Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
De geschiedenis van de Zwarte Campbelli dwerghamster 
maandag, 16 maart, 2015, 7:04 pm - Campbelli
Ik realiseer me dat ik van de Russische dwerghamsters heel veel geschiedenis op de website heb geschreven, maar van de Campbelli dwerghamster niet. Dit jaar zal ik dat gaan aanpassen! Op Facebook schreef iemand dat er niets over de Zwarte Campbelli dwerghamster bekend was en dat dit vreemd is. Maar dat is niet het geval, er is heel veel van bekend!

Het was in 1996 dat een handelaar c.q. dierenliefhebber uit Hasselt, een plaatse vlak bij Zwolle, op een meeting van de Vereniging van Exotische Zoogdieren (VEZ) kwam en hij had een paar vreemde zwarte Campbelli dwerghamsters bij zich. Gelukkig stonden mijn broer en ik vlak bij hem. Hij vroeg 100 gulden per stuk en we konden direct een paar bemachtigen. We hebben direct verschillende vragen gesteld en hem gevraagd of we bij hem langs mochten komen.

De Zwarte Campbelli dwerghamster zijn geboren uit Wildkleur Campbelli's, afkomstig van de bekende dierenmarkt in België. Hij kweekte vogels en hij vond ze wel geinig. En had een aantal koppels opgezet. Uit een koppel kwamen zwarte exemplaren. Deze zwarte exemplaren bleven niet zwart, ze verkleurden op den duur. Ze werden witgrijs op de rug en rondom het gezicht. Net een soort panda beertje. Op dat moment was de kleurmutatie onbekend en nieuw. En naar mijn mening waren dit de eerste exemplaren.

Op de 5e Knagerfestijn hebben wij exemplaren ingeschreven. Judith Lissenberg heeft daarvan foto's gemaakt. We hadden ook Campbelli dwerghamsters dragers zwart bij ons en die hebben wij weggegeven aan een Finse keurmeesteres. Zij zou ons een dankwoordje in een Finse clubblad schrijven en ons sturen, helaas hebben wij dat nooit ontvangen.

Pas enkele generaties verder zagen wij bij ons een aantal Campbelli dwerghamsters die effen zwart bleven. Terwijl anderen allemaal verkleurden. In 1997 hebben wij de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt. Echter, er was toen totaal geen vraag naar. Niemand vond het leuk, niemand wilde het hebben! Ze waren ook niet zo aardig van karakter: ze beten nogal. Het zou best eens kunnen dat mijn broer en ik de eerste Dove Campbelli dwerghamster gefokt hebben. Maar daarvoor hebben we geen bewijs. Internet was nog niet zo ingeburgerd als nu.

Vastlegging 1997 door Judith Lissenberg:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een Zwarte Campbelli dwerghamster van hedendaagse:

Foto behorend bij blog


joep (jgvrijhof 
zondag, 22 maart, 2015, 11:37 pm
rob hazendonk??mark janse had ook heel vroeg echte zwartrus,ik heb ze van j zwagemaker,zwartCB.
rond zwolle waren meer kleurtjes ontstaan??zwartsyr??mandrijn??welke fokkers??
joep (jgvrijhof 
zondag, 22 maart, 2015, 11:40 pm
albinoCB was op een VEZ meeting,bij doorn,die schrijver/tekenaar van Het Briesend paard was daar ook,welk jaar??
Martin Braak (www.Dwerghamster.nl) 
maandag, 23 maart, 2015, 7:14 am
Geen idee, maar het ontstaan van de albino Campbelli is gedocumenteerd. Namelijk in de Berlijnse dierentuin. De zwarte Rus zoals wij die kennen is door mij ontdekt en gedocumenteerd. Rene heeft ze toen voor mij opgehaald. De oorsprong is ook herleid alleen weten we niet precies de naam. Het gaat om een grote fokker in Tjechnië, daar stammen de originele dieren vanaf. Of hij toen al zwart had, is de vraag, uit het koppel afkomstig uit de dierenwinkel kwam zwart en beide ouderdieren waren normaal van kleur.

Mandarijn weten we nog steeds niet bij wie het ontstaan is. Ik denk dat we dat nooit komen te weten omdat het geen hobbyfokker betreft. Rene schreef dat jij en Rene de eerste hobbyfokkers waren die de Mandarijn hadden, dat is niet correct. In Singapore waren de eerste hobbyfokkers die Mandarijnen fokten. Daarna kwamen ze op de markt in Nederland voor 40 euro per koppel. Rene vond dat te duur en heeft ze toen niet gekocht, andere fokkers wel. Toen de prijs zakte heeft Rene een hele stelling Mandarijn x Mandarijn opgezet.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: