Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Gerstekorrel, afgelopen jaar weinig last van gehad 
maandag, 13 januari, 2014, 8:09 pm - Russische
In 2012 zag ik bij een aantal Russische dwerghamsters een gerstekorrel. Veel meer dan normaal. Bij een aantal verdwijnt dat vanzelf. Bij een aantal niet. Eentje had zelf zo last van gerstekorrel dat ik een sneetje boven in de bult heb gemaakt en de inhoud eruit heb gehaald. Het is puur een soort abcesje dat ingekapseld is. En het bultje verdween binnen enkele dagen daardoor.

Eigenlijk noemen wij dit gerstekorrel omdat bij mensen zo genoemd wordt en wij daarmee vergelijken. Bij mensen ontstaat in een talg of zweetklier de gerstekorrel omdat e.e.a. verstopt raakt. Bij de dwerghamsters is een gerstekorrel wat groter dan die van een mens. Het is een ontsteking. Maar waardoor?

Elk jaar kijk ik terug. Wat zie ik, wat constateer ik en wat is mij opgevallen. En 2013 valt mij op: veel minder gerstekorrels gezien. Wel een wildvang die ik heb. Die kreeg een gerstekorrel. En dat vond ik interessant omdat dit een totaal ander dier en lijn betreft.

Maar waarom zoveel minder als daarvoor? Ik heb al eens geschreven dat mijn vermoeden is dat vliegen of andere vliegende insecten mede een rol vormen voor het vormen van een gerstekorrel bij een hamster. En in 2013 heb ik voor de raam in de bijkeuken een vliegennet gehangen zodat ik minder last had van vliegen. En dat werkte prima.

Het bevestigd mijn vermoeden!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: