Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Help mijn hamster knaagt aan de tralies! 
zaterdag, 23 februari, 2013, 7:04 pm - Syrische hamsters
Toevallig kreeg ik afgelopen week een aantal vragen over hetzelfde onderwerp. Namelijk emails over hamsters die aan de tralies knagen. Ze mailen omdat ze ongerust zijn. Heeft de hamster stress? Of verveeld hij zich? Wat kan ik doen om het te laten stoppen?

Hamsters zijn knaagdieren en het verschil met haasachtigen is dat knaagdieren zowel boven als onder snijtanden hebben. Deze snijtanden groeien door. Ze worden dus steeds langer en langer wanneer zij niet zouden slijten. Deze tanden moeten slijten. Van nature slijten ze door het eten van hard voer zoals noten. Maar dit is vaak niet voldoende. Dat is de reden dat een hamster gaat knagen aan bijvoorbeeld een voerbakje of tralies. Het is niet een vorm van stress.

Foto behorend bij blog

Wel is onderzocht of een groter kooi effect heeft op het knaaggedrag. En dat is het geval. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat hoe groter de kooi, hoe minder langdurig geknaagd wordt. Maar het aantal keren dat geknaagd wordt, was bijna even vaak (link http://www.kleineknaagdieren.nl/artikel ... /index.php). Ook de diepte heeft effect op knaaggedrag. Zo bleek dat bij 10cm bodembedekking veel meer geknaagd werd dan bij 40cm bodembedekking. Bij 80 cm bodembedekking stopte het knagen geheel (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016815910500393X).

Wil je het knagen van tralies verminderen, dan moet je knaagmateriaal in de kooi leggen. Zoals wc-rollen, keukenrollen, voertros, harde noten, etc. Maar dit wil niet zeggen dat het altijd helpt. Vooral de Syrische hamster knaagt graag aan de tralies.

Wanneer je een nieuwe hamster hebt of een hamster opvangt die veel knaagt, kijk dan altijd of de tanden niet te lang zijn. Als deze te lang zijn, moet deze namelijk geknipt worden. Dit kan je zelf doen met een nageltangetje bijvoorbeeld of door een dierenarts laten doen.

Foto behorend bij blog

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: