Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bijzonder moment, meer dan 3 miljoen bezoekers op de site geweest 
woensdag, 6 maart, 2019, 8:28 pm - Overige
door Martin Braak
Gisteravond, terwijl ik muziek aan het luisteren was en wat oude foto's aan het terug kijken was, zag ik ineens de teller van deze website: bijna 3 miljoen! En jawel, vandaag was het zover. De website Dwerghamster.nl heeft meer dan 3 miljoen bezoekers gehad.

Helemaal zuiver is het niet, omdat in het verleden wel eens wat bots zijn meegerekend en natuurlijk ikzelf als bezoeker. Maar de teller werkt pas sinds 2006 en de site bestaat al vanaf 2004. Dat compenseert zeker de bots.

Zo zat ik laatst te rekenen. Gemiddeld komt 1 op de 100 jaarlijks op mijn hamster website. Theoretisch gezien, uitgaande van percentages Nederlandse bezoekers en terug komende bezoekers, heeft 1 op de 10 Nederlanders mijn website bezocht. Vreemde gedachten en iets dat lastig aan te tonen is. Maar welk kind heeft niet op hamster gezocht? En dat al jaren lang.
Geel-wildkleur roodoog in wintervacht en te lange nagels 
zondag, 24 februari, 2019, 6:52 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok in kleine schaal met de hybride Russische dwerghamster Geel-wildkleur roodoog. Er is weinig vraag naar deze kleurslag en de dierenwinkels willen graag geen roodoog. Die verkopen zo slecht. Ongeacht dat het hybriden zijn, hebben ze veel van de originele kenmerken van de Russische dwerghamster. Je moet ze consequent met zuiver lijn terug kruisen om een goed type te behouden. Toch zie ik vaak bij de ogen oogpunten en dit komt omdat de oogkast en oogbol een ander verhouding kennen.

Ik heb het idee dat dat ze sneller in wintervacht gaan. Licht is hun prikkel om te merken dat de winter aankomt en ik vermoed dat de rode ogen meer licht door laten en daardoor sneller de prikkel gegeven wordt dat het winter wordt. Als fokker heb ik extra verlichting om een stabieler licht te behouden. Zodat de dwerghamster geen wintervacht krijgen. Toch is dit exemplaar in wintervacht gegaan.

Vorige week heb ik de eerste foto's van hem gemaakt en pas nadat ik de foto's bekeek zag ik dat hij iets te lange nagels had. Ze kunnen hun nagels naar buiten schuiven en intrekken. Het is vaak moeilijk te bepalen wat te lang is of dat het ok is. Voor mij is het te lang als ze gaan buigen waarbij de uiteinde de neiging hebben om te krullen. Dan slijt het niet meer goed af en wanneer dit verder groeit, gaat het naar binnen krullen. De nagels kunnen simpel met een nagelschaartje geknipt worden. Je drukt een voetje plat met twee vingers en met de ander hand knip je alleen de uiteinden. Maar knip niet te veel af! Wees voorzichtig en als je niet durft, laat het doen door iemand die dit kan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vorige week voor het knippen:
Foto behorend bij blog

Vandaag na één week knippen:
Foto behorend bij blog
Zowel man als vrouw 
zondag, 10 februari, 2019, 9:05 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst dacht ik van een Russische dwerghamster toch echt dat ik een vrouwtje geselecteerd te hebben, maar zag toch echt balletjes. Ik maak wel eens een foutje. Toen moest ik aan een keuring denken van een tamme rat jaren geleden. De keurmeester wist niet wat zij zag.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze rat heeft zowel tepels als teelballen.

Ongeveer 0,1-0,2 procent van de mensen wordt met twee geslachten geboren. Dat is best vaak vind ik. Dit heet hermafrodiet. Ander woord interseksualiteit. Maar de meeste mensen zullen het gewoon tweeslachtig noemen.

Bij hamsters zou dit ook zomaar eens kunnen zijn. En dat ik niet zie. Sommige koppels krijgen nooit jongen. Misschien is een percentage wel ....
Verandering in gedrag door luchtdruk veranderingen 
zondag, 3 februari, 2019, 7:37 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen twee weken kan ik merken dat de dwerghamsters meer onrustig zijn. Ook mijn broer Peter merkte dit op. Het is winter, het is wat kouder en een paar keer beetje sneeuw gehad. De hamsters zitten lekker warm bij en hebben qua daglicht een constante periode licht. Toch stress.

Waarschijnlijk merken ze aan de luchtdruk verschillen dat het winter is. Van nature gaat de Russische dwerghamster haar jongen en wanneer je koppel gewijs fokt, de man verjagen indien de condities op gevoel niet goed zijn. Het is hun instinkt. Het is als fokker lastig om een goede inschatting te maken. Is de moeder haar jongen zat of is het een moment opname.

Wat ik zelf doe is, als de jongen ogen open hebben, ze wat wc papier of stukje keukenpapier geven. Ze zijn lekker zoet om hun nest mooier te maken en stress is vaak over. Soms helpt dit niet. Dan moet ik de keuze maken tussen of de jongen bij moeder weg halen of risico lopen. Als ik kies voor het laatste zorg ik ingeval ervoor dat ik extra voer geef. Voldoende voer zorgt ingeval niet voor extra spanning. WC rolletje kan ook helpen. Want er is meer om te schuilen.

Als Russische dwerghamsters 18+ dagen oud zijn, voldoende stevig zijn en geen groei achterstand kennen, kunnen ze in principe risicoloos bij de moeder weggehaald worden. Alleen natuurlijk als je totaal niet vertrouwt.

Ongeacht het komt soms voor dat een jong of zelfs het hele nest doodgebeten wordt. Het ligt niet aan jou als fokker, het is hun instinkt, hun gevoel, seizoensinvloeden en spanningen die zij vanuit de natuur opmerken.
Hangmatjes, muizen vinden in slaap wiegen heerlijk 
zondag, 27 januari, 2019, 9:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Er wordt tegenwoordig van alles onderzocht en je vraagt je af hoe objectief alles is. Want hoe weten we precies wat een dier fijn vindt. Er is een onderzoek gedaan naar muizen en in slaap wiebelen. Muizen blijken net als mensen sneller en beter te slapen na zachtjes heen en weer wiegen. En dit is objectief onderzocht!

Foto behorend bij blog

We weten dat bij mensen baby's dat zachtjes heen en weer schommelen helpt om een baby in slaap te brengen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het evenwichtsorgaan. Maar echt bewijs.... dat was er niet en daarom een onderzoek met muizen.

In de kooien van deze muizen werden schommels geplaatst. En hielden de wetenschappers de hersenactiviteit van deze muizen in de gaten. Muizen bleken 12 procent langer te slapen met dan zonder het schommelen. Ze vielen 51% sneller in slaap. Maar aan de hersenscans was niet te zien dat ze dieper slapen.

Daarnaast was de beurt aan de muizen die het evenwichtsorgaan missen. En inderdaad, het effect van wiegelen was bij deze muizen niet aanwezig. Zo concluderen de wetenschappers dat inderdaad het evenwichtsorgaan een rol speelt bij het schommelen en beter in slaap komen en beter slapen.

Het onderzoek is nog lang niet afgelopen. Ze zijn nu aan het kijken hoe dit kan helpen bij mensen met slaapproblemen.

Zo'n onderzoek moet je als dierenliefhebber met een ander oog lezen. Helaas gebruiken ze muizen zonder evenwichtsorgaan. Maar wetenschappers hebben wel aangetoond dat wiegen en wiebelen als prettig ervaren wordt. Dat hangmatjes misschien daarom wel als prettig ervaren worden. Naast dat ze lekker warm hebben, ze prettig vinden om te schommelen. Vermoed wordt dat dit niet alleen voor muizen geldt, maar ook voor andere knaagdieren.

Foto ff geleend van DRDPets, link https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/trixie-pluche-tent-hangmat-16-cm.html, waar je diverse hangmatjes kunt kopen.