Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
'Dubbele betekenis van DNA ontdekt'  
maandag, 16 december, 2013, 5:54 pm - Nieuws
door Martin Braak
Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige stukjes DNA een dubbele betekenis hebben.

De DNA-instructies van een cel bevatten niet alleen codes voor de samenstelling van aminozuren waaruit eiwitten in een cel worden opgebouwd.

Het coderende deel van het DNA schrijft op sommige plekken ook voor aan welke delen van genen eiwitten zich moeten binden. Deze tot nu toe onbekende tweede betekenis bepaalt welke genen meer of juist minder tot uiting komen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Opvallend

De ontdekking van de dubbele betekenis van DNA kan leiden tot een gedetailleerder begrip van genetische informatie. Lang werd aangenomen dat het coderende deel van DNA voornamelijk informatie bevatte over de samenstelling van eiwitten in cellen.

Deze informatie ligt vast in de vorm van codons, drieletterige codes in het DNA die staan voor de volgorde van aminozuren waaruit eiwitten worden opgebouwd.

Ongeveer 15 procent van deze codons heeft echter een tweede betekenis, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. De stukjes genetische code geven ook instructies aan de cel voor de manier waarop bepaalde genen moeten worden gecontroleerd door eiwitten.

Tot nu toe vermoedden wetenschappers dat deze zogenoemde transcriptiefactoren waren opgenomen in niet-coderende stukjes van genen, oftewel junk-DNA.

Gevolgen

De onderzoeksresultaten kunnen volgens hoofdonderzoeker John Stamatoyannopoulos leiden tot een betere interpretatie van DNA.

"Het feit dat de genetische code tegelijkertijd twee soorten informatie kan voorschrijven betekent dat DNA-veranderingen die alleen de samenstelling van eiwitten leken te beïnvloeden in werkelijkheid ook de controle van bepaald genen kunnen verstoren, waardoor bijvoorbeeld ziektes ontstaan", verklaart Stamatoyannopoulos op de nieuwssite van de Universiteit van Washington.

"Deze nieuwe bevindingen laten zien dat DNA een ongelooflijk krachtig opslagmechanisme is, dat door de natuur op zeer onverwachte manieren wordt geëxploiteerd", aldus Stamatoyannopoulos.


Artikel van: Nu.nl
Wintervacht: haren zijn dood materiaal, hoe kan het nog van kleur veranderen? 
zaterdag, 14 december, 2013, 6:12 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster staat bekend om een bijzonder fenomeen, namelijk het krijgen van een wintervacht. Wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan. Toch vraag ik mij nog steeds iets af. Wanneer een Russische dwerghamster wintervacht krijgt, worden dan de haren vervangen of veranderen de haren van kleur.

Ik dacht altijd het eerste en bij diverse Russen ook in wintervacht gebracht door ze op een speciale kamer te zetten. En dan vind ik ook altijd veel haren. Maar ik begin te twijfelen. Doordat ik nu twee Rusjes heb zitten die in wintervacht zijn "gebracht" waarvan de haarbasis nog steeds heel donker van kleur is.

Foto behorend bij blog

Als je de foto goed bekijkt zie je dat de haarwortel nog volledig van kleur is. Maar dat de haar middenstuk en eindstuk volledig van kleur gewijzigd is. Dit binnen 3-4 weken tijd. Wat is nu precies gebeurd?

Het lijkt mij dat de haren van kleur zijn gewijzigd. Maar hoe werkt dat dan? Ik dacht dat haren dood materiaal betreft en dat van kleur niet meer kan wijzigen. Of heb ik het fout?
Kona Corn voer onbetrouwbaar van kwaliteit 
zondag, 8 december, 2013, 6:27 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Mijn broer en ik geven onze hamsters al meer dan 25 jaar hamstervoer van Kona Corn. Wij waren daar zeer over te spreken. Dit voer was tot 2013 van goede kwaliteit en wij voerden nooit dierlijk eiwit bij. Naar onze mening is dat ook niet nodig. Tot dit jaar!

Wat is er gebeurd?

Begin 2013 begonnen mijn dwerghamsters minder te fokken. De nieuw opgezette koppels eveneens. Ik gaf de langdurige kou en winter de schuld. De seizoensinvloeden zijn namelijk best groot te noemen. Mijn broer had nog geen problemen. Maar die gaf toen naast Knaagdierenmix van Kona Corn ook Hamster-Gerbil-Rat-Muis.

De jongen bleven ook wat achter met groei, maar niet voor lang. Zat zeg maar 2-3 dagen verschil in met opgroei.

Gesproken met andere fokkers en tja... Winter! Dan groeien ze minder hard en fokken ze minder.

Toen in mei-juni eindelijk de lente aanbrak, had ik geen last meer. Ik had toen een babyboom. Tot medio juli, toen viel alles wederom stil. En dat was niet zo erg want dan kom je toch wat minder goed van de jongen af. Maar... september: wederom problemen en nieuw opgezette dieren gingen niet fokken. En dit keer niet alleen bij mij, ook bij mijn broer die toen alleen Knaagdierenmix van Kona Corn voerde.

En niet alleen wij... ook andere fokkers die dit voer geven ervaren hetzelfde.

Ligt het aan het voer?

Mijn broer is extra dierlijk eiwit bij gaan geven in de vorm van hondenbrokjes. Ikzelf heb mijn dieren om de 2-3 dagen andijvie gegeven. En aantal kooien ook hondenbrokjes, slechts 2 kleine brokjes per week.

En het probleem is over. Dus ja, het ligt aan het voer!

Wij hebben Kona Corn aangeschreven met de vraag wat er gewijzigd is. Eerste reactie was dat er niets gewijzigd is en het betrof een klein mailtje. Derhalve heb ik een uitgebreid voorstel mail geschreven en meer informatie verstrekt. Ook informatie dat andere fokkers hetzelfde ervaren namelijk. Helaas heeft Kona Corn deze mail nooit beantwoord.

Waaraan zou het gelegen hebben?

Ikzelf denk aan een combinatie van vitamine A en zink gebrek. En niet zozeer aan eiwit gebrek. Want daarvan krijgen ze genoeg. Zink is nodig voor de opbouw van eiwittten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Daarnaast heeft zink een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid. Vitamine A speelt het een rol bij de groei, gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Andijvie zit veel vitamine A in. Maar ook zink. Echter in zonnepitjes en pompoenpitten zit veel zink in. En dan zou je niet verwachten dat er sprake van zink tekort zou zijn. Of zat er ineens minder zonnepitten in of van slechter kwaliteit?

Ik ga ervan uit dat er een ander soort vitamine A toegevoegd is waarbij de houdbaarheid vele male beperkter is.

Nog meer problemen?

Bij toeval kregen wij informatie dat onder duivenfokkers die Kona Corn voer geven eveneens problemen zijn. Minder glans, minder fok, etc. Dit lijken op onze problemen.

Witte Molen

Vanaf nu voeren wij een mix van dwerghamstervoer van Witte Molen en Knaagdierenmix van Kona Corn om zo een beter kwaliteit van voer te geven. En na een aantal weken en ervaring van een ander fokker kan ik zeggen dat dit erg goed werkt.
Exoknaag / NKV Bokaal 1 december 2013 
maandag, 2 december, 2013, 6:22 pm - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren was het zover, de tweede NKV Bokaal evenement. Er waren pak weg 260 knaagdieren ingeschreven. Wat bijzonder dit keer was, was dat er meer dan 50 deelnemers waren. En dat is veel!

Er waren voldoende keurmeesters en omdat het aantal dieren dat gekeurd moest worden, wat minder dan vorig keer was, hadden de keurmeesters wat meer tijd. Fons keurde de gerbils, Anneke en de keurmeesters in opleiding keurden verschillende dieren zoals tamme ratten. Peter de Vries keurde de kleurmuizen. Ook waren er een aantal buitenlandse keurmeesters: Stephan Flechsig keurde ratten en Priscilla Cordon de Russische dwerghamsters. Tijdens het keuren waren veel bijzondere variaties te bewonderen. Hieronder een aantal.

Deze gerbil had geen correcte oren:
Foto behorend bij blog

En vond dat dit een gerbil staart betrof zoals het moet zijn:
Foto behorend bij blog

Uit conditie of is dit begin van langhaar?
Foto behorend bij blog

Canadese witvlek:
Foto behorend bij blog

Een wit donkeroog rat, ze hebben eigenlijk donker rubby eyes en zijn net niet wit:
Foto behorend bij blog

Gerbil, schimmel:
Foto behorend bij blog

Gerbil, rex:
Foto behorend bij blog

Sepia:
Foto behorend bij blog

Oorimplant niet goed, bijna dumbo oren:
Foto behorend bij blog

Wit roodoog met vleeskleurige oren, eeSgSgpp:
Foto behorend bij blog

Roan en niet poly-white:
Foto behorend bij blog

Texel?, leek meer op langhaar satijn rex:
Foto behorend bij blog

Hele bijzondere degoes, namelijk in de kleur Sandy:
Foto behorend bij blog

Joep vertelde dat Alice eentje voor 300 euro had gekocht en twee jaar geduurd heeft om het terug te fokken. Dit omdat het meerdere chromosomen betrof die weer samen moesten komen. Geen idee hoe het werkt!

Op de beurs stond de voerproducent Garvo. In hun voer zit ook oranje en groene brokken. Dit zijn maisbrokken. Mais dat verpulverd is. Ik heb altijd gedacht dat het brood zou zijn...

Foto behorend bij blog

Sinterklaas foto's 
zaterdag, 30 november, 2013, 5:48 pm
door Martin Braak
Een paar leuke foto's die ik onlangs gemaakt heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog