Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«September 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
23 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.837
   Vandaag: 37
   Gisteren: 59
  Lengte staartje van de Russische dwerghamster, hoelang moet die zijn? En hoe zit dat bij de Campbelli dwerghamster? 
  zondag, 9 september, 2018, 9:22 am - Dwerghamsters
  Dit jaar is het staartje van de Russische dwerghamster meerdere keren ter sprake gekomen. En toen ik laatst een stuk las over de uiterlijk van de Russische dwerghamster heb ik een wetenschappelijk document bij gepakt. Namelijk Phodopus sungorus by Patricia D. Ross, 4 december 1998 door American Society of Mammologists gepubliceerd. Hierin staat een beschrijving hoe de Russische dwerghamster eruit ziet.

  Foto

  Op de keuringen en op foto's die op internet staan, zie je vaak hele lange staarten. Mijn ervaring is dat wanneer het hybride is, de staart langer kan zijn. De staart van de Campbelli dwerghamster is namelijk anders qua lengte dan die van de Russische dwerghamster en gaat vele generaties mee als het om hybride gaat.

  Mijn Russische dwerghamsters hebben veelal een kleine staart. Maar ook bij mij zie je veel diversiteit. In de standaard van KLN die ik heb (pak weg 5 jaar oud) staat dat de staartlengte tussen 0,5 en 1 cm bedraagt. Maar wat schrijft Patricia D. Ross?

  Foto

  In dit document staat dat de gemeten lengte van de Russische dwerghamster 0,5 tot 1,5 centimeter bedraagt.

  Spittend in de documenten heb ik ook de lengte van de staart van de Campbelli dwerghamster gevonden. Eveneens geschreven door Patricia D. Ross, 23 juni 1995. Daar schrijft zij dat de lengte van de staart tussen 0,4 tot 1,4 centimeter bedraagt. Maar hier gaat het om de Mongoolse variant van de Campbelli dwerghamster.

  Ik heb in 2005 wildvang Campbelli's gehad afstammeling uit Mongolië. Een foto van de staart:

  Foto

  De door ons als huisdier gefokte Campbelli dwerghamster is een mix tussen de Mongoolse en de Altai variant. We hebben het door elkaar gefokt. De in Engeland gefokte wildkleur Campbelli dwerghamster was namelijk de Mongoolse variant en die is naar Europa gekomen. De Argente en de Albino, de eerste twee kleurvarianten die naar Europa kwamen via Rusland en Oost Duitsland, waren Altai varianten.

  Ook heb ik wildvang Altai varianten gehad en hier een foto van de staart die veel langer is:
  Foto

  Conclusie is dat de staartlengte heel verschillend kan zijn en geen één maat kent.

  Foto


  Reactie achterlaten

  Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


  Speciaal invoegen: