Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
2 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.315
    Vandaag: 21
    Gisteren: 59
Engelse buik, mijn lijn buik, foto kan zo anders overkomen 
zondag, 10 juli, 2011, 5:30 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen week kreeg ik een paar foto's van een Russische dwerghamster blauw-wildkleur met de suggestie dat er wat mis was. Mij viel niet veel op, behalve dat twee van de drie foto's in de zon zijn gemaakt. Ik mailde terug dat het wel iets weg heeft van mijn lijn. Bij mijn Rusjes staan de oren best wat ver uit elkaar namelijk. Per mail kreeg ik een reactie terug dat ik nog een keer moest kijken...

Nee!, er was in mijn ogen niets aan de hand. Een kleur van een dier kan op foto heel anders overkomen dan die in werkelijkheid heeft. Een foto gemaakt in de zon is vaak al verkeerd, want de zon maakt de kleur anders. Ook instellingen van de camera kan de kleur behoorlijk anders over laten komen, laat staan de mate van contrast.

In de mailwisseling hadden we het over de witte onderkant van de neus. Als je de Russische dwerghamster goed bekijkt, hebben ze dit allemaal. Ook kwam de kleur van de buik ter discussie. Bij de Russische dwerghamster heb je verschillende soorten buikkleuren / buikbeharingen. Je hebt namelijk egale beharing, die hebben een gelijkmatige kleur. En je hebt buiken met heel veel grijze ticking. In verschillende landen wordt hier een voorkeur aangegeven. In Engeland fokken ze met de donkere variant van de Russische dwerghamster en die hebben eveneens een donkere onderbuik met veel ticking. In Nederland wordt daarnaast ook de lichtere variant met een wat egaler buikkleur gefokt. Dit omdat bij donkere varianten teveel ticking aanwezig is en de drieboog te ver naar de buikkleur doorloopt. Op keuringen worden die minder gewaardeerd.

Beide verschillende buiken komen ook in het wild voor. Het is niet iets wat hier ontstaan is. Je hebt in het wild namelijk donkere en lichtere varianten.

Op deze foto zie je links een Russische dwerghamster afkomstig van mijn Engelse lijn en rechts van mijn (wat lichtere) lijn. Ik houd de Engelse lijn geheel apart en kruis dit niet door elkaar:
Foto behorend bij blog

Twee vergelijkbare foto's met ongeveer zelfde instellingen qua camera, eerste Engels, tweede mijn lijn:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wanneer je de Engelse met andere instellingen op de foto zet, krijg je een veel donkere type op foto. Dit komt omdat ze veel meer ticking hebben. Als je sluitertijd sneller instelt dan zorg je ervoor dat de ticking qua kleur meer op foto komt dan de tussenkleur.

Foto behorend bij blog