Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
22 juni 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 471.853
  Vandaag: 48
  Gisteren: 62
Kruising tussen wildvang, mijn Engelse lijn en eigen lijn - een bijzondere kruising tussen onverwante dieren 
zondag, 3 september, 2017, 7:27 pm - Russische
Vorig jaar heb ik een afstammeling gekruist met mijn Engelse lijn om te kijken wat het resultaat is. Deze twee type Rusjes lijken best wel op elkaar, ze zijn namelijk best klein van type. Natuurlijk waren de nakomelingen allemaal wildkleur. Moeder die ik gekozen heb was namelijk Blauw-wildkleur. Maar van mooi kon ik niet spreken. Uiteindelijk waren ze langer dan de ouderdieren en daardoor langwerpig van type. Wel zeer sociaal, geen enkel probleem om ze bij elkaar te houden en daarom besloten om ze allemaal te houden. Ze zijn best schuw en wild qua karakter namelijk.

Bijna een jaar later heb ik één vrouwtje gekoppeld met een zeer oude Pearl man. Ik heb hiermee twee nestjes gefokt. Uit het eerste nestje heb ik een Blauw-wildkleur geselecteerd en tweede een Pearl.

Foto behorend bij blog

De kruising is vrij uniek omdat ik drie verschillende bloedlijnen kruis die elkaar zeker 30 jaar niet ontmoet hebben. Inteelt coëfficiënt is dus zeer laag of zelfs nihil.

Ik moest heel erg denken aan de discussie op een keuring over fatty-eye. Een opmerking was dat het kwam door het infokken van buitenlandse lijnen. Dat kon wel eens een kern van waarheid zijn, dacht ik, maar zelf niet die ervaring. Ook niet bij mijn Engelse x eigen lijn kruisingen gezien namelijk. Maar wat zie ik bij deze kruising. Ik zie dat rondom het oog niet geheel mooi sluit en dat is het beste te zien als de hamster rondkijkt bij het bewegen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De hamster heeft er zelf geen last van. En het is alleen maar te zien als de hamster in bochtvorm beweegt. Dan draait de hamster de oogbollen namelijk. De foto's zijn genomen terwijl de hamster liep. Of als je met de vinger de vel achter de oog strak trekt.

Natuurlijk kan je zeggen "dan zou één van de hamsters ook dit hebben". Ik kan bij alle ouderdieren en voorouderdieren dit niet constateren. Het kan best zijn dat door de verschillende kopvormen dit veroorzaakt wordt. Het is ingeval niet iets recessief, dat kan in dit geval niet!
joep 
dinsdag, 5 september, 2017, 10:23 pm
blijf posten!!
onverwant zou normaal perfecte dieren geven??
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
woensdag, 6 september, 2017, 9:16 pm
Onverwant wil niet zeggen dat het perfecte dieren geeft. Ik heb al in het verleden over de kopvormen geschreven en dat in de natuur verschillende dieren zijn en als je die gaat kruisen, je eigenlijk voor "God" speelt omdat in de natuur deze dieren nooit elkaar tegen komen. Het is niet zo als hybride dat je het niet eruit kunt selecteren. Maar verschillende gebieden heeft de natuur de dier anders gemaakt. Natuurlijke selectie door vijanden, door weeromstandigheden etc. Als de hamster meer naar voren moet kijken, dan wordt de kop spitser. Wat je ziet is dat wanneer je kruist verschillende eigenschappen bij elkaar komen en natuurlijke selecties verloren gaan. Of wel die onstabiliteit ontstaat, dit in aantal generaties. Als een miljoen jaar selectie is geweest dat de ogen naar voren moeten staan om de kleine vijanden voren te zien, de kop daardoor spits is en je kruist dit met een versie die een brede kop heeft, dan wil dat niet zeggen dat één brede kop krijgt en ander een spitse kop. Er zullen variaties ontstaan en daarnaast verschillende eigenschappen van vader zijn en van moeder zijn. Zo kan bolle ogen van de één overgenomen worden en spitse kop van ander. Dit gecombineerd is er minder ruimte voor de oogbol.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: