Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rat ziet soortgenoot liever niet lijden 
maandag, 13 april, 2020, 8:05 pm - Nieuws
door Martin Braak
In het blad Current Biology stond laatst een artikel over ratten en een onderzoek hoe empathie werkt. Het lijkt erop dat ratten elkaar lief hebben en om elkaar geven. Want als ze mogen kiezen tussen pijn geven of een aardige oplossing, dan kiezen ze voor het laatste.

De test die gedaan werd, was vrij simpel. De ratten werden geleerd om een hendel over te halen om snoepjes te krijgen. Op het moment dat de ratten hun voorkeur hadden ontwikkeld voor welk handel ze moeten trekken, kregen ze gezelschap. En als de rat nog aan hun lievelingshendel trok, kreeg de gezelschap een stroomstoot. Wat zielig of niet? En wat blijkt: de meeste ratten kiezen daarna om niet meer aan hun lievelingshendel te trekken, maar te kiezen voor hendel die geen stroomstoot geeft.

De wetenschappers weten niet waarom ze dit doen. Is het eigen belang om de ander te beschermen of is er echt sprake van empathie?

Foto behorend bij blog
Fijne paasdagen gewenst! #corona #blijfthuis #savechristmas 
zaterdag, 11 april, 2020, 8:59 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Morgen 12 april is het weer Pasen. Een bijzonder Pasen dit jaar: prachtig weer met het advies #blijfthuis. We zitten alweer vier weken in een intelligente lockdown. De kappers zitten dicht, horeca bedrijven zitten dicht, scholen zitten dicht, de mensen achter de kassa in de supermarkt zijn beschermt met een plastic glas en mensen moeten 1,5 meter van elkaar blijven.

Foto behorend bij blog

En dat termijn morgen prachtig mooi weer wordt met meer dan 20 graden. Heerlijk weer. Als ik op straat kijk zie ik spelende kinderen die nu totaal vergeten zijn wat er afspeelt. Ze hebben, lijkt het wel, vakantie. Vandaag was ik even in de supermarkt. Maar ook daar zag ik een groep van vijf mensen heel dicht bij elkaar praten. Zelfs omhelzen. Langzaam beginnen we te wennen en te vergeten. En het gaat nog wel even duren.

Hoelang gaat het duren? Helaas ben ik heel sceptisch en positief hierover. Het Coronavirus zal nooit verdwijnen. Of een vaccinatie moet zodanig werken dat iedereen antistoffen heeft en het virus niet veel aanpast. In het nieuws schrijven ze dat het Coronavirus niet snel muteert. Objectief bekken zijn er nu al 8 varianten. De vraag is natuurlijk of er nu al niet een variant aanwezig is die zodanig anders is dat je twee keer kunt krijgen. Net als de normale griep. daarom ben ik sceptisch, het virus gaat nooit meer verdwijnen.

Positief ben ik dat het aantal geïnfecteerden met milde klachten zeer groot is. Dat kan wel eens 95% zijn. Bij de eerste testen blijven nu al in bepaalde gebieden 15% van de mensen het gehad hebben. En het blijkt dat voornamelijk mensen met meerdere complicaties veel risico lopen om aan het Coronavirus te overlijden (en lees: mensen met overgewicht BMI >25 + complicatie zoals diabetes of hoge bloeddruk = groter risico). En het is hard gezegd, maar ruiim 60-70% op de IC overlijdt. Er overleven daar niet veel. We hebben IC bedden tekort. Nu hebben we redelijk aantal in Nederland, maar je kan de intelligente lockdown niet los laten want dan zijn er weer IC bedden tekort. Objectief bekeken hebben wij geen goede selectie en zijn wij niet hard en streng genoeg. We hebben voldoende IC capaciteit als we hard zijn. Ook al hebben we meer IC bedden, het aantal dat er aan overlijdt zal het zelfde blijven. Dat klinkt misschien vreemd. Maar dat is wel het verhaal. Want bij een tekort gaan we ineens wel hard zijn. En keuzes maken wie wel op de IC komt te liggen en wie niet. Eigenlijk doen we dat nu al, alleen wordt het niet aan de grote klok gehangen. Oude mensen wordt gewezen dat ze het niet gaan overleven als ze op de IC komen. En blijven daarom thuis. En als ze overlijden worden ze niet in de statistieken meegenomen. Want het Coronavirus is niet aangetoond.

Objectief gekeken zijn er slechts beperkt aantal mensen overlijden. Waarschijnlijk nog geen 0,4% van de totaal aantal besmette gevallen. Dat is relatief gezien niet veel. Absoluut aantal zeker veel. Maar een erge griep doet hetzelfde. Alleen komt dit niet in het nieuws en houden we daar geen tellers van bij.

Desondanks fijne paasdagen en blijf het objectief bekijken!
Zomaar wat Campbelli foto's  
zondag, 5 april, 2020, 9:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zomaar een paar foto's van te genieten. Dit in de rare tijd van het Coronavirus en de Nederlandse intelligente lockdown. Vandaag, 5 april, de warmste ooit gemeten. Buiten was het hier 20 graden lekker zonnetje terwijl alleen de kinderen wat buiten aan het spelen waren. En volwassen veelal binnen bleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Paasfoto's 
zondag, 29 maart, 2020, 8:05 pm - Foto's
door Martin Braak
Vandaag een paar paasfoto's gemaakt. Jaarlijks maak ik deze foto's en ik vind het altijd weer zo geweldig om het resultaat te zien. Door de eitjes weten de hamsters niet wat ze moeten doen. En de kleurtjes maakt de foto's geweldig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Stil staan bij statistieken m.b.t. het Coronavirus 
zondag, 29 maart, 2020, 7:39 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat nu gaande is zal de geschiedenisboeken ingaan. Er zijn totaal 3 miljard mensen die in een soort lockdown zitten of aangepast moeten gedragen zoals minimaal 1,5-2 meter van elkaar blijven. Geen feesten, horeca dicht, rustig op straat en schoner lucht. En dat allemaal om het Coronavirus. En dat is ook echt nodig.

Zonder lockdown verdubbelt het aantal besmette mensen in 2-3 dagen. Gemiddeld steekt een besmet iemand 3 personen aan. Gelukkig kan 80% spreken van een milde vorm. En 20% hebben serieuze klachten. Ongeveer 10%-15% moet opgenomen worden in het ziekenhuis. En deel hiervan kan op een gegeven moment niet meer zelfstandig ademhalen. Dat is ongeveer 5%. Zij komen op de IC afdeling te liggen en de duur hiervan ligt tussen de 11 en de 28 dagen. Normaal liggen mensen maar 3-4 dagen aan zo'n apparaat dat zorgt voor ademhalen. En omdat het zo lang duurt sterft ongeveer 1 op de 5 hieraan. Maar dit laatste is niet geheel duidelijk. Dat wordt met de dag duidelijker. In Italië en Spanje stijgt het dodenaantal door het Coronavirus met de dag. Maar dat komt ook doordat ze besluiten dat mensen die oud zijn, niet beademd worden. Want er moeten keuzes gemaakt worden in een situatie dat de apparaten beperkt zijn.

Als we niets zouden doen en je stelt dat om de drie dagen het aantal mensen die het hebben verdubbeld, dan heb je na 3 dagen 2 besmettingen. En van 2 naar 4, naar 8, naar 16, naar 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048 ... dag 85: 268 miljoen.
Als hiervan maar 2,5% op de IC zouden komen, dan komen er totaal 6,7 miljoen mensen op de IC.
Als hiervan 1 op de 5 niet overleefd gaan er 1,3 miljoen mensen dood. Maar van besmetting tot het overlijden duurt gemiddeld 20 dagen. Dan zijn er na 85 dagen nog maar slechts 10 duizend overleden en dat lijkt niet zoveel t.o.v. 268 miljoen besmettingen.

Foto behorend bij blog

Nederland heeft met een model gerekend met gemiddeld 10 dagen op de IC. Terwijl we a.h.v. ander statistieken al lang weten dat het gemiddelde veel hoger ligt. Het gaat een rot week worden. En nog rotter wordt USA. New York gaat als eerste een periode doormaken dat het ellende en ellendiger wordt.

Op het moment van schrijven zijn er totaal 710.000 mensen met het Coronavirus vastgesteld. Dit is niet alles. Er zijn heel veel mensen die het ook hebben en niet getest zijn. Totaal zijn er 33.500 mensen tot nu toe overlijden. Ook dit is niet alles. Als mensen thuis overlijden zonder een Coronavirus test, worden ze niet meegerekend. En huisarten in Nederland hebben al aangegeven dat dit veel is. In de USA zijn er 131.000 besmette gevallen geconstateerd. En totaal in de USA 2.384 mensen aan overleden. Totaal is dit 7,12% van het aantal overleden mensen (2.384 / 33.500). Dat was 6 dagen geleden nog 1,29% (668 / 18.500). Terwijl wij focussen op Italië en Spanje zie je dat juist in USA heel hard gaat. En dat wordt een ramp!

Maar boven in de statistieken zijn er veel minder doden?! Dat komt omdat relatief nu meer mensen overlijden. Door o.a. de tekorten en het maken van keuzes wie moet blijven leven en wie niet.

Houd je daarom aan de regels m.b.t. het Coronavirus. Houd je aan de 1,5 meter afstand te bewaren. En ga alleen naar buiten als het echt nodig is. Door de lockdown zie je dat het aantal besmettingen minder wordt en de verdubbeling veel langer duurt. Waardoor er mensen tussentijds genezen zijn en de capaciteit meer aankan.