Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamsters geen porfyrine? 
zondag, 31 mei, 2015, 7:46 pm - Syrische hamsters
Bij tamme ratten worden oude rode bloedcellen en beschadigde rode bloedcellen in het lichaam opgeruimd. Bij dit proces wordt bij de rat hemoglobine afgebroken. Hemoglobine is een stof wat ervoor zorgt dat rode bloedcellen zuurstof kan transporteren. Bij afbraak van hemoglobine wordt een rode kleurstof gemaakt: porfyrine. Deze stof wordt via een klier onder de ogen, genaamd de harderse klier, via het traanvocht uitgescheiden. Dit is aan een rode kleur bij de ogen en aan het uiteinde van de snuit te zien. Bij stress of ziekte kan deze klieren actiever worden. En bij het weg wassen, komt dit ook op de uiteinde van de snuit waar de neus zit. En dan wordt het neusje rood van kleur. En dit is geen bloedneus.

Ik zie soms bij het fotograferen dat Syrische hamsters eveneens een rood neusje krijgen. En dat dit geen bloedneus betreft. Ik google hierop en vond alleen informatie dat de hamster dit niet heeft (oud forum topic 2005). Ik vraag het mij af!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

EDIT:
Sylvia heeft op het hamsterforum een reactie gegeven op een oud topic. Ze heeft aan dat hamsters dit ook hebben. "Zoek maar op "Harderian gland", dan vind je diverse artikelen hierover. Ook hamsters hebben een Harderian gland, die porphyrine afscheidt. Zie bv: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546807".

"We have investigated the development of the Harderian glands of female Syrian hamsters from birth to 8 months of age. The effects of melatonin injections on Harderian gland histology and porphyrin deposits of female hamsters exposed to two different temperatures were also studied."

Ik had niet anders verwacht!

Sylvia de Graaf 
maandag, 1 juni, 2015, 10:50 pm
Jazeker heeft ook de hamster een 'Klier van Harder' die porfyrine afscheidt. Zoek maar op Harderian Gland dan kom je heel wat wetenschappelijke artikelen tegen! Ik heb het wel degelijk een aantal maal op het Hamsterforum genoemd, maar ik gebruik de schrijfwijze 'porphyrine' waardoor je het waarschijnlijk daar niet bent tegengekomen. Ik heb ook in het diergeneeskundig boek "Leitsymptome bei Hamster, Ratte, Maus und Rennmaus" staan dat dit vooral niet voor een bloedneus moet worden aangezien. In twijfelgevallen is met een Woods lamp het verschil met een bloedneus te zien.
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
woensdag, 3 juni, 2015, 8:55 pm
Lol zie je reactie na mijn edit. Dankje!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: