Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Maak een hamster altijd wakker voordat je hem pakt #hamsters 
zaterdag, 3 maart, 2018, 8:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Maak een hamster altijd eerst even goed wakker voordat je hem pakt. Vooral als het om een Syrische hamster gaat. Maak ook een Russische dwerghamster die diep slaapt kan enorm schrikken. En kan daardoor gaan bijten.

Ik heb zelf een keer gehad dat een Russische dwerghamster mij beet en zich rond mijn vinger zat. En hij liet niet los. Ik had hem niet goed wakker gemaakt en hield hem al in mijn handen.

Daarom altijd even tegen de hamster praten. Even wat geluid maken zodat de hamster wakker is. Bij Syrische hamsters wacht ik ook vaak dat ze uit hun nest zijn. Ze houden niet altijd van om in hun nest gepakt te worden. Ook vernietig je het nest als je dat wel zou doen en de hamster wat tegen stribbelt.

Vorig week had ik de boven gedeelte van de kooi weg gehaald terwijl de hamster nog sliep. Toen mijn hamster wakker werd en uit het nest was, wilde ik haar pakken. De hamster had niet door wat ik had gedaan en voor haar bewoog mijn hand onverwachts naar haar.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik had in mijn hand de camera en kon haar reactie op foto krijgen. Je ziet hoe de hamster schrikt.

Een paar foto's van een ander moment dat ik haar gewoon wakker maak:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
De kleurengenerator op mijn website, een innovatief script #hamsters 
zondag, 25 februari, 2018, 7:47 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Het is alweer 8 jaar geleden dat ik de kleurengenerator voor de Syrische hamster heb gemaakt. En sinds die tijd is hij 40 duizend keer gebruikt.

Een linkje:
https://www.dwerghamster.nl/syrischehamster/kleurengenerator/index.php

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dit gemaakt heb. In die tijd heb ik op internet eentje gezien en dat wilde ik namaken. Waar ik tegen aanliep was dat een script maximaal 30 seconden mocht runnen c.q. duren. Daarna werd het door de server waarop mijn site gehost wordt, gestopt. En bij zes verschillende genen ging dat perfect. Maar één gen combinatie erbij zorgt voor een macht 2 script duur. Of wel als zes verschillende genen 3 seconden duurt, dan duurt zeven verschillende genen 9 seconden. En acht maar liefst 81 seconden.

Ik was bezig in Excel om hierover na te denken en ik kon de puzzel niet oplossen. Want ik dacht zoals de standaard scripts werken. Namelijk alle mogelijke combinaties calculeren en dan analyseren welke kleuren dit zijn. Ik heb op een gegeven moment alles weg gegooid. Ik was er klaar mee. Maar een jaar later ging ik er weer over nadenken. En vond ik een simpel oplossing: denk als een mens.

Als ik een combinatie van genen zie dat gekruist wordt, dan weet ik bijna direct welke kleuren hieruit komen. En dat komt omdat ik niet alle combinaties in mijn hoofd maak. Ten eerste bedenk ik eerst welke kleuren eruit rollen en dan ga ik nadenken welke sausjes er zijn. Of wel welke genen zorgen voor een patroon. Dat zijn namelijk geen kleurmutaties. En dan over de vacht. Gaat het allemaal om normaal haar of ook om bijvoorbeeld langhaar.

Een voorbeeld: als het albino gen (cc) aanstaat dan doet de rest er niet toe. Dat is niet zichtbaar. Dan hoeft je dat ook niet te calculeren. Dat scheelt rekentijd.

En jawel, ik kon het binnen de 30 seconden laten berekenen. Maar er was één dingetje: als er teveel onbekende combinaties waren, dan duurde het toch meer dan 30 seconden. En dat lukte me niet om op te lossen. En daarom heb ik er acht jaar lang een rode tekst erbij gezet dat het script in bewerking is en vast kan lopen indien er te veel onbekende combinaties zijn.

Het was 2015 dat ik dit ook voor de tamme rat gemaakt heb. Echter, je raad het misschien wel. Het lukte me niet om dit binnen de 30 seconden te krijgen. Ook al had ik in de scripttaal bepaalde combinaties eruit gefilterd die niet berekend hoefde te worden. Net als een normale mens zou doen. Het was tijdens een zware griep dat ik op de bank hierover zat te denken. En bij hoge koorts dat ik ineens een ingeving had. Waarom de combinaties allemaal berekenen? En waarom zoveel combinaties onthouden als een groot deel van deze combinaties toch hetzelfde zijn. Dat zou een normaal mens niet doen.

Het aanpassen van het script voor de tamme rat duurde nog geen twee uur. En de rekentijd is binnen enkele seconden ongeacht hoeveel combinaties.

Dit jaar heb ik een paar emails ontvangen met betrekking tot de kleurengenerator. Eentje vroeg of ik mijn script wilde delen zodat het script van tamme ratten ook in het Engels zouden hebben. En de ander had html code al in de website gebouwd maar het deed het niet... Nee logisch, het is een script dat achter html zit. Je kunt het niet zo ff van de site halen! De vraag m.b.t. tamme rat kleurengenerator heb ik even over nagedacht. Ik ga hem zelf t.z.t. ombouwen. Een probleem is dat in de USA wat geen codes anders zijn.

Vandaag, ja nu pas!, heb ik de Syrische hamster kleurengenerator omgebouwd. De innovatie leidt er toe dat ik donkergrijs ook kan toevoegen. In de aankomende weken ga ik alle donkergrijs variaties inbouwen. Een ander gedachte was in 2010 dat ik ook foto's erbij zou zetten. Ik heb in deze acht jaar er nooit meer omgekeken. Ik gebruik hem zelf niet en had daardoor geen prikkel om hier aan te werken.

Voor de Campbelli dwerghamster bestaat er ook eentje:
http://gerbils.silvanon.com/hamstercalculator/campbell/

Foto behorend bij blog
Russisch blauw bij Syrische hamster: kan dubbel vererft worden en leidt dit tot extra effect? 
dinsdag, 13 februari, 2018, 9:38 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een vraag die mijn broer Peter en ik aan het stellen zijn, is het volgende: heeft Russisch blauw dubbel geërfd een ander effect? Er worden uit combinatie namelijk donkere varianten geboren. Dit moet nader onderzocht worden!

Foto behorend bij blog

Een kleur variant die in mijn golvend haarlijn zit, een verdunningsfactor 
zondag, 11 februari, 2018, 6:49 pm - Russische
door Martin Braak
Ik weet niet hoe jouw monitor gekalibreerd is en of het voor jou te zien is. Jaren geleden schreef ik al dat er een kleur variant in mijn golvend haar lijn zit die "nieuw" is. Waarvan ik vermoed dat het om een nieuwe nog onbekende verdunningsfactor gaat. Op dit moment heb ik hem alleen bij de roodoog factor geconstateerd.

Bij de roodoog variant van de golvend haar heb ik lilac roodoog en dove. Dove is in begin lichter als lilac. Het komt zachter over. Maar ik had in het verleden ook een zachte kleur. Het neigt naar champagne kleur. Focus ging liggen op golvend haar en niet op een kleur nuance die je op de foto ook maar net kunt zien. Ik heb sinds jaren weer een nest lilac golvend haar x dove golvend haar. En jawel, er zit weer zo'n lichte variant tussen.

Foto behorend bij blog

Helemaal links zie je dove, midden zie je lilac en rechts een lichter kleur dan deze twee.

Alle drie afzonderlijk:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Laatste heb ik van achterkant gefotografeerd en kan je hopelijk zien dat de kleur lichter is.

Het neigt naar champagne. Maar er zit geen moscow factor in en daarom kan het niet hetzelfde zijn.

Een foto van champagne die ik jaren geleden gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Wat ook boven te zien is dat het meer hybride overkomt. Ik fok golvend haar doelbewust met roodoog factor omdat de haarmutatie beter zichtbaar is en tot z'n recht komt. Later kan ik wel gaan "verbouwen" en weer terug naar bijvoorbeeld Russisch blauw. Roodoog factor is hybride en doordat ik hier vaak roodoog onderling kruis, zie je hybride eigenschappen veel meer naar boven komen. Een argument wat ik gebruik om mensen te overtuigen om zuiver te fokken. Ikzelf houd de dieren strikt gescheiden.
Blauwe Syrische hamsters en Russisch blauw, bij praat moment! 
zondag, 4 februari, 2018, 3:28 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Afgelopen week kwam tijdens leuke gesprekken met mede fokkers de Blauwe Syrische hamster aan de orde. Er zijn gezondheidsproblemen: hartfalen en tumoren. Het is goed om stil te staan en informatie hierover met elkaar te delen. Helaas begreep ik van iemand dat dit voor iemand de reden is om geen Braak hamsters te willen. Als die persoon gewoon even vraagt...

Pak weg 10 jaar geleden begon mijn Smurf project. Een blauwe Syrische hamster. Wat zou het precies zijn en hoe vererft het. Smurf heb ik eerst oud laten worden. En daarna een nestje mee gefokt. En alle nestgenoten zijn bij mij gebleven. Smurf is heel oud geworden!, ongeveer 2,5 jaar oud. De kindjes van Smurf zijn allemaal oud geworden. Beertje was één daarvan en die heb ik heel vaak op de foto gezet. Toen mijn broer Peter aan het fokken ging, waren geen issues. Maar op moment dat een aantal fokkers flink inteelt gingen doen, ontstonden hartfalen. Ook bij mijn broer was een groep waar je dit terug zag. Peter besloot om selectief te fokken en consequent nieuw bloed erin te fokken om zo de problemen te elimineren. Helaas leidde dit tot minder Blauwe Syrische hamsters en ook daar kwamen op een gegeven moment hartfalen voor. Peter is een paar jaar geleden gestopt met het fokken van de Blauwe Syrische hamster.

Daarnaast zijn deze Blauwe Syrische hamsters altijd apart gehouden en afzonderlijk. Nadeel van nieuwe recessieve kleuren is dat je altijd lijnteelt doet. Het kan niet anders, want het gen ligt op één chromosoom en je hebt twee chromosomen nodig waarop dit gen ligt. En als daarop genetisch materiaal ligt dat voor gezondheidsproblemen kan zorgen, gaat dat vaker mee bij de selectie op de kleur. Dat is de reden om consequent nieuw bloed erin te fokken. En daarom het advies om dit nog aantal jaren te doen indien jij Blauwe Syrische hamsters fokt.

Tumoren zat in begin niet in en is geen probleem geweest bij de eerste exemplaren. Peter en ik hebben dit niet gezien. Maar soms komen onbedoeld ook nieuwe defecten erbij. En als deze ook op het chromosoom ligt waar de kleur ligt, kan het ook generaties lang meeliften.

Van verschillende kanten en terug kijkend op het hartfalen probleem bij mijn broer Peter, lijkt het dat Blauwe Syrische hamsters met witte vlekken het minst problemen hadden met hartfalen. Of het puur toeval is of dat toch een oorzaak ligt bij de kleurmutatie, dat weten we niet. Dat is mooi aan een stamboom-registratie-systeem die bestaat uit SQL data. Ik script data bij elkaar en analyseer.

Het is goed om nieuwe kleuren apart te houden. Diegene die het minst risico op defecten wil hebben, moet niet met Blauwe Syrische hamsters fokken. En ook niet met nakomelingen ongeacht dat ze een ander kleur hebben. Diegene die het een prachtige kleur vinden en steentje bijdragen om het gezond te fokken, doe rustig aan en neem de tijd. Elke keer dat je een onderlinge kruising doet, is het lijnteelt. Soms moet je gokken en juist twee keer terug fokken op een ander lijn. Ja ik weet het, je hebt dan kans drager blauw. Maar juist dan maak je grote stap als je eentje hebt. Kijk daarom ook goed hoe je een drager kunt herkennen.

Een drager kan je soms herkennen. Ik weet niet of dit bij de Syrische hamster het geval is. Bij dwerghamsters kan ik drager zwart geregeld zien. Maar een ander foefje is om een ander kleur te gebruiken om het te herkennen. Bij de Mandarijn kan je drager zwart heel goed zien!, en Mandarijn is dominant. Je kunt dus één gen zwart meerdere generaties op andere lijnen kruisen zonder lijnteelt te doen. En door selectie op het uiterlijk het blijven behouden.

Mijn broer fokt nu met Russisch blauw. Dat is genetisch gezien heel iets anders dan Blauw. Genetisch gezien zou het wel eens geen kleur kunnen zijn, maar een patroon. Ook hier geldt: houd het apart tot dat je weet wat het precies is en de dieren bewezen heeft. Dit kost een paar jaar?, ja dat is fokken en hoort bij fokken. Het gaat jaren duren voordat we veel van deze mutatie weten.

Wat goed om te weten is, is dat de hoofdman die ik van Joep Vrijhof heb gekregen, nog steeds leeft. Hij is al 2,5 jaar oud! Dat is zo mooi aan Joep. Iets nieuws, iets bijzonders, en hij geeft het weg omdat hij weet dat het in goede handen komt en daarmee verder gewerkt wordt.

Hij zit in zijn laatste levensfase. Vandaag moest ik hem schoonmaken. Eigenlijk vind ik dat zielig, hij heeft zo'n grote nest gemaakt en slaapt heerlijk hierin. Na het verschonen heeft hij een halve nest gemaakt, keukenrol papier erover heen getrokken en is hij verder gaan slapen. Ik geef doelbewust keukenrol omdat dit in begin wat steviger is. En over een paar dagen heeft hij precies weer zo'n mooi nest gebouwd. Alleen, hij doet dit nu in stapjes.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog