Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vakantiekwaaltjes 
zondag, 1 september, 2019, 11:30 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
In de week van 22 juli begon mijn vakantie. Een vakantie waar ik naar uitkeek en een vakantie waar ik van te voren niets in gepland had. Want ik was vermoeid, was toe aan vakantie en ik zag wel wat er ging gebeuren. Twee weekjes voor dat ik vakantie had, kreeg ik ineens slikpijn. Maar dat leek net voor mijn vakantie over te zijn.

Foto behorend bij blog

De vakantie was zodanig gepland dat ik de eerste twee weken alleen vakantie had, dan drie weken samen met mijn broer Peter en nichtje en neefje Susan en Vincent. En daarna nog een week alleen. Ja totaal maar liefst zes weken!

De eerste week was bizar: een hittegolf met een record temperatuur van boven de 40 graden. Ik begon rustig in de ochtend met luchten van mijn huis terwijl ik alleen de vogeltjes hoorde fluiten. Heerlijk is dat, 's ochtends de zon zien opkomen en genieten van de "lage" temperaturen. Maar in huis was het erg warm. Elke dag maar iets schoonmaken, want huishoudelijk werk had ik ff laten liggen. In de middag de Tour de France kijken en ook de praatprogramma's in de avond hierover. En de laatste week verliep dat ook vreemd: een etappe die afgelast werd i.v.m. zoveel hagel dat het wel sneeuw leek. En de volgende etappe ingekort omdat er zoveel modderstromen waren. De opwarming van de aarde was deze week goed zichtbaar. En zondag 28 juli wint Max de regenrace. Geweldig, heerlijk en nagenieten in Ommen met een Kokos melkshake.

Foto behorend bij blog

Toch was ik nog vermoeid en mijn slik klachten waren wel over, maar bij het diep ademhalen had ik pijn. Toch maar naar de dokter en die schatte in dat het wel eens reflux klachten zijn. Zelf dacht ik dat ik wat haartjes van de progressierupsen ingeademd had. Ik kreeg maagzuurremmers voorgeschreven en moest eerst vier weken afwachten. Als ik dit of dat had, dan terug komen. Pijn bij diep ademhalen ging geleidelijk over, maar er kwamen andere klachten. Klieren in de hals zette soms op, ik had drukkend pijn rondom mijn nek en andere rare gevoelens. En moest geregeld terug denken aan mijn vader die aan slokdarmkanker overleden is. Wat ik merkte was dat bewegen er goed voor was en achter een computer zitten juist niet. Dus ik ging maar lekker veel op uit. Maar ik bleef maar klachten over houden. Terug naar de dokter. Misschien is het toch een virus infectie. Zou dat de reden zijn geweest dat ik zo vermoeid was?

Tweede week van mijn vakantie ben ik begonnen met wat aanpassingen aan mijn website www.Dwerghamster.nl. Omdat ik niet al te veel per dag wilde doen, deed ik kleine dingetjes. Zo heb ik de onderdelen Campbelli dwerghamsters herschreven en aangevuld. En heb ik mijn fotoalbum aangepast en dat was nodig. Want dit was heel oud alweer, de scripts stamden namelijk uit 2007. Een dagje naar Marika geweest. 's Middags zo nu en dan met Peter op pad en een ijsje eten. Veel tijd besteed aan de dieren verzorging. Lekker fietsen, lekker in het bos lopen. En voor dat ik erg in had, was de 2e week ook weer voorbij. En aan einde van 2e week was het ook alweer wat koeler.

De derde week stormde het op woensdag. Als ik me goed herinner de 2e keer in mijn leven dat in de zomervakantie stormde. Maandag en dinsdag had mijn broer de bouw van zijn blokhut c.q. overkapping gepland. Hij heeft een zitplaats gemaakt waar we met mooi weer lekker kunnen zitten en kunnen eten. Toen dat klaar was, zijn we geregeld naar de Ikea geweest om dingetjes voor de BBQ en inrichting te halen. Elke keer had hij weer nieuwe ideeën. Ach en als we toch bij de Ikea zijn... Dan gaan we ook even langs de Mediamarkt. Ik vind het heerlijk om nieuwe technieken te bekijken zoals tv's, luchtzuivering, tablets etc. Ook zijn we naar Bataviastad geweest om wat kleding voor de kinderen te kopen. En daar heb ik, net zoals vorig jaar, weer een grote zak chocolade balletjes gekocht.

De vierde week ging ook snel voorbij. Hier in Nederland zou het gaan regenen, daarom zijn wij een dagje naar Vianden gegaan. 's Ochtends om 6 uur zijn we vertrokken en het duurde niet lang of beide kinderen sliepen alweer. De heen rit ging ontzettend snel en we waren al iets over 10 in Vianden. We zijn eerst even bij de bakker gaan eten en wat gaan drinken. Even de buurt gaan verkennen en daarna de "berg" opwaarts naar het kasteel. Het was alweer 12 jaar geleden dat ik daar met mijn ex was. Op een gegeven moment stond ik voor een huis waarvan ik herinnerde dat ik 12 jaar geleden ook stond. Er was nauwelijks iets gebeurd. Gaten in de muur, het leek niet geverfd te zijn. Ik moest wel even denken aan de 12 jaren. Zoveel gebeurd en daar sta je dan naar iets te kijken wat lijkt stil te staan. Het eten was in Vianden ... we hadden de verkeerde keuze qua restaurant gemaakt. Laat ik het daar maar op houden. Maar mijn motto: geniet en ga niet klagen. Op de terug reis ff tussenstop gemaakt en lekker kop koffie gedronken. Eind van de week zijn we naar de bios geweest om de film Lion King te kijken. Ik moet eerlijk zijn: ik heb de tekenfilm nooit gezien. Ik vond dat niet zo mooi gemaakt namelijk... Maar de film vond ik tegen vallen, erg voorspellend en tja eigenlijk wist ik wel wat er ging gebeuren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Vijfde week stond in de teken van bouwen. Susan was ziek en om dat ik nog klachten had, wilde ik zelf niet naar een pretpark. Bouwen?, ja in de 5e week is men begonnen met het bouwen van mijn hamsterschuur. Het gaat nog wel even duren voordat dit klaar is. Maar we hadden afgesproken om eerste deel, de fundering, nu te doen. In de middag geregeld met mijn broer Peter op pad geweest. We waren in de buurt van Oosterik. Ach waarom ook niet. Zo groot en zoveel rommel, ik blijf het heerlijk vinden om tussen alle prut te lopen en te kijken of ik iets kan vinden. Maar dit keer... Ik moest wel lachen dat ik zag dat ze bezig waren met de kerstopbouw. Ik kan niet wachten! En in de avond lekker BBQ'en.

Ook de zesde week ging heel snel voorbij. En wederom een hittegolf! Peter was donderdag en vrijdag vrij en we zijn elke dag naar dierenwinkels geweest om hamsters te brengen. En dit gecombineerd met winkelen. Want bewegen .... Ook ben ik begonnen met de eerste stapjes voor de nieuwe adviesmanager. Iets voor mijn werk.

Foto behorend bij blog

Samengevat een vreemde vakantie, een vakantie die zowel heel warm was, als heel wisselvallig. En achteraf gezien misschien wel vermoeid door een virusinfectie en waar ik nog steeds niet geheel van herstelt ben. Gelukkig geen pijn meer, maar een jojo van kleine klachten. Ik dacht wel: waarom weer zoiets als ik juist vakantie heb? Maar ach, het leven gaat zoals het gaat. En je moet zelf leuk maken.

Vakantie zit er weer op en de zes weken zijn erg snel voorbij gegaan. Zelf vermoed ik dat dit mijn laatste zes weken vakantie is geweest. Volgend jaar heeft Peter eerder vakantie dan ik. Nu al een vreemd idee. En wie weet of ik over paar jaar nog zoveel overuren maak m.b.t. o.a. Amsterdam.

Foto 2007:
Foto behorend bij blog

Foto 12 jaar later 2019:
Foto behorend bij blog
Rol afweersysteem belangrijk bij tandbederf, diabetes kan leiden tot tandproblemen 
dinsdag, 27 augustus, 2019, 8:52 am - Andere zaken
door Martin Braak
Muizen zonder het immuumsysteem eiwit LAMP-2 krijgen last van tandplaque en parodonitis. Het afweersysteem speelt een grote rol bij het voorkomen van ernstig tandvlees- en kaakbotziekten (parodontitis). Tandproblemen kunnen dus ook veroorzaakt worden indien immuumsysteem niet goed functioneert.

Het gaat om één gen genaamd LAMP-2 en wanneer dit gen uitgeschakeld wordt, dan worden de witte bloedcellen niet goed gecodeerd en zorgt dit voor meer tandplaque, tandontsteking en daardoor verlies van bot rondom de tanden.

Maar ook diabetes kan zorgen voor dit effect. Wanneer diabetes speelt, speelt er vaker problemen met de tandvlees. Waardoor botverlies optreedt. En botvlies kan ervoor zorgen dat de snijtanden uit elkaar gaan staan. En daardoor de tanden niet goed afslijten.

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2008/02/16/rol-afweersysteem-is-onverwacht-belangrijk-bij-tandbederf-11488306-a649656
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/10/screenen-test-spoort-bij-mensen-met-slecht-tandvlees-diabetes-op-7302093-a1549756
Muizen weer jongen door één stofje, wat is de status hiervan? 
zondag, 25 augustus, 2019, 9:09 am - Nieuws
door Martin Braak
Op 23 maart 2017 plaatste NRC een artikel over een stofje dat muizen weer jonger zou maken. Zie artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/een-stofje-en-oude-muis-is-als-herboren-7529021-a1551561

Oude muizen verjongen door een stofje dat aan het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld is. Oude cellen doen het niet meer omdat het DNA beschadigingen bevatten. Het stofje dat FOXO4-DRI Proxofim genoemd wordt, herstelt beschadigde cellen. In eerste instantie wordt gedacht om dit stofje te gebruiken bij kanker behandelingen.

12 juni 2018 plaats de Volskrant een artikel hierover, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bert-kocht-het-levenselixer-foxo4-dri-via-internet-ook-al-is-dat-levensgevaarlijk. Iemand met spierziekte ALS heeft dit spul via internet gekocht en ingespoten. Dit omdat hij ongeneeslijk ziek is. Ontdekker moleculair bioloog Peter de Keizer geeft aan dat de via internet verkregen middelen niet altijd hetzelfde betreft. Maar het artikel kent verder totaal geen inhoud.

2017 was een jaar dat veel over gepraat is. Haargroei, nierfunctie, spieren kunnen hiermee herstelt worden. En ze willen eerst richting herstel onderzoeken zoals herstel na chemokuur. En dan pas onderzoeken of dit effecten heeft voor levensduur. Maar Google geeft niet 123 nieuwe resultaten.

Wordt vervolgd.
Natuurlijk instinkt om poepjes te eten, dit is nodig om vitamine b12 binnen te krijgen 
donderdag, 22 augustus, 2019, 8:11 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Je eigen ontlasting eten? Dat doe je toch niet? Dat is vies! Dat stinkt! De reden dat dit stinkt is dat wij vlees eten. En doordat wij vlees eten, krijgen wij vitamine B12 binnen. De hamsters die geen vlees eten en alleen maar nootjes, zaden en ander plantaardige producten eten, krijgen op deze wijze geen vitamine B12 binnen. Net als Gorilla's, die geen vlees eten, maar wel heel veel planten en dingen dat van planten afkomen. Dat is de reden dat je Gorilla's ontlasting ziet eten.

In ontlasting zit hele belangrijke vitamines en mineralen. Zo ook vitamine B12. Vitamine B12 wordt in de dikke darmen aangemaakt. En vitamine B12 is heel belangrijk. En door ontlasting te eten, krijgen ze alsnog vitamine B12 binnen. Dit wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen, die voor de dikke darm zit.

Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en het bloed. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de vorming van rode bloedcellen. En is essentiële factor voor de groei. Dat is ook de reden dat je jonge hamsters poepjes ziet eten.

Vitamine B11, ook wel foliumzuur, is ook van groot belang. Daarom zit in voer tarwe, gerst en pinda's. Daarin zit vitamine B11. Dit ziet niet in pompoenpitten, mais en bijvoorbeeld zonnebloempitten. Maar wel in sla en andijvie. Tussen B11 en B12 zit een nauwe relatie en is beide nodig om een goede groei te realiseren en om de witte en rode bloedcellen aan te maken. Wanneer hamsters te weinig foliumzuur binnen krijgen, krijgen de jongen vaker misvormingen. En dat komt omdat slechte voeding het erfelijk materiaal in sperma verandert. Maar ook omdat bij mannetjes die te weinig B11 binnen krijgen, bepaalde genen uit gaan staan en invloed hebben op het nageslacht. Daarnaast heeft B11 een grote rol bij de vruchtbaarheid.
Schrik en stank, rotte eieren geur veroorzaakt door Russische dwerghamster 
donderdag, 22 augustus, 2019, 6:35 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Vanochtend bij de verzorging glipt een kooi door mijn hand. Schrik!, ik kan het net nog opvangen. De bodembedekking was naar één kant opgeschoven en ik zag twee Russische dwerghamsters verschrikt kijken. Ze hadden totaal geen geluid gemaakt. Maar wat ruik ik? Rotte eieren geur.

De Russische dwerghamster heeft twee klieren en die heten liphoekklieren. Deze twee klieren scheiden een stofje uit dat ruikt naar rotte eieren geur. Ik dacht altijd dat dit bij het krijsen aangemaakt zou worden. Dan zie je de witte klieren opgezet worden. Maar blijkbaar kan het ook zonder het krijsen.

Ze doen dit omdat wanneer ze in het wild door vijanden aangevallen worden, ze een geur verspreiden dat ze niet meer lekker zijn. Dieren die denken ow een lekker hapje, denken dan ineens ow wat vies. En gaan dan weg. Een zeer goede manier om te overleven.

Eind jaren '80, begin jaren '90 hebben wetenschapper dit onderzocht. De Roborovski dwerghamster, de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster hebben deze klieren. Dit zou kunnen betekenen dat deze drie dwerghamsters een gemeenschappelijk voorouder hebben. Terwijl de Roborovski dwerghamster genetisch erg verschilt van de twee ander soorten. De klieren bevinden in de hoeken waar de boven- en onderlip bij elkaar komen. De klieren zijn direct bij de geboorte aanwezig en groeien in de eerste 10 dagen het sterkst.

Uit de klieren komt een vies stinkend wit geel goedje. De chemische samenstelling is complex en bestaat uit meer dan 35 verschillende vluchtige stoffen. Ze hebben maar 35 gelokaliseerd, maar waarschijnlijk bestaat uit nog meer stofjes. Onder deze stofjes zit onder andere diwaterstof-sulfide, trimethylamine en boterzuur. Ook bevat de afscheiding heel veel vitamine B12. In de klieren zitten bacteriën met name Streptococcus faecium en Microbacterium oxydans. Deze bacteriën zijn betrokken bij de uiteindelijke vorming en samenstelling van de klierafscheiding.

De klieren zijn van groot belang. Niet alleen voor de verdediging. Wanneer de klieren namelijk verwijderd worden, groeien de dwerghamsters veel slechter. En gaan er meer jongen dood aan onder andere bacteriële darminfecties en aan overmatige gasvormingen in de darmen. Ook duurt het langer dat ze geslachtsrijp zijn. Het immuunsysteem ging bij deze experimenten achteruit. Dit komt omdat de bacteriën die in de liphoekklieren voorkomen ook een belangrijke rol spelen in de vorming van de uiteindelijke darmflora.

Foto behorend bij blog

Bron: Liphoekklieren bij dwerghamsters, artikel geschreven door Dr. Marcel AG van der Heyden in 2009.