog

Maar nu iets anders. Een Mandarijn drager Zwart kan je zien door de warme ticking. Ik spreek ook op deze website vaak van een feite. Harde wetenschap, dat het altijd zo is. Maar helaas, zoals de Mandarijn een echte toverbal wonder is, ook dit keer. Ik heb een Mandarijn drager Zwart gefokt waarvan je nauwelijks ziet dat zij voor Zwart draagt. Ja zij kent bruine ticking, maar dat komt vaker voor terwijl ze niet voor Zwart dragen.

Foto behorend bij blog

Kijk en vergelijk dit maar eens met dit exemplaar:

Foto behorend bij blog

De reden dat ik nu Mandarijn drager Zwart fok is juist dat je het kunt zien. Ik wil namelijk zo min mogelijk lijnteelt hebben en een aantal generaties verder fokken. Door een Mandarijn drager Zwart te kruisen met een zuiver Wildkleur exemplaar, fok je Mandarijnen die kans hebben om voor Zwart te dragen. En dat kan je zien... Niet altijd dus.

Waarom ik dit doe is om de simpel feit: door alleen maar Zwart en dragers Zwart te kruisen blijft je lijnteelt doen. En ik wil eigenlijk de chromosoom waarop het Zwarte mutatie ligt "verbeteren". Dat is de gedachten. Vermoeden is nog steeds dat Parkison op de x-chromosoom ligt en hoe lager inteelt coëfficiënt hoe kleiner de kans is dat Parkinson meelift. Afgelopen jaar had ik trouwens slechts 2 exemplaren met Parkinson. Maar het defect is aanwezig. En dat wil ik eruit hebben.

Foto behorend bij blog

En dit is één van haar kindjes. Een prachtige zwarte Russsiche dwerghamster.

En Tommy hielp bij het maken van de foto's. Normaal zit hij er alleen maar bij. Kijken wat ik doe. Maar dit keer ging het pootje heel voorzichtig naar de hamster. Tommy dat mag niet! Nee Tommy! En toen ging het pootje weer terug.

Foto behorend bij blog

Ach, wat is mijn kat Tommy toch een grote schat.
Hoe gaat het met de Campbelli dwerghamsters? Water zo belangrijk, dubbel fles! 
woensdag, 13 januari, 2021, 9:04 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al paar jaar fok ik met de Uni-Halle (via Joep gekregen) afgekomstige Campbelli dwerghamsters. En het fokken gaat ontzettend goed. Ook mijn broer Peter heeft diverse fok exemplaren en we houden ze zuiver. Dat betekent dat wij alleen maar wildkleur fokken.

Ook zijn de eerste exemplaren naar diverse dierenwinkels gegaan. En met een goede toelichting gaat dit heel goed. We hebben maar incidenteel dat een Campbelli dwerghamster die wij fokken bijt. Wel moeten wij nog vele jaren selecteren. Selecteren zoals wij dat al 35 jaar met onze Russische dwerghamsters hebben gedaan. Nog beter type en nog beter karakter. Maar ook hoe oud ze worden. En dat laatste gaat echt heel lang duren. En zit een natuurlijk element in: de exemplaren die oud worden, worden ook langer als fokdieren ingezet. En de exemplaren die jong overlijden, minder lang. Daarbij is het bijhouden van een stamboomregistratie zeer belangrijk. Bij het selecteren kijken we naar de data in de stamboom. Namelijk hoe oud de voorgangers zijn geworden.

Wat we wel gemerkt hebben is dat ze niet een dag zonder water kunnen. Mensen zullen denken tja dat kunnen ze inderdaad niet! Nee, Russische dwerghamsters kunnen gerust een aantal dagen zonder water. Wetenschappelijk is dit onderzocht en als het voer 10% vocht bevat dan kunnen ze zelfs 90 dagen zonder water. Maar de door ons gefokte Campbelli dwerghamsters kunnen niet één dag zonder water. We merkten dit aan een dicht zittend waterfles. Daarom hebben onze Campbelli dwerghamsters nu allemaal twee waterflessen. En dat is mijn advies ook aan de liefhebbers die een Campbelli groepje houden. Neem geen risico, een waterfles kan een keer dicht slippen. Bij de Russische dwerghamster merk je dat. Want dan merk je dat ze veel vaker aan de waterfles zitten en hoor je klik. En dan valt het je op. Maar bij de Campbelli dwerghamster die wij fokken is het zo dat ze stil in hoekje gaan zitten. En niet blijven proberen te drinken. Les die we direct geleerd hebben en opgelost hebben.

Waar wij heel blij mee zijn is dat wij geen enkel geval van diabetes hebben gezien.

Foto behorend bij blog
Zes Pearls en geen wildkleuren is gelijk aan 1,5% kans 
zaterdag, 9 januari, 2021, 7:52 am - Russische
door Martin Braak
Gisteravond zag ik een nest met zes Pearls. Geen wildkleur en geen Blauw-wildkleur. Zes kindjes en allemaal Pearls. Ik natuurlijk direct in mijn stamboom gekeken of het om één van mijn experimenten gaat. Want ik heb in 2020 een paar keer Pearl x Pearl gekruist. En daarvan Pearls geselecteerd. Maar nee, de vader Pearl kent normale combinatie ouders Pearl x Wildkleur.

Pearl is lethaal en dubbel vererving van factor is niet mogelijk. Zes kindjes Pearl is dan ook gewoon toeval. Maar wat is de kans? De kans is gelijk aan 1,5%.

De grootste toevalstreffer in mijn leven was 11 Pearls en het waren allemaal vrouwtjes. Die kans is wel zo klein. Vergelijkbaar met de staatsloterij winnen. Dan win ik liever een prijs!

Foto behorend bij blog

En kijk niet naar mijn vieze nagel van mijn duim. Dat komt van het voeren!!
Gevlekte Russische dwerghamsters, nog steeds dezelfde mutatie? 
zondag, 3 januari, 2021, 9:25 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Mijn broer Peter heeft een Russische dwerghamster met vlekken van een dierenwinkel gekregen. Deze exemplaar werd maar niet verkocht. Beide zijn nieuwsgierig of het nog steeds om dezelfde mutatie gaat die wij als broers zijnde van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster gefokt hebben.

In de jaren '90 had mijn broer een gevlekte Campbelli dwerghamster gekocht. En ik vond het wel wat weg hebben van een Russische dwerghamster. Het leek heel erg op de Campbelli en het beet ontzettend (zeer agressief). We hebben haar gekruist met een Russische dwerghamster en het resultaat waren 3 kindjes. Eentje daarvan had een Rus bruine kleur met 1 vlek in de nek. En wij hebben meer dan 20 generaties met zuiver Russische dwerghamster gekruist voordat wij exemplaren weg hebben gedaan.

Het ging toen om de Mi-factor en die is lethaal. Onderling gekruist levert het oogloze baby's op. Maar de vraag is of dit exemplaar nog steeds dezelfde mutatie heeft. De eerste kruising is gedaan en er zijn drie gevlekte exemplaren geboren. Maar wat verbaast ons, alle drie hebben nauwelijks vlekken net zoals toen in de jaren '90.

Blijkbaar is het zo dat wanneer de vlekmutatie gekruist wordt met een totaal onverwante lijn, er een reset plaatsvindt. De Campbelli dwerghamster (onzuiver exemplaar) uit de jaren '90 had heel mooi vlekpatroon. Maar onze eerste generaties hybride Russsiche dwerghamsters met vlekken hadden nauwelijks vlekken.

Dat zag ik ook toen ik in 2008 de eerste Zwarte Russische dwerghamster gevlekte hamster zag. Zie foto hieronder die gemaakt is op Exoknaag 6 april 2008.

En ook de eerste Mandarijn gevlekt hadden heel weinig diversiteit in vlekken. Het was, net zoals begin bij de Campbelli dwerghamster, een halsvlek. Een witte band. Want laten we niet vergeten, toen de mutatie bij de Campbelli dwerghamster ontstond (de Mi-factor) toen ging het om een halsband vlek.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Spontane vlek (Poliosis circumscripta) brengt geen jongen voort met vlekken 
zaterdag, 2 januari, 2021, 2:43 pm - Russische
door Martin Braak
Maart 2020 keek ik heel vreemd naar een Russische dwerghamster met een vlek in het gezicht. Dit in mijn zuivere lijn afkomstig uit Engeland (waar ik al meer dan 10 jaar mee fok). Dat kan natuurlijk. En het is prachtig om te zien. En op de foto zie je ook dat er minder pigment in de oog aanwezig is waardoor er een rode gloed te zien is.

Foto behorend bij blog

Maar helaas helaas. Hij heeft al twee nestjes voortgebracht. Beide nestjes klein van aantal, maar helaas geen kindjes met een witte vlek.

Bij mensen komt dit ook voor. Dit wordt Poliosis circumscripta genoemd en het gaat om een witte (ongepigmenteerde) haargebied. Ook bij mensen komt voor dat de wimpers wit zijn en invloed kan hebben op de oogkleur.

Op de Mavo school waar ik in het verleden zat was iemand die dit ook had. Hij werd vaak hiermee geplaagd. Zonde eigenlijk wetende dat dit vrij zeldzaam is. Het is ons ook nooit uitgelegd waardoor en hoe dit zat.

Maar met dit Rusje tot zover pech en lijkt het niet erfelijk.