Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Zwarte eekhoorn, prachtig moment en bijzonder om te zien 
woensdag, 14 oktober, 2015, 8:58 pm - Andere zaken
Afgelopen week reed ik richting Almelo. Ineens zag ik iets rechts in het gras. Iets zwarts... En jawel hoor!, een zwarte eekhoorn! Als het maar goed gaat, dacht ik, en ik remde iets af. Vliegensvlug sprong hij ineens op de weg en in no time was hij aan de overkant en weg was hij. Het ging ontzettend vlug, maar het maakte mij dag helemaal! Want hij was pikke zwart van kleur.

Eekhoorns in Nederland hebben van oorsprong een roodbruine kleur. Zwarte eekhoorns horen in Nederland niet te zijn. Of... het gaat hier om een mutatie! Want ook al heten ze rode eekhoorns, afhankelijk van de regio verschillen ze van kleur. Ik zocht net op internet en daar wordt beschreven dat de zwarte eekhoorn in Nederland niet voorkomt. Hij komt in de bergen voor. Ow, is dat zo?, maar wat heb ik dan gezien? Dat was echt zwart, zelfs de pluimstaart was zwart van kleur en ook de oren, zover ik het goed kon beoordelen.

Maar zwart komt wel degelijk in Nederland voor. Dit wordt fauna vervalsing genoemd. In Nederland zijn namelijk zwarte eekhoorns gehouden en gefokt. En er zijn exemplaren ontsnapt en/of los gelaten en die hebben met de wilde exemplaren gekruist. En zodoende komen de zwarte exemplaren in het wild voor... Maar het kan net zo goed een natuurlijke mutatie zijn! Alleen dat zullen wij nooit weten.

En dat geldt voor bepaalde kleuren die bij de Russische dwerghamster voorkomen eveneens. Omdat bij de Campbelli dwerghamster de kleur eerder ontstaan is, kan de kleur wel bij de Russische dwerghamster ontstaan, maar niemand zal dit geloven. Het krijgt direct de stempel "hybride". Je kunt het niet aantonen...

Foto behorend bij blog
Sylvia de Graaf 
donderdag, 15 oktober, 2015, 12:06 pm
Ook onze rode eekhoorn kan zwart zijn. Dat wordt veroorzaakt door Melanisme.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aan ... nisme.html
Over het algemeen is de genvariant (allel) voor melanisme recessief, behalve bij de jaguar (luipaard). Melanisme is bij deze diersoort wel dominant.
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
vrijdag, 16 oktober, 2015, 6:38 am
Onze rode eekhoorn is een soort die ook in andere landen voorkomt en in Nederland komt normaal gesproken de zwarte exemplaar niet voor.

Of de mutatie zwart staat bij alle eekhoorns al aan en er is een ander mutatie die voor rood zorgt. Dan kan het lijken of zwart dominant is wanneer een kleurmutatie uitgezet wordt. Wel typisch dat bij de eekhoorn dit dominant is.
Sylvia de Graaf 
vrijdag, 16 oktober, 2015, 10:36 am
Wat betreft de rode eekhoorn:
Melanisme komt voor, maar de mate waarin individuen melanistisch zijn verschilt per regio. Of ze daadwerkelijk ook in zwart in Nederland voorkomen, weet ik niet. Ik weet alleen dat het zou kunnen.
Wat betreft mijn aanhaling 'Melanisme is bij deze diersoort wel dominant':
Dat slaat op de voorafgaande aangehaalde zin en het daar genoemde dier de jaguar (luipaard). Die zin ging dus niet over de eekhoorn. Dus: Melanisme is bij de jaguar(luipaard) wel dominant.
Sylvia de Graaf 
vrijdag, 16 oktober, 2015, 11:14 am
Ik vergeet te zeggen: Hartstikke leuk en bijzonder dat je deze zwarte eekhoorn hebt gezien. Jammer alleen dat zoiets zo snel gaat. Je zou zo veel nog willen weten. Je zou je waarneming overigens door kunnen geven. Je hebt geen foto en er is geen zekerheid over wat voor eekhoorn het gaat, maar wie weet wordt hij nog vaker gezien!
http://eekhoorn.zoogdiergezien.nl/
Marleen  
vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
31-12-2021
Zwarte eekhoorn gezien op terrein camping Veluwse Hof te Hoenderloo

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: