Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Monogamie vs Polygamie  
zondag, 23 januari, 2011, 7:51 am - Andere zaken
Afgelopen week kreeg ik van Juliet een linkje gemaild:
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 073504.htm

Dr. Renée Firman van Centre for Evolutionary Biology heeft monogamie en polygamie onderzocht in relatie met vruchtbaarheid. Ze heeft daarvoor muizen gebruikt. Er werden koppeltjes gevormd die monogaam bleven en mannen die meerdere vrouwtjes mochten dekken. Ze deed dit 12 generaties lang. Het blijkt dat mannelijke muizen die meerdere partners hebben, vruchtbaarder zijn en meer nakomelingen voortbrengen. Het had geen invloed op de grootte van de mannetjes en hun gedrag. Het had ook geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwtjes.
sandra 
zondag, 23 januari, 2011, 3:12 pm / www.vansandra.nl
Zal dat ook voor hamster mannen gelden? hoe meer ze mogen dekken hoe groter de nesten? Mijn engels is wel goed hoor maar wetenschappelijk engels is een drama..

sandra
Juliet van Ree 
woensdag, 26 januari, 2011, 12:29 pm
@Sandra, in principe moet dit getest worden. Je kan niet altijd conclusies 1 op 1 overnemen van het ene naar het andere dier.

In de praktijk blijkt wel vaak dat epigenetische effecten die voor ??n knaagdiersoort gelden, voor meerder gelden. Maar in dit geval zou ik dat niet zomaar durven zeggen omdat muizen groepsdieren zijn en syren solo dieren... Daar zou best wel eens een verschil in effect kunnen zitten.

Toch de moeite waard om bij te houden... Verwekken kinderen van mannen die meerder vrouwen hebben gedekt grotere nesten?

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: