Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
NKV Bokaal / Exoknaag 
vrijdag, 11 december, 2015, 10:29 am - Evenementen
Afgelopen zondag, 6 december 2015, was het weer zover!, Exoknaag!, NKV Bokaal! Een moment om naar uit te kijken en als het eenmaal de dag aangebroken is, dan is hij ook weer zo voorbij. En dit keer een bijzonder mooi aantal ingeschreven dieren: ruim 340 stuks!

Zondag begon de dag vreemd. Ik stond maar net bij de NKV stand of een bekende onderons komt op mij af en gaf aan dat hij niet wenste dat zijn ratten op de foto zouden komen. En als ik dat wel deed, zou hij mij voor de bek slaan. Dit soort bedreigingen vind ik absoluut niet kunnen en NKV hoort op zulke momenten in te grijpen en de desbetreffende lid van de keuring te weren. Echter, dat gebeurde vandaag niet. Ik begrijp niet dat zulke mensen dieren inschrijven. Als je vindt dat je dieren niet fotowaardig zijn of moeite hebt dat iemand foto's van je dieren maakt, ga dan niet meedoen! Exoknaag is een open plaats waar iedereen foto's mag maken.

Maar goed, laten we zo'n dag maar niet verpesten door zulke idioten. Op de keuring waren vijf keurmeesters aanwezig en Anneke Vermeulen keurde samen met de persoon in kwestie de ratten en zaten afgezonderd aan de uiteinde van de tafel. Helaas voor andere NKV leden heb ik geen foto's gemaakt van hun raten. Zij zijn eveneens de dupe hiervan!

Foto behorend bij blog

Katja keurde de muizen, Fons de hamsters en deel muizen, Aly de hamsters en dwerghamsters en Bertus de gerbils. Bertus had zijn dag niet en hij kon er zelf niets aan doen! In het begin van de keuring sprong een agouti gerbil ineens weg. Met zijn allen achter hem aan, ik ook! Bij de witte paal had ik even oogcontact met de gerbil, want hij bleef even zitten. Maar toen ik hem wilde grijpen sprong hij wederom weg. Ik had zijn staartpuntje vast!, maar dat was niet voldoende. Helaas hebben wij tijdens de show de gerbil niet te pakken kunnen krijgen. En je kon aan Bertus merken dat hij dit ontzettend naar vond. Zulke dingen gebeuren eenmaal, het blijven eenmaal dieren die gekeurd worden. Maar het goede nieuws is dat eind van de show in de ander hal de gerbil gevangen is!

Katja had dit keer veel vreemde muizen. Namelijk muizen zonder snorharen. Niet 1, niet 2, nee niet 3, maar zeker 7! Zij kregen allemaal ene O-predicaat. Op een gegeven moment keurde Katja een prachtige driekleur muis. Maar zo kritisch als Katja is, toch was de muis niet goed. Want de vlekken mochten niet tegen elkaar zitten. Er moest witte ruimte tussen blijven. De perfectie fokken is een uitdaging zeg ik maar.

Het was fijn dat Fons weer erbij was. Je kunt in alles merken dat hij ervaring heeft. Dit keer lette hij extra op de onderkleur en dit lied hij aan fokkers zien. Ik heb verschillende ondervachten op de foto gezet. De ene te zacht van kleur of niet scherp genoeg, de ander perfect. Erg mooi om dit te zien! Er was bij Aly ook een bijzonder Blauw-wildkleur Russische dwerghamster ingeschreven. Eveneens zonder goede ondervacht kleur. Zeer lichtblauw. Rianne, fokker van Syrische hamsters en dwerghamsters, liet mij een aantal andere exemplaren zien. Bijzonder, want ik heb zelf al 3 verschillende ondervacht kleuren. Dit is nummer vier volgens mij!

Foto behorend bij blog

Vandaag heb ik verschillende mensen gesproken. Joep was enthousiast over zijn wildvang Campbelli en één exemplaar heb ik op de foto gezet. Ze zijn wat donkerder dan de Altai variant, iets warmer van kleur, minder grijs zeg maar. Tevens de kop lijkt net op een degoe. De oren staan wijd naar boven en de kop is erg smal. Joep vertelde dat de laboratorium ze hield in grote kooien met zand erin. Om zo de natuur na te bootsen. En af en toe werd een exemplaar eruit gehaald om daar testen mee te doen. Ook had Joep een Syrische hamster van de lab bij zich en die was zeer warm van kleur. Maar wat ook opviel was de witte buikvlek. Iets wat in de wildlijn ook zit. Ook had Joep hybriden bij zich o.a. een Mandarijn Campbelli. Die heb ik nog even snel op de foto gezet. Angela lied mij haar Merle ratten zien en ik heb twee exemplaren op de foto gezet. Rianne wilde graag dat ik haar rex Syren op de foto zette. Zijn dat nog hamsters?, zo groot als beren! Prachtig om dat te zien zeg. Met Gabriëlle en Sylvia leuk gepraat. En niet te vergeten met Juliet, Luc en nog veel meer bekenden.

Wat dit keer op de keuring opviel waren de oogspieren van de Russische dwerghamsters. Een paar jaar geleden heb ik een blog over geschreven. Vroeger hield de NKV een clubkeuring in Barneveld en daar zagen we dit ook elke keer. Dit keer werden ze afgekeurd en kregen ze een O-predicaat. De vraag is of dit alleen maar door stress en door de licht komt of dat het ook komt doordat ze een ander vorm van kop en ogen hebben. Aly vertelde dat haar lijnen dit nooit hebben en dat op moment dat ze Zweedse Russen erbij kregen, ze dit wel hadden. Ik moet later nog eens kijken of een mogelijke verklaring is dat de oogvorm van de verschillende exemplaren anders is. Zo heeft de één ronde ogen en rondom is het ook rond. En de ander meer een ovale oogvorm. Een ander probleem wat geconstateerd werd, was een staart die naar binnen gedragen werd. Ook iets om op te letten.

Eenmaal thuis was ik uitgeput zeg! Mijn neefje Vincent en nichtje Susan waren vandaag ook mee en die hebben zich goed vermaakt. Mijn broer had zoals altijd een eigen tafel. Alleen qua verkoop viel het toch tegen. Aantal kijkers was dit keer minder.

Link foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal6

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: