Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Meer mannetjes dan vrouwtjes, Y is niet sneller dan X! 
donderdag, 2 april, 2015, 9:09 pm - Nieuws
Er worden meer jongetjes dan meisjes geboren. Tenminste, dit bij mensen. De verhouding is ongeveer 105-107 op 100, of wel 5-7% meer jongetjes. Maar echt precies weten ze niet. We wisten dit wel, maar hoe en waarom... De oorzaak zou liggen aan dat jongens meer gewenst zijn. Wetenschappelijk was het verklaard dat een Y-chromosoom lichter is dan een X-chromosoom en dat mannelijke sperma sneller zijn. En dat daardoor meer eicellen bevrucht worden met zaadcellen met een Y-chromosoom.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er evenveel mannelijk als vrouwelijk embryo's ontstaan. Of wel X en Y chromosoom heeft er niets mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat tijdens de zwangerschap sterven er meer vrouwelijke embryo's dan mannelijk. Als er naar de eerste weken na de bevruchting gekeken wordt, dan sterven er meer mannelijke dan vrouwelijke embryo's. Tussen de tiende en vijftiende week sterven juist meer vrouwelijke embryo'. De verhouding verandert niet tussen de vijftien en de 28ste week. En tussen 28 en 35ste week daalt de verhouding weer iets tot 1,05 - 1,07.

De fluctuaties in de geslachtsverhouding van bevruchting tot geboorte was niet bekend en kwam als verrassing uit het onderzoek naar boven. De precieze oorzaken zijn onbekend, maar hebben te maken met complexe genetische invloeden tijdens het ontwikkelingsproces van het embryo.

Voor hamsters heb ik het nog niet in kaart gebracht en ben benieuwd of dit ook voor hamsters geldt!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: