Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Naakte molratten kunnen 30 jaar oud worden, hamsters leven maar 2-3 jaar 
maandag, 29 januari, 2018, 9:45 pm - Overige
Pak weg 10 jaar geleden heb ik een dikke uur naar naakte molratten gekeken. Dit in de dierenpark in Emmen. Prachtige diertjes die een bijzonder systeem van gangenstelsel beheren. Alles op zijn plaats, alles op zijn tijd. Terwijl ik aan het kijken was, wist ik het verhaal waarom de wetenschappers de naakte molrat zo bijzonder vinden: je ziet bijna nooit dat dit diertje kanker krijgt. En hij wordt zo oud ten opzichte van andere kleine knaagdieren zoals hamsters.

Ik las zojuist een stukje hierover en ze hebben de puzzel nog steeds niet ontcijferd. Wel hebben ze meer bijzonderheden geconstateerd zoals dat vrouwelijke naaktratten geen menopauze kennen. En gewoon vruchtbaar blijven terwijl ze oud zijn. En dat het hart en botten over de jaren goed blijven.

Een bijzonder diertje dat nog jaren onderzocht zal worden. Hopelijk ontdekken ze hoe dit kan en is dit een puzzel om kanker aan te pakken.

Onderstaand een foto van een naakte tamme rat. Naakt kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. De echte naakt rat is niet zo gezond. Dat komt doordat de thymus minder goed functioneert. En dit is een belangrijke orgaan van het afweersysteem. Het produceert hormonen die de groei en het afweersysteem stimuleren. T-lymfocyten, in volksmond T-cellen genoemd, zijn afweercellen die in de thymus rijpen. De 't' staat voor thymus. Daarnaast speelt de thymus een grote rol bij het aanmaken van 'geheugencellen' die ziektes opnieuw herkennen en het recept onthouden voor het aanmaken van de juiste afweerstoffen.

Bij experimenten waar ze de thymus bij jonge dieren weghaalden bleek dit gewichtsverlies, groeiachterstand, haaruitval, achteruitgang van gezondheid en meer infecties te veroorzaken. Het weghalen van de thymus bij oudere dieren zorgde niet voor deze verschijnselen. Bij onderzoek bleek dat naaktratten gemiddeld 20% lichter zijn en bij normale omstandigheden gemiddeld negen maanden leven.

Maar dat zal bij de naakte molrat niet het geval zijn!

Foto behorend bij blog

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: