Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Nieuwtjes uit de fokkerij 
zondag, 20 juni, 2021, 8:15 pm - Andere zaken
De eerste paar maand stort ik me op mijn werk en ben ik druk met cijfertjes en getalletjes. Het zijn ook de maanden dat het minder mooi weer is en het voordeel is dat in deze tijd ik de overuren kan gebruiken om vrijdagen wat minder uren te werken. En dan met dit prachtig weer kan ik wat meer tijd besteden aan mijn dieren. Zo ook vandaag dat ik al vroeg op stond en lekker met frisse lucht bezig was.

Odd-eye

Tijdens de verzorging zag ik ineens een odd-eye. Een Geel roodoog Russische dwerghamster met twee kleurige ogen, dat komt niet vaak voor. Ik heb er toevallig nog eentje, maar daarvan is één oog zeer donker rood en ander vel rood. Bij dit exemplaar is het één oog echt zwart. En dat heb ik nog niet heel vaak gezien. Het gaat hier vaak om foutjes van de natuur: een stukje waar meer pigment aanwezig is. Maar het hoeft niet. Het kan ook genetisch materiaal zijn dat anders is. We kennen dat bij de tamme rat waar je siamees hebt. En ook siamees donkeroog. De siamees bij de tamme rat is een variant van de albino. En de donkeroog is een mutatie die in combinatie met albino of siamees ervoor zorgt dat er meer pigment in de ogen aanwezig is. Waardoor de kleur oog niet rood is.

Foto behorend bij blog

Welkom nieuw kuifje

En even later zie ik iets wat ik dacht fuck, wat zie ik nu. Toch geen bijtwond? Eenmaal rustig bekeken zag ik het goed. Ik heb weer een nieuw kuifje. Dit is iets wat ik niet terug kan fokken. Maar zo nu en dan eentje geboren wordt. Ik vermoed dat er meerdere genen nodig zijn om het tot uiting te laten komen. Ik kan mij niet voorstellen dat een mutatie elke keer opnieuw optreedt. Want dat gebeurd soms. Dat op bepaalde plekken een DNA verandering optreedt. En als dit in later proces gebeurd en daardoor de wijziging niet rondom het geslachtsorgaan is opgetreden, dan is het niet erfelijk. In het verleden hebben wij, mijn broer en ik, twee kuifjes onderling gekruist. Zonder resultaat. Maar al jaren wordt er zo nu en dan een nieuw exemplaar geboren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Nieuw parkinson exemplaar

Natuurlijk komen er ook minder leuke dingen voor. Ik heb exemplaren van Zwart en Russsisch Blauw gefokt om te kijken hoe parkinson vererft en of het daadwerkelijk op de X-chromosoom ligt qua afwijking. Ik heb een Zwart vrouwelijk exemplaar gekruist met een 100% ander lijn, mijn Engelse lijn. Daarvan heb ik een mannetje gebruik om terug te kruisen op een lijn waar ik al generaties geen parkinson zie. De voorouder van de zwarte exemplaar had parkinson. Helaas door vroeg overlijden weet ik niet of de moeder het ook had.

Dit versterkt de theorie dat het defect op de X-chromosoom ligt. De stamboom laat zien dat parkinson aan één kant van de stamboom zit. En dat van moeder naar zoon is gegaan. Maar omdat moeder te vroeg overleden is, is het nog steeds geen waterdicht bewijs.

Natuurlijk doe ik ook andersom, om zo parkinson eruit te fokken indien dit inderdaad op de X-chromosoom ligt.

Zwart inteeltcoëfficiënt 0% o.b.v. 5 generaties

Ik heb vandaag twee zwarte exemplaren gehouden en bij het invoeren in mijn stamboomsysteem zag ik dat het inteeltcoëfficient 0% is o.b.v. 5 generaties. Door het defect parkison probeer ik zwarte exemplaren te fokken die zo min mogelijk lijnteelt hebben. Ik gebruik doelbewust de mutatie Mandarijn hiervoor. Je kan aan deze mutatie vaak zien of ze voor Zwart dragen. Ik heb twee keer een Mandarijn geselecteerd die voor Zwart draagt en op zuiver Rus terug gekruist. Ik was wel ff stil toen ik zag dat dit 0% was. Mooi resultaat en ze zien er ook super uit.


Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: