Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Het gaat goed met Kuifje!, maar niet goed qua fokresultaten: geen kindjes :( #hamsters 
zondag, 5 februari, 2017, 4:03 pm - Russische
door Martin Braak
De bloglezers en social media volgers weten dat zowel bij mijn broer Peter als bij mij soms rare mutaties ontstaan of dat er iets geboren wordt waarvan wij zeggen "hé, dit is apart!'. En zo schreef ik vorig jaar over een kuif hamster die bij mijn broer Peter geboren was.

Zo heel af en toe worden bij ons hamsters met kuifjes geboren. De eerste exemplaar is eentje geweest met slechts een sprietje witte haren. Maar deze haren waren wel heel lang. Het ging om een vrouwtje en zij heeft nooit gefokt. Direct om in huis te vallen met het slechte nieuws: elk kuifje heeft daarna nooit gefokt. En ook dit exemplaar heeft geen jongen voortgebracht. Terwijl het een mannetje is.

Maar wie weet wat de lengte ons brengt!

Paar foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Wat een bizar gezicht! Het gaat hier dit keer niet om een witte kuif maar om een blek waarbij de haren langer zijn en meer haren op een gebied zitten.
Een Rusje van 3,5 weken oud met een witte stip op de neus... en wordt steeds witter, toch wintervacht? 
zaterdag, 4 februari, 2017, 4:09 pm - Russische
door Martin Braak
In 2005 (als ik mij goed herinner!) heeft Dr. Marcel A.G. van der Heyden een artikel over wintervacht geschreven. Alles onderbouwt heeft hij een stuk geschreven dat jonge Russische dwerghamsters geen wintervacht kunnen krijgen. In de praktijk zie ik af en toe jonge Russische dwerghamsters met spierwitte buikjes en een wat lichter kleur. Dat noem ik kinderwintervacht.

Ik ben altijd attent op verschillen. Op zoek naar nieuwe dingen. Want iets nieuws is tevens iets unieks. En iets om verder uitgezocht te worden en of gefokt te worden. Zo zag ik 1,5 week geleden een Blauw-wildkleur Rusje met een witte stip op de neus. He!, dacht ik, dat is geinig! De vader was helaas overleden en de moeder (een Pearl) al heel oud. Haar laatste nestje.

Maar binnen paar dagen zag je een gedaante verandering. En hij niet alleen, ook één van zijn nestgenootjes. De rest niet!, de anderen bleven gewoon hun kleur behouden. Op de onderstaande foto's zie je hem en het lijkt echt op wintervacht. Dit moet wintervacht zijn! Maar hij is nog maar vijf weken oud! Zie de tweede foto waar ik een euro munt erbij heb gelegd. Daarnaast staan ze net zoals de rest met kunstmatig licht om wintervacht te voorkomen.

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En nu maar hopen dat het om een mutatie gaat. En dat het of schimmel is of dat wintervacht vroeg getriggerd wordt. Maar hopen dat beide niet onvruchtbaar zijn. De kuifjes bijvoorbeeld brengen geen kindjes voort. En wij komen daar niet mee verder.
Positieflijst: jawel hoor, hamsters mogen gehouden worden en zijn niet gevaarlijk! 
zaterdag, 4 februari, 2017, 3:26 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Ergens in 2013 kwam ineens de positieflijst in het nieuws. En dat was niet positief! Onderweg naar mijn werk kreeg ik op de radio te horen dat de dwerghamsters verboden worden. En op mijn werk werd ik zelfs gebeld met de vraag of ik een radio interview wilde doen. Nee dankje!, want ik had mij toen niet verdiept in de positieflijst en helemaal niet bij stil gestaan dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat dwerghamsters verboden zouden worden.

De gedachten dat ik illigaal bezig zou zijn, dat ik ondergronds mijn hobby voort zou moeten zetten, geen foto openbaar meer zou kunnen maken... Nee die gedachten had ik niet, nee eerder van: Nederland is gek geworden! En wat dan nog, ze kunnen niet elk hamsterliefhebber opsluiten.

Ook vreemd was waarom ze verboden zouden worden. Dat was geen compliment voor staatsecretaris Dijksma. Dat gaf wel aan hoe dom ze in de politiek kunnen zijn! Dwerghamsters kunnen virussen verspreiden. Ja echt!, tja je hond en kat ook. Laat staan kippen!! Nee, virussen blijven onder je schoenen plakken en daarom worden schoenen verboden. Kom zeg!

Gelukkig is alles de prullenbak ingegaan en zijn de zoogdieren die in Nederland gehouden worden in kaart gebracht. En wat niet onderzocht is, mag gehouden worden. En nu het goede nieuws: de Russische dwerghamster, maar ook de Campbelli, Roborovski en de Chinese dwerghamster staan op de positieflijst. En mogen in Nederland gehouden worden!

Foto behorend bij blog
Auto's, auto's en nog eens auto's .... 10 jaar later! 
donderdag, 2 februari, 2017, 8:53 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Tien jaar geleden schreef ik een blog over dat ik voor mijn werk naar Amsterdam ging en dat ik na 40 kilometer in de file stond. Vandaag, wederom voor mijn werk naar Amsterdam afgereisd en naar dezelfde klant! Tien jaar verder, tien jaar ontwikkeling, in tien jaar deze klant zien veranderen. Maar zowel de heen reis als terug reis was het weer zwaar.

Wat anders is, is dat er extra rijstroken zijn gemaakt. Een deel kent zelfs zes stroken. Maar dat heeft niet veel geholpen. Wat mij opviel is dat de station waar ik langs reed compleet vol met mensen stond. En wat opviel is dat aantal auto's alleen maar gegroeid is.

Link naar mijn blog uit 2007: http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 204-220411

En hoe zou het over 10 jaar zijn?
Gravende hamster, daarbij gebruikt hij de voor- en de achterpootjes 
zondag, 15 januari, 2017, 8:37 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen zaterdagmiddag was ik bij Marika van DRDKnaagdierenwinkel (zie https://www.drdknaagdierwinkel.nl/) en tijdens het praten zag ik ineens een Russische dwerghamster spitten. Even mijn telefoon gepakt en een stukje gefilmd. Terwijl Marika aan het vertellen was over de kooi inrichting en hoe zij dit gedaan had.



Leuk is om te zien hoe hij de voor- en achterpoten combineert. En dat hij zand op deze wijze heel mooi aan het verplaatsen is.

Marika vertelde dat ze de kooi zodanig ingedeeld had dat er een zandgedeelte was en een normale gedeelte met veel zachte materialen. En dat de Russische dwerghamster altijd sliep in het gedeelte waar de zachte materialen zijn. Dat is geen vreemd iets!, want er is een keer wetenschappelijk onderzocht wat de hamster het liefst aan bodembedeking heeft. En dat is geen zand!

Wat hebben de wetenschappers gedaan. Ze hebben vier kooien aan elkaar verbonden. Daarin hebben ze verschillende materialen gedaan zoals zand, zaagsel, hooi etc. Wat bleek: de hamster ging slapen in de kooi waar het zachtste nestmateriaal aanwezig was. En niet zoals in de natuur, in een hol onder de grond (zand dus).

Maar als extra aanvulling is het echt geweldig! Bij deze webshop kan je zulke prachtige materialen voor de kooi kopen. Wel is het advies om langzaam op te bouwen. Laat de hamster eerst wennen aan de kooi, dat hij een vaste slaap plaats heeft en dan langzaam bouwen. Dan kan je verhogingen inbouwen, extra molentjes etc.