Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Juli 2011»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
16 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.426
   Vandaag: 41
   Gisteren: 59
  Gifbestendige muizen ontstaan door kruising 
  zondag, 24 juli, 2011, 7:27 pm - Overige
  In dit artikel afkomstig van Nu.nl wordt een hybride kruising tussen twee muizen besproken. Daarin staat dat in uitzondelijk geval het vruchtbaar is en doorgeeft. Een Campbelli - Rus kruising is dit ook het geval. Meestal is het onvruchtbaar, alleen in uitzondelijke situatie niet.

  Gifbestendige muizen ontstaan door kruising

  Sommige huismuizen zijn resistent geworden voor gif door een kruising met een soort uit Afrika. Dat melden Duitse wetenschappers.

  Duitse muizen van de soort Mus musculus hebben een gen overgenomen van Algerijnse muizen, dat hen resistent maakt voor een gif dat vaak vaak wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen knaagdieren.

  Uit die ontdekking blijkt voor het eerst dat kruisingen tussen verschillende diersoorten een evolutionair voordeel met zich mee kunnen brengen.

  Dat meldt nieuwssite Science Now naar aanleiding van onderzoek aan het Max Plank Instituut voor Evolutionaire Biologie in Plön.

  DNA

  De onderzoekers ontdekten dat veel Duitse huismuizen met een resistentie voor gif een bijzondere genetische signatuur hadden. Uit het DNA bleek dat de dieren genen hadden overgenomen van Algerijnse muizen (Mus spretus), een soort die in Europa alleen voorkomt in Spanje en van nature resistent is tegen muizengif.

  Normaal gesproken paren huismuizen en Algerijnse muizen nauwelijks met elkaar. Hun nageslacht is in de meeste gevallen ook niet vruchtbaar.

  Vruchtbaar

  Maar volgens de wetenschappers hebben een paar zeldzame geslaagde kruisingen geleid tot het ontstaan van huismuizen die net als Algerijnse muizen resistent zijn tegen gif.

  “Een paar gevallen waarbij vrouwtjes werden verwekt die wel vruchtbaar bleken, waren voldoende om een stuk DNA over te brengen”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Kohn.

  In de loop van de evolutie verloren de huismuizen het grootste deel van het ‘Algerijnse’ DNA weer. Alleen het stukje dat zorgt voor de resistentie tegen gif heeft zich definitief in de genen van de dieren genesteld.

  Kruisingen

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Uit de studie blijkt volgens onderzoeker Diethard Tautz dat het belang van kruisingen in de dierenwereld tot nu toe is onderschat.

  Bij dieren werden kruisingen tot nu toe gezien als iets slechts, een soort doodlopende straat in de evolutie”, aldus Tautz."De huismuizen bewijzen het tegendeel."

  Reactie achterlaten

  Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


  Speciaal invoegen: