Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Voorbereiding Barcelona 
donderdag, 15 mei, 2008, 6:56 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Morgen ga ik met een aantal collega's van mijn werk naar Barcelona. Zondagavond kom ik terug. Ik ben heel benieuwd hoe het daar is. Natuurlijk neem ik een camera mee!

Mijn broer neemt de verzorging van mijn dieren even over. Ik heb komkommer gekocht om ze een extra plak komkommer te geven. Hierin zit heel veel vocht en wanneer een paar dwerghamsters met hun water gesmeerd hebben, dan hebben ze nog een plak komkommer.

Wordt vervolgd!
Gestopt met Altai Campbelli's 
maandag, 12 mei, 2008, 8:19 am - Campbelli
door Martin Braak
Vorige week ben ik gestopt met het fokken en houden van de wildvang van de Campbelli dwerghamster, afkomstig uit de regio Altai. Ik heb ze ruim 3,5 jaar gefokt. Ik wil wat kooien minderen en daarnaast het kost meer ruimte om deze lijn goed te fokken. Ze zijn qua bouw en type erg mooi en bijzonder, maar er zitten ook wat problemen in de lijn.

Ik heb al mijn exemplaren aan Rene gegeven. Hij heeft genoeg ruimte en kan met meer koppels tegelijk fokken. Dit komt ten goede aan de diversiteit van de genen.

Ik hoop dat hem lukt om de lijn aan te houden.
Dwerghamster kleurenblind 
zaterdag, 10 mei, 2008, 8:07 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op het hamsterforum stond een vraag of een hamster kleurenblind is. Ik heb op internet even gezocht naar muizen. Daar is veel meer informatie over te vinden:

De ogen van de muis zijn speciaal aangepast aan het nachtleven. Hierdoor is het zo goed als zeker dat muizen kleurenblind zijn. Hun tastzin veel belangrijker: ze gebruiken hun snorharen (vibrissae) om hun onmiddellijke omgeving af te tasten. Muizen bewegen zich het liefst langsheen voorwerpen omdat ze zich dan veiliger voelen. Dit fenomeen heet thigmotaxis. Knaagdieren kunnen ook spierbewegingen in hun geheugen opslaan - kinaesthesis genaamd - waarbij ze vertrouwde paden volgen doordat ze een vroegere sequentie van spierbewegingen terug oproepen.

Ook hun reukzin is belangrijk - zowel voor het opsporen van voedsel of het detecteren van roofdieren als voor onderlinge communicatie. Bij een grote muizenplaag worden smeersporen opeengestapeld die het terrein afbakenen tegen indringers (muizen van andere kolonies) en andere geuren (feromonen) bevatten die het gedrag van muizen in die kolonie kunnen beïnvloeden.

De smaakzin van een knaagdier toont gelijkenissen met die van een mens. Muizen zijn in staat een onderscheid te maken tussen zoet, zuur, bitter en zout. Ze zijn echter niet erg gevoelig voor Bitrex - de bitterste stof die de mens kent. Rentokil verwerkte deze stof in haar muizenvergif. Zo wordt het risico van ongewilde inname door mensen (vooral kinderen) en huisdieren tot een minimum herleid en zijn deze lokazen voor knaagdieren super efficiënt.

Hoewel ze gevoelig zijn voor geluiden op frequenties die ook voor mensen hoorbaar zijn (tot 20 kHz), kunnen muizen ook geluiden van een veel hogere frequentie (tot 90 kHz) waarnemen. Muizen produceren ook heel wat ultrasoongeluiden om onderling te communiceren.

Alle knaagdieren hebben snijtanden die continu groeien en die ze slijten en slijpen door te knagen. Ze knagen aan alles, zelfs aan bepaalde metalen. De snijtanden groeien hun hele verdere leven door zodat de slijtage door het knagen op harde materialen wordt hersteld. Knaagdieren kunnen tot zes keer per seconde bijten en zijn daardoor in staat zich een weg te banen in nieuwe gebouwen of nieuwe plaatsen in een gebouw.


Dit geldt ook voor dwerghamsters.
Zwarte Russen met zwarte staart 
donderdag, 8 mei, 2008, 7:55 pm - Russische
door Martin Braak
Een tijdje geleden zaten mijn broer en ik de jonge Zwarte Russische dwerghamsters te bekijken en het viel ons wat op. De kontjes van twee Rusjes waren erg donker, wat en waarom? De staart is zwart!

De andere Zwarte russen hebben een grijze staart. Deze twee dus niet. Blijkbaar kan het anders?

Zelf heb ik ze niet gehouden, dit omdat ik het heel schattig vind dat ze grijze oorranden hebben, witte/grijze voetjes en een grijs staartje.
Zwart gefokt uit Merle drager zwart, is minder Zwart, meer Antraciet 
woensdag, 30 april, 2008, 10:06 pm - Russische
door Martin Braak
Omdat ik een Zwarte Merle wilde fokken (en dat is ook gelukt), heb ik Merle ingekruist met Zwart.

Bij de N.M.C. Clubdag was er een voordracht en daar werd aangehaald dat Zwart gefokt uit Wit, je dat kon zien. Donkere kleuren gefokt uit een lichte kleur, zou zichtbaar zijn. De keurmeester vertelde dat hij aan de kleur kon zien waaruit het gefokt was.

Ik moest daar even over nadenken en kon me toch moeilijk een beeld bij vormen. Toch zit hier een kern van waarheid in, want ik vaak zien dat een kleurslag uit de Geel-wildkleur roodoog is gefokt. Maar nu hebben we ook Zwart en een Rus die voor Zwart draagt, is vaak wat warmer van kleur.

Maar wat zag ik bij de Zwarten gefokt uit Merle? Die zijn minder Zwart. Ze zijn Antraciet van kleur en de aalstreep was nog meer zichtbaar.

En hier schuilt het grote gevaar. Zwart wordt sindskort door meer fokkers gefokt en ingekruist met andere kleuren. Zoals we zien bij bijvoorbeeld de Geel-wildkleur roodoog, deze kleur is erg onstabiel. Op dit moment is Zwart nog vrij stabiel. Alleen de kin- en buikvlekken zijn veel te groot.