Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Verjagen van het mannetje 
zondag, 12 juni, 2011, 7:30 pm - Russische
Het is een raar weekend. Ik schreef al op mijn blog dat ik een koppel uit elkaar had gehaald die in mijn woonkamer staat en later weer bij elkaar gezet heb. Maar in dit weekend heb ik totaal vier mannen van het vrouwtje moeten scheiden. Zojuist weer eentje. Een koppel die al heel lang bij elkaar zitten en de mooiste golvend haartjes uitgekomen zijn. Ze hebben al denk ik een half jaar lang geen kindjes meer gehad. En ik zag eergister al wat onenigheid. En vandaag: het vrouwtje valt het man aan en het mannetje blijft zitten, doet niets, laat het over zich heen komen.

Soms heb ik dit vaker en ik merk dat het vaker voorkomt dat ineens meerdere koppels zijn. Ik heb nog geen logica kunnen ontdekken. Zo was dit weekend ook een vrouwtje die jongen heeft en het mannetje verjaagde. Het gaat dus om verschillende koppels van verschillende leeftijden in verschillende kleurslagen.

Toch moet er iets zijn. Te lang mooi weer? Verandering van weer opkomst?

Ik kan mij voorstellen dat in het wild een situatie voor kan komen dat het niet verstandig is om jongen te krijgen. En dat dan het mannetje weg moet. Uit zelfprotectie. Maar waarom nu, net voor de zomer? Anderkant, vanaf begin maart hebben ze prachtig weer. Zouden er exemplaren zijn die denken dat het herfst wordt?

Als je gaat kijken wat anders is, is dat dit weekend veel bewolking is en gisteren flink geregend heeft. Vandaag was het deels bewolkt, maar geen regen. Misschien zorgt de bewolking van afgelopen dagen het gedrag.
Juliet van Ree 
zondag, 12 juni, 2011, 8:58 pm
Zou het ook iets met geur te maken kunnen hebben? Dat ze elkaar aansteken met dit gedrag doordat ze een soort van geur afgeven?
Martin 
maandag, 13 juni, 2011, 10:13 am
Hmm, 1 koppel in de woonkamer en rest in de bijkeuken en afstand is redelijk groot. Typisch was dat gisteravond het koppel in mijn woonkamer weer met elkaar in conflict waren en dat ik ze vanochtend weer gewoon kon koppelen.
Geur zou het niet kunnen zijn omdat de afstand te groot is en anderen die naast staan het niet vertonen.
Het zou wel de onrust kunnen verklaren wanneer heel slecht weer op komst is en ze dan wat gestrest zijn.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: