Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Record muizen klonen verbroken 
woensdag, 13 maart, 2013, 9:24 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om het wereldrecord muizen klonen te verbreken met een nieuwe kloontechniek.

De onderzoekers van het RIKEN Center for Developmental Biology in de Japanse stad Kobe hebben vijfentwintig generaties muizen gekloond uit één donormuis.

In totaal produceerden ze maarliefst 580 klonen door steeds een celkern met alle genetische informatie van een individu in een lege eicel te plaatsen en te laten uitgroeien tot een nieuw embryo.

Om te voorkomen dat er na enkele generaties genetische afwijkingen ontstonden, maakten ze gebruik van een speciale techniek. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Stem Cell.

Genetische afwijkingen

Bij het herhaaldelijk klonen van dieren zoals muizen, katten en honden treden er normaal gesproken altijd problemen op na twee tot zes generaties. De dieren krijgen dan gezondheidsproblemen, of zijn zelfs niet meer levensvatbaar.

"We vermoedden dat deze limiet werd veroorzaakt door een steeds toenemend aantal genetische afwijkingen bij het klonen", verklaart hoofdonderzoeker Teruhiko Wakayama op de nieuwssite van het Britse tijdschrift New Scientist.

De Japanse wetenschappers vonden een oplossing om het probleem te verhelpen. Ze dompelden de celkern van de dieren die gekloond zouden worden eerst onder in een bad van trichostatin, een stof die enzymen blokkeert.

Daardoor worden genetische reacties in cellen gestopt en wordt de celkern teruggebracht in een soort embryonale fase.

Andere dieren

De gekloonde embryo's die ontstonden uit de cellen hadden na deze behandeling minder afwijkingen. "Onze resultaten tonen aan dat het aantal genetische afwijkingen bij de gekloonde muizen niet toenam, ook niet na herhaaldelijk klonen", aldus Wakayama.

Of de onderzoeksresultaten het klonen van andere dieren ook makkelijker maakt, durft Wakayama niet te zeggen. "Ik onderzoek muizen, ik heb geen ervaring met andere soorten."

Artikel/nieuws van: Nu.nl
Gaat het om de kleur? 
zondag, 10 maart, 2013, 10:15 am - Russische
door Martin Braak
Gisteravond hoorde ik een ongelovelijk verhaal van mijn broer. Een tijd geleden heeft een buitenlandse fokker een rat van mijn broer overgenomen. Bij de reservering werd om een zwarte kleur gevraagd. En dat had deze. Later kreeg mijn broer een bericht terug dat deze rat niet egaal zwart was en dat er een vlekje geconstateerd werd. En dat niemand anders deze rat wilde hebben en daarom overwogen werd om de rat in te laten slapen.

Ongelovelijk maar waar, dit zijn geen fokkers die ik wil helpen! De focus op alleen kleur kan anno 2013 gewoon weg niet meer. Wij fokken huisdieren, wij fokken gezonde dieren, wij zijn trots op wat wij fokken. En kleur is een klein onderdeel. Kleur moet als laatste op geselecteerd worden. Als je allemaal goed gebouwde dieren hebt van eenzelfde kleur, dan kan je naar de kleur kijken. Wat zou jij kiezen: een dier met een vlekje maar prachtig bouw? Of ween dier egaal goed van kleur, maar de bouw is net niet mooi, iets te klein, boggel in rug of wat dan ook.

Zo selecteer ik te weinig op kleur. Mijn Blauw-wildkleur Russen hebben te vaak te lichte ondervacht kleur. De meesten vinden dit niet erg! En je kunt erop selecteren.
'Ratten voorkomen agressie door aan elkaar te snuffelen'  
zaterdag, 9 maart, 2013, 5:58 pm - Nieuws
door Martin Braak
Ratten snuffelen aan elkaar om te bepalen wie hoger in rang is. Daarmee voorkomen ze agressief gedrag.

Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers deze week in Current Biology. Tot nu toe dachten onderzoekers dat dieren alleen elkaar willen ruiken als ze snuffelen.

De Amerikanen observeerden twee ratten. Ze zagen dat de dominante beesten vaker achter elkaar hun neus ophaalden, terwijl de ondergeschikte exemplaren dat minder frequent deden. Als de laagste in rang zich niet aan deze sociale omgangsvorm hield, reageerde de dominante rat agressief.

Het gedrag van de dominante ratten wordt door de onderzoekers geïnterpreteerd als conflictvermijdend, vergelijkbaar met een grote aap die met z’n vuisten op z’n borst roffelt. Ondergeschikten reageren daarop door weg te kijken, of in het geval van de ratten minder te snuffelen.

'De manier waarop dieren elkaar besnuffelen is belangrijk voor hun sociale netwerk', zei hoofdonderzoeker Daniel Wesson van de Case Western Reserve University School of Medicine.

'Het snuffelgedrag is wellicht voor meer dieren een normale manier van communiceren. Hoogst waarschijnlijk doen onze huisdieren het ook, maar omdat wij mensen niet snuffelen, herkennen we het niet als communicatie'.

De onderzoekers hopen dat ze dankzij het snuffelinzicht op den duur beter begrijpen hoe hersenen met ingewikkeld sociaal gedrag omgaan.

NU.nl
Na-hamsteren 
woensdag, 6 maart, 2013, 9:57 pm - Overige
door Martin Braak
Op Fok.nl zag ik de titel "na-hamsteren" staan en ik dacht .... wat? Na het openen van dit onderdeel zag ik dit filmpje:



Lol!!
Het wordt steeds sneller licht... tijd voor de zomervacht! 
maandag, 4 maart, 2013, 6:59 am - Russische
door Martin Braak
Vanochtend liep ik om half zeven naar beneden en zag de eerste zonnestralen. Het wordt nu alweer licht, dacht ik. Een prachtig combinatie van schemer en licht. Wat gaat de tijd snel zeg! En terwijl ik dit type zie ik dat buiten het al licht is geworden en zie ik rookpluimpjes van de kachel. En aan de gras, daken en auto's zie ik dat het gevroren heeft. Het is nog steeds winter en ik moet zeggen: dit jaar was de winter lang koud. Als ik naar mijn gasverbruik kijk, dan heb ik in januari en februari totaal 400 kub gas verbruikt.

Boven heb ik een koppel Russische dwerghamsters staan waar ik niet bijschijn. En aan de daglengte zien ze dat het lente wordt. Want de kachel staat daar gewoon aan. De vrouwtje zat geheel in wintervacht, maar het mannetje niet. Dit komt denk ik omdat het mannetje vorig jaar in wintervacht was gegaan. Het mannetje is namelijk ouder, veel ouder. Of er is een meganisme dat ervoor zorgt dat hele oude Rusjes geen wintervacht gaan krijgen. Het vrouwtje krijgt nu weer een zomervacht. En vanochtend zijn er kindjes geboren! M.a.w. de prikkels dat het lente wordt, was al 3-5 weken geleden.