Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Roborovski dwerghamsters kunnen corona krijgen, binnen 3 dagen al ziek, maar andere hamsters kunnen het ook oplopen 
zondag, 16 januari, 2022, 9:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Hamsters kunnen het corona virus oplopen en daarom moeten mensen voorzichtig met hamsters zijn als ze zelf ziek zijn. Onlangs is een onderzoek rapport vrijgekomen waarin dit ook bevestigd wordt. Daarin staat ook dat Roborovski dwerghamsters het corona virus snel kunnen oplopen en dat ze binnen 3 dagen ziek ervan worden.

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211124720314777?fbclid=IwAR32vCNjVN9IEtb78Xd2QpPanWGP-ACY_xNGvo0umTifRdvOMvENlti0E84

Foto behorend bij blog

Conclusie is dat alle drie de dwerghamsters het corona virus kunnen oplopen. Maar dat de Roborovski dwerghamster het gevoeligst hiervoor is. Ze worden benauwd wanneer ze geïnfecteerd zijn. Ze krijgen koorts, kunnen een open vacht krijgen, snuiven meer en kunnen lusteloos zijn. De ernst van ziekte is ernstig en kan leiden tot de dood.

John Campbell, een bekende op internet die dagelijks een corona update op Youtube geeft (maar ook soms in het UK journaal), vertelde eveneens dat hamsters het corona virus op kunnen lopen. Daarbij haalde hij een onderzoek aan m.b.t. het Omikron variant van het virus.



Zie 16:45, Syrische hamsters hebben dezelfde verschijnselen als ze het corona virus oplopen. Als ze het Omikron virus oplopen dan hebben ze minder virus in hun longen. Net als bij mensen. En van Omikron worden ze niet benauwd. Dus dat zou goed nieuws zijn! Als dit ook voor dwerghamsters geldt.
Campbelli Uni-Halle kleuren project: een vreemde kleur, Grijs invloed op de kleur  
zaterdag, 15 januari, 2022, 7:55 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Uni-Halle kleuren project leidt tot veel variaties. Het is bizar dat nu Opal, Grijs, Zwart, BEA, Umbrous en Schimmel/bont eruit rollen. De voorouder moet dus voor al deze genen gedragen hebben terwijl het om een Umbrous ging. Ik het de winnende lot in de Staatsloterij!

Er komen ook vreemde kleuren voor. Met vreemd bedoel ik kleuren die ik nog niet eerder gefokt heb. En dat komt omdat ik nooit echt met Grijs gefokt heb anders dan dat ik in begin jaren van Grijs even mee gefokt hebt. Maar gestopt bent omdat het hybride was en ik er niet mee verder wilde. Laten we eentje uitlichten.

Foto behorend bij blog

Dit neigt naar melkchocolade. De kleur is lastig op de foto te zetten. Maar het heeft ook iets weg van een soort roze tint. Laten we een nestgenoot erbij pakken.

Foto behorend bij blog

En laten we die twee naast elkaar op de foto zetten.

Foto behorend bij blog

Je ziet dat de chocolade variant een Zwart met Umbrous variant is. Je ziet ook dat beide een gelijk kleurige aalstreep hebben. Aan de aalstreep kan je de verdunningsfactoren aan herkennen. Er is één mutatie die de aalstreep niet wijzigt qua kleur (tja naast Umbrous, maar dat is een verdonkeringsfactor). En dat is Grijs.

Dan gaan we terug naar 2008 (13 jaar geleden, wat is dat alweer lang geleden zeg!), toen had ik mijn Grijs project en daarin zat Moscow. Dit is een foto van Grijs + Moscow.

Foto behorend bij blog

Nu durf ik nog niet te zeggen of de eerste foto op zwart basis is. Maar ik vermoed het. Dan is dit aa + bb + dgdg genetisch gezien. Variant bbdgdg wordt Zilvergrijs genoemd. De gefokte kleur heeft volgens mij nog geen naam. Maar het zou ook zomaar Umbrous basis zijn. Ik vind het heel lastig om goed te zien of het om een slechte zwarte gaat of een donkere Umbrous.

Ik gebruik hier dgdg voor de genetische codes Grijs. In de Nederlandse standaard gebruiken ze namelijk dgdg. waar dg voor donkergrijs staat.

Qua naam ga ik nu even in deze trend maar verder: chocogrijs.

Maar nu iets wat ik gehoord had en wat ik ook in de kleurengenerator bij de Campbelli dwerghamsters verwerkt had, namelijk: Grijs zou geen invloed hebben op Zwart en Umbrous. Je zou aan deze twee kleuren niet kunnen zien dat het voor Grijs draagt. En daarom zou Grijs geen invloed hebben op kleurmutaties Zwart / Umbrous en varianten hierop. Eerste conclusie: zie boven, dat is niet juist!

EDIT:
Update 27-2-2022, ik ben nu na ze beide volwassen te zien overtuigd dat het om beide Umbrous gaat. Rechts op de foto is Umbrous + BEA en links is een Umbrous + BEA + Grijs. Op volwassen leeftijd is het een veel minder kleurverschil.
Bontfactor bij mijn Uni-Halle kleuren project leidt tot vragen, schimmel oorzaak? 
zondag, 9 januari, 2022, 9:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zoals mijn blog volgers hebben kunnen lezen ben ik bezig met een kleuren mutatie project m.b.t. de Uni-Halle Campbelli dwerghamster lijn. Hierbij een bijzonder update. Namelijk er is een exemplaar geboren met een bontfactor. Dit uit een BEA egaal exemplaar x BEA Umbrous schimmel.

Terug naar het begin: ik kreeg Umbrous Platinum Campbelli dwerghamster omdat ik Platinum als eerste mutatie naar de Uni-Halle lijn wilde fokken en ze zo wil fokken als Uni-Halle dieren: tam, klein, niet dik en prachtig karakter. Ik ga mutaties 1 voor 1 overfokken. En Platinum is dominant en lijkt mij heel geschikt als eerste mutatie over te zetten.

De kruising tussen Umbrous "Platinum" leidde tot allemaal wildkleuren. Wel zoveel wildkleuren dat ik per definitie kan zeggen: het is geen Platinum. Maar wat is het wel? Tevens vind ik het vrouwtje witter is geworden. Of wel het verschimmeld. En daarom noem ik het nu schimmel voor time being.

Ik heb onderlinge kruisingen gemaakt en ik krijg inderdaad Umbrous terug. Maar ook BEA en Grijs. Dat is een mooi begin! Een vrouw is Umbrous BEA en die heeft ook witte haren. En die witte haren wordt nu langzamerhand duidelijker. Dus zij verschimmeld. Zie foto hieronder.

Foto behorend bij blog

Ok dus er is iets dat die hamsters laat verschimmelen. Het doet me heel erg denken aan de zwarte mutatie die wij bij de Campbelli dwerghamster als eerste fokkers wisten bemachtigen. Dit op de VEZ, Vereniging voor Exotische Zoogdieren bijeenkomst. Een clubdag waar iemand langs kwam met zwarte Campbelli's die eveneens van boven wat wit waren. Hij vroeg 100 gulden per stuk. Dat vonden wij, Peter en ik, geen probleem en hebben een aantal gekocht. Zelfs later bij hem langs gegaan om wat meer te kopen. Een prachtige mutatie waarin ook een schimmel effect aanwezig was. Dit was naar mijn weten geen separaat mutatie want zwart is recessief en de eersten hadden het allemaal. Ongeacht. Pas later werd een zwart exemplaar geboren en daarmee zijn we verder gaan fokken. Dragers zwart Campbelli's hebben we trouwens een keer meegegeven aan de keurmeester uit Finland. Dat was op de 3e Knagersfestijn. Toen heeft Judith Lissenberg ook foto's gemaakt van zwarte Campbelli verschimmeld. Die foto is gepublisheerd en kopie staat op mijn website in het fotoalbum.

Maar terug naar het verhaal. Dit vrouwtje Umbrous BEA Schimmel heeft een nest gekregen van een BEA exemplaar. Geheel egaal van kleur en geen witte haren te bekennen. Dit is een test kruising die ik wilde doen en is voor één nestje. En wat rolt er uit: een gevlekte. Zie hieronder:

Foto behorend bij blog

Nu geloof ik niet zo snel in nieuwe mutaties. Mutaties zijn zeldzaam. Maar het doet mij enorm denken aan dat ik ontdekte dat Dalmatiër, combinatie van een gen met Dominant Spot bij de Syrische hamsters, ook schimmel veroorzaakt. Ik heb hier een artikel over geschreven en ik ben van mening dat ik hier de ontdekker van ben. Daarna is pas de term Polywhite ontstaan en is het algemener geworden. Ik zag in de stamboom van Peter de toevalligheid.

Zou zoiets weer aan de hand kunnen zijn? Ik heb nooit gefokt met de recessieve mo-bontfactor. Zou het kunnen zijn dat de mo-bontfactor in combinatie met Umbrous schimmel veroorzaakt? We gaan het onderzoeken! Als we meer gevlekte exemplaren hebben, ga ik onderlinge kruisingen doen.

EDIT/Update:
Ik kreeg een mailtje uit China (Liu) en wees me erop dat Mo-bontfactor bij de Campbelli dwerghamster dominant is. Lina Price schreef dit ook en schreef dat beide genen in 1991 in de UK ontdekt zijn en dat Mo dominant is. Maar ze schrijft ook dat ze geen ervaring hiermee heeft omdat de mutatie niet in de USA voorkomt.

Het maakt het nu wel heel bizar. Uit wildkleur x wildkleur krijg ik een schimmel, en deze brengt een gevlekt voort. Dit bij een inteelt kruising. De wildkleuren zie je geen enkel witte haar. Wordt vervolgd.
Witte stipjes, ongedierte, maar wat is het? Bloedmijt versus meelmijt 
vrijdag, 7 januari, 2022, 7:35 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst was op Facebook de vraag wat de witte puntjes precies zijn. Er werd bij hun kooi en omgeving allemaal lopende en bewegende witte puntjes geconstateerd. Wat is het precies? En op Facebook weet je nooit wie reageert en met welke ervaring. Iemand reageerde dat het bloedmijt was.

Ik had enorme twijfels dat dit bloedmijt was. Bloedmijt is naar mijn mening grijs, zwart tot donkerrood van kleur. En het filmpje dat bij de vraag op Facebook stond, toonde witte stipjes. Eerste fase van bloedmijt is doorzichtig. Maar dit is niet wit en is zo klein dat je het nauwelijks kunt zien. Laat staan filmen.

Maar al snel kwam de aap uit de mauw. Het ging om meelmijt. Door de temperatuur en luchtvochtigheid wil dit nog wel eens naar de aquarium waarin de hamster zit, gaan. Meelmijt doet de hamster niets. Het is alleen heel erg bah en ballen. En dat je alles schoon moet maken en moet gaan luchten om vochtigheid te verlagen.

Foto's van een abces bij een hamster 
maandag, 3 januari, 2022, 7:37 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook zie ik wil eens foto's met de vraag of het om een tumor of een abces gaat. Van foto is dat soms heel moeilijk te bepalen en lastig advies te geven. Heel soms zie ik dat bij mijn hamsters en zo ook afgelopen week. Een abces is vaak roder van kleur dan een abces en qua gevoel niet zo hard en tumor vaak heel hard.

Zelf wacht ik tot dat ik een iets gele plek zie voordat ik de abces open maak en schoon maak. Zo ook bij deze hamster. Ik heb foto's gemaakt voor aanvang en heb geen foto's gemaakt nadat ik het open heb gemaakt en schoon gemaakt heb. Wat ik altijd ervaar is dat de hamster het rustig laat behandelen. Ze zijn wel druk in mijn hand, maar ik kan heel goed daar mee overweg. Ze bijten niet. Ik denk dat wanneer je schoon maakt de druk wegvalt waardoor het ook een opluchting is. Beste is om zo lang te wachten om de abces ook gemakkelijk en goed open te maken en goed schoon te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat bij deze hamster best veel uitkwam. Maar ik kon het heel mooi schoon krijgen en dag erna was de wond ook compleet dicht.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heb je zelf een hamster met of een abces of tumor, ga dan naar je dierenarts voor advies.