Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Dikke muizen krijgen dikke kinderen 
zondag, 16 juni, 2013, 8:11 pm - Nieuws
Vadermuizen met overgewicht krijgen vaker mannelijke nakomelingen met een hoger vetpercentage.

Dat rapporteren Amerikaanse medici zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endrocrine Society.

De onderzoekers gaven de vadermuizen dertien weken lang een dieet dat veel vet bevatte. De vrouwtjes met wie ze hun kinderen kregen, aten wel een normaal dieet.

Van de nakomelingen van deze dikke vaders bleken vooral de mannetjes een hoger vetpercentage te hebben dan de nakomelingen van gewone muizen zonder speciaal dieet. Alle nakomelingen ontvingen hetzelfde, normale dieet, maar toch bleef het effect zichtbaar - zelfs twaalf maanden na hun geboorte.

De Amerikanen denken dat de oorzaak in de epigenetica ligt. Dat is de studie die bekijkt hoe bepaalde genen worden afgelezen onder invloed van buitenaf. De vadermuizen hoeven dan geen mutaties te hebben die ze doorgeven aan hun kinderen, maar via een samenspel van factoren kan dit effect toch zichtbaar blijven in hun nageslacht.

De volgende stap is om dat samenspel van factoren uit te pluizen, en wellicht zelfs genen aan te wijzen die erbij betrokken zijn.

Deze informatie kan dan weer gebruikt worden in de verklaring voor hetzelfde effect bij mensen. Want hoewel de effecten van overgewicht op kinderen bij mensen wel goed gedocumenteerd is, blijft de reden hiervoor in nevelen gehuld.


Bron: Nu.nl

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: