Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Genetische afwijkingen horen bij het leven, vanaf nu stambomen verplicht!? 
maandag, 4 augustus, 2014, 7:31 am - Andere zaken
door Martin Braak
Terwijl ik aan het zoeken was naar informatie over bepaalde defecten kwam ik een artikel op internet tegen m.b.t. de MDR-1 defect dat bij honden voorkomt. Daar zag ik een hele mooie uitspraak, gedaan door Dhr. Gubbels.

'GENETISCHE AFWIJKINGEN HOREN BIJ HET LEVEN'

Ook wij als kynologen zullen dat moeten accepteren. Elk wezen heeft vele tientallen afwijkingen, net als de mens vele erfelijke defecten 'aan boord' heeft. Aangezien de mens de best onderzochte 'soort' is, is inmiddels wel duidelijk dat we erfelijke afwijkingen nimmer kunnen 'wegfokken'. Wel kunnen we de schade zoveel mogelijk beperken door openheid, overleg en het uitstippelen van een beleid.


Link: http://www.zwhvn.nl/MDR-1.htm

Daar ben ik het volkomen mee eens. Door openheid, overleg en uitstippelen van fokbeleid kun je defecten inperken. Wat je toch wel vaak ziet, is dat wanneer openlijk over een defect door een fokker gesproken wordt, hij of zij verweten wordt dit te hebben. Of dat wanneer een fokker fokdieren van een ander fokker heeft en daar defecten naar boven komen, gaat verwijten. Terwijl wij ons allemaal moeten realiseren dat fokkers niet doelbewust defecten fokken.

Per 1 juli 2014 is de nieuwe dierenwet in werking getreden en in deze wet staat dat de fokregels eveneens gelden voor hobbyfokkers. Dit zijn de regels:

Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen. Dit geldt ook voor hobbyhouders. De eerste vier voorwaarden hieronder zijn ook van toepassing voor het fokken van paarden, pony's en ezels die niet voor landbouwdoeleinden worden gehouden.

Deze voorwaarden gelden voor u:

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten niet worden doorgegeven.

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn niet worden doorgegeven.

U zorgt er zo veel mogelijk voor dat ernstige gedragsafwijkingen niet worden doorgegeven.

Het aantal nesten of nakomelingen mag gezondheid of welzijn van het dier niet benadelen.

Voortplanting moet zo veel mogelijk op natuurlijke wijze gebeuren.

Een hond krijgt binnen een aaneengesloten periode van twaalf maanden maximaal één nest.

Een kat krijgt binnen een aangesloten periode van twaalf maanden maximaal twee nesten of maximaal drie nesten in 24 maanden.

Om aan deze regels te voldoen blijft u op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt.


Link: https://mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden

Als hobbyfokker moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk defecten veroorzaakt. Dit houdt in mijn ogen in dat een stamboom registratie verplicht is. Of dat je op een zo'n danig manier fokt dat je zo min mogelijk verwantschap fokt. Anders kan je niet aantonen dat je probeert om defecten te vermijden. Maar betekent dit dat inteelt niet meer mag? Daarvan is de kans groter dat defecten naar boven kan komen en de boven genoemde regels spreken voor zich.

Daarnaast mogen uiterlijke kenmerken niet schadelijk zijn. We kunnen hele discussies over bijvoorbeeld de naakt rat of hamster houden, maar mijn vermoeden is dat dit straks niet meer gefokt mogen worden. Dan is de vraag of je wel bijvoorbeeld de albino rat mag fokken. Ze zien namelijk stuk slechter en deel van de albino ratten worden blind.

Vies-bruin dat bij de Russische dwerghamster voorkomt kan draaikoppen veroorzaken. In mijn ogen wordt door deze wet verboden om deze kleur te fokken! Want je moet er alles aan doen om zo min mogelijk defecten te fokken. Maar hoe zit het dan met de Mandarijn kleur? Toch is het niet zo helder! Want de fokker kan zowel bij Vies-bruin als de Mandarijn zeggen dat hij bezig is om deze kleurmutaties met zo min mogelijk defecten probeert te fokken en als doel heeft om de kleuren zodanig selecteren dat er geen defecten meer voorkomen. Maar als je Mandarijnen of Vies-bruin zonder registratie fokt, dan kan je dit niet aantonen! Je moet aantonen dat je gericht bezig bent met het beperken van het aantal diabetes gevallen of draaikoppen. Of wel in zulke gevallen is een registratie verplicht!
Winterslaapgenen gevonden in dieren zonder winterslaap 
maandag, 4 augustus, 2014, 6:56 am - Nieuws
door Martin Braak
Varkens, dolfijnen en konijnen hebben winterslaapgenen in hun DNA zonder dat ze aan winterslaap doen. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore, Maryland toen ze de DNA-volgorde van verschillende dieren met elkaar vergeleken. De resultaten publiceerden ze in The Journal of Experimental Biology.

Dieren die in winterslaap gaan, zoals beren en eekhoorns, produceren grote hoeveelheden eiwitten die tot het zogenaamde hibernation protein (HP) complex behoren. Deze eiwitten worden alleen geproduceerd in de lever en zijn mede verantwoordelijk voor de verlaging van de lichaamstemperatuur en de vermindering van de hartslag en vertering; eigenschappen die typisch zijn voor een dier in winterslaap.

Verrassend genoeg bleken ook sommige dieren die niet in winterslaap gaan, ook genen te hebben die verantwoordelijk zijn voor de productie van HP-eiwitten. Onder hen waren koeien, schapen, varkens en dolfijnen. Muizen, ratten en mensen daarentegen moeten het zonder HP-eiwitten doen.

De wetenschappers keken vervolgens in koeien of de genen ook functioneel waren. Ze vonden inderdaad HP-eiwitten circulerend in het bloed van de dieren. Door het jaar heen fluctueerde de concentratie van het eiwit, met de hoogste piek in februari.

Wat de functie van de eiwitten in koeien zijn, weten de wetenschappers niet. Ze vermoeden dat het iets te maken heeft met seizoensgebonden gedrag, zoals paren en het eetpatroon.


Bron Nu.nl
Sharon Dijksma, wat ben jij een oen! 
zaterdag, 26 juli, 2014, 8:46 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mevrouw Dijksma, mag ik Sharon zeggen?, ik had om eerlijk te zijn een hoge pet van u op. Met 23ste al in de tweede kamer en niet op uw mondje gevallen! Maar sinds de positief lijst, de gebrekkige onderzoek, maar vooral door uw uitingen hierover, is mijn beeld over u totaal veranderd!

Een concept van de positieflijst vrijgeven zonder zelf naar de diersoorten te kijken levert niets op! Sharon, je verwacht toch niet dat een zeer veel gehouden huisdier de Russische dwerghamster kunt gaan verbieden? En kijk naar het resultaat. Hoeveel euro's zijn hierdoor verspilt?

Afgelopen mei stond ik stil bij een uitspraak van u. Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schreef u aan de Tweede Kamer na een onderzoek van UT. Uw mening: "het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed". Daar ben ik absoluut met je eens. Maar heeft u echt goed onderzoek laten doen? U weet, een soortgelijk onderzoek m.b.t. de positieflijst, is niet goed uitgevoerd! Want laten we eerlijk zijn: de hoeveelheid bastaardhonden is veel groter dan rashonden. Het aantal met een defect is daarom statistisch gezien logisch kleiner. Daarnaast zijn binnen de rashonden bepaalde defecten ontstaan die niet verspreid zijn omdat rashonden zuiver gehouden worden. Verwacht u dat wanneer alleen nog maar bastaardhonden gefokt worden, alles veel gezonder wordt? Verwacht u dat naarmate met bastaardhonden verder gefokt worden, er geen problemen ontstaat omdat onzuiverheden gekruist worden? Dan komen de problemen toch later ook aan de orde? U vergelijkt appels met peren.

Wat u wilt bereiken is dat bij welk dier dan ook niet op uiterlijke kenmerken gefokt moet worden waarvan een dier zelf last van heeft. Dit zodanig dat het in zijn levensvreugde bederfd. Maar ik denk niet dat het uw bedoeling moet zijn om de rashonden in kwaad daglicht te stellen zonder een zeer goed onderbouwd rapport waarbij eveneens gekeken is naar generaties lang fokken met bastaardhonden.

Pak weg 192 rasverenigingen hebben een fairfok kenmerk ingevoerd met een daarbij verplichte dna test. Ik ben heel benieuwd wat hier het effect van gaat zijn. Zal dit echt leiden tot honden met minder problemen?
Diabetes: gemiddeld 76 dagen 
vrijdag, 25 juli, 2014, 12:15 pm - Russische
door Martin Braak
In de boek Laboratory Hamster van G.L. Van Hoossier Jr. en Charles W. McPherson staat op bladzijde 373 geschreven dat de gemiddelde leeftijd waarop suikerziekte geconstateerd werd, 76 dagen oud betreft.

Dit is wat we bij de Russische dwerghamster in de praktijk zien. Daar ontstaat tussen 2 en de 4 maanden oud diabetes. Echter bij de Campbelli dwerghamster is een ander soort diabetes aanwezig waarbij diabetes pas veel later ontstaat: tussen 8 en 12 maanden pas.
1,2 miljoen euro onderzoek waarom de Rus zo slank wordt 
dinsdag, 22 juli, 2014, 7:54 am - Russische
door Martin Braak
Biologen van de Universiteit van Hamburg willen onderzoeken waarom de Russische dwerghamster in de winter is zo slank wordt. Een team onderzoekers onder de leiding van de bioloog Annika Herwig hebben voor dit onderzoek 1,2 miljoen euro ontvangen. De onderzoekers hebben geconstateerd dat wanneer de Russische dwerghamster een wintervacht krijgen, ze 40% van hun gewicht verliezen terwijl ze niet minder eten.Dit wordt volgens de onderzoekers in de hersenen geregeld. Met hun lagere gewicht kunnen de Russische dwerghamsters in de winter hun energie besparen.

De onderzoekers zijn van mening dat de Russische dwerghamsters genen hebben die zorgen dat in de hersenen de energiebalans reguleren. En deze genen aan of uit gaan onder invloed van daglengte. Er is weinig bekend welke mechanismen deze genen beheersen. De resultaten van dit onderzoek moet leiden tot beter inzicht hoe de Russische dwerghamster hun energiebalans op langere termijn reguleren.

Link:
http://www.abendblatt.de/hamburg/articl ... Diaet.html

Eerder schreef ik een blog over leptine. Dit is een hormoon die tijdens wintervacht aangemaakt wordt en zorgt voor minder eetlust. Dat zou betekenen dat men minder eet. En de onderzoekers beweren dat ze juist evenveel blijven eten.

Foto behorend bij blog