Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Krijsen van de jongen 
donderdag, 13 december, 2012, 10:26 pm - Russische
Wanneer je Russische dwerghamsters uit het wild haald, dan zul je zien dat nageslacht heel bang zijn. Wanneer je ze op wilt pakken of alleen al iets bij het nest doet, zullen de jongen beginnen te krijsen. Dit gedrag zit er instinktief in. En na een aantal generaties, blijft dat zo.

De Rusjes die ik aantal jaren geleden van twee Engelse fokkers heb gekregen, doen dat ook. Maar mijn eigen lijn doet dat niet. En dat heeft waarschijnlijk een reden: een mutatie.

Jaren geleden viel mij rustige Rusjes op en deze waren niet bang. En bij het fokken bleek dit dominant te vererven. Ze krijsen nauwelijks. Het is dus niet zo dat ik jarenlang hierop geselecteerd heb. Het was ineens zo en de krijsers gingen weg en de niet-krijsers bleven. Het waren tevens mijn lieve dieren!

Foto behorend bij blog

Gedrag is heel erfelijk. Zo heb ik ooit Campbelli dwerghamsters gehad die in de zomer als het warm was, in hun waterbakje gingen zitten. Bah, erg vervelend, want het geeft zo'n troep. Dus dacht ik, laat ik jongen wisselen: rusjes overgeplaats naar campbelli nestjes, en visa versa zodat de Campbelli's door Russen-ouders opgroeiden. Dan zou het vast beter gaan qua gedrag! Dat dacht ik.... De volgende zomer zaten deze Campbelli dwerghamsters eveneens in hun waterbakje terwijl dit totaal geen natuurlijk gedrag is.
Esther Starrenburg 
maandag, 11 maart, 2013, 2:27 pm
Voor de kerstvakantie kocht ik bij u zo'n rustig rusje voor mijn dochter Marousha's verjaardag, haar eerste diertje. Wat hebben we een plezier van zo'n lief beestje! Ze is al tal van keren ontsnapt, maar niet angstig om zich te laten pakken. Met Marousha is ze inmiddels heel vertrouwd, laat zich goed hanteren en knuffelen. We hebben de indruk dat het beestje zelf ook heel tevreden is met wat wij haar aanbieden (groot hok, regelmatig even loslopen, speelmateriaal en wat te knagen). Om de nageltjes te laten slijten, hebben we twee knaagblokken doormidden gezaagd en die vier halve vierkanten bij de ingang naar het hok geplaatst, zodat ze daar altijd overheen moet. Hartelijke groeten uit Vriezenveen, wij zijn heel gelukkig met de aanschaf.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: