Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kan je gemakkelijk aan zuivere Russen komen? 
vrijdag, 16 april, 2010, 8:26 am - Russische
Op Exoknaag vroeg ik aan de fokker en keurmeester Justine uit Engeland of je gemakkelijk aan zuivere Russen kunt komen. Ze vertelde me dat op dit moment het volgende geldt: voor keuringen kijken ze naar de stamboom van een Russische dwerghamster en kijken ze drie generaties terug. Wanneer drie generaties geen hybride kleur inzit, dan zien ze het als "zuivere" Russen. Dit wordt door diverse fokkers eveneens als richtlijn gehanteerd.

Ik stelde de vraag namelijk omdat ik uit Finalnd een mail had gekregen of in Nederland fokkers zijn die zuivere Russen fokken. Dit omdat ze slecht aan pure Russen kunnen komen.

De regel van drie generaties terug kijken is nieuw voor mij en had ik niet eerder gehoord. Ik vind het wel een logische gevolg, want zeg nauw eerijk, waar kan je fokgeschikte en keurgeschikte zuivere Russen krijgen?

Hybride F4:
Foto behorend bij blog
Juliet van Ree 
vrijdag, 16 april, 2010, 3:46 pm
Dat is heel moeilijk, maar de vraag is willen we ook zuivere russen? Want een zwarte rus is bijvoorbeeld geweldig, maar geld ook als onzuiver in Engeland. En hoe zit het met de geel wildkleur, natuurlijk is het een hybride kleur, maar zouden we die echt willen missen uit onze lijnen? De rus is er namelijker wel mooier en groter van geworden!

Bovendien is 3 generaties geen hybride kleur absoluut geen garantie... Als ik een drager van een recessieve kleur kruis met een wildkleur en dat zo 3 generaties lang, dan heb ik nog steeds geen zuivere rus.. terwijl het dan op papier lijkt alsof ik een zuivere rus heb.

Daarom heb ik ook zo'n moeite met mensen die roepen dat ze niet met hybrides fokken... Alle russen of bellie fokkers fokken met hybriden, maar 9 van de 10 keer zonder te weten dat ze het doen.
Martin 
zaterdag, 17 april, 2010, 8:04 am
Natuurlijk willen we zuivere russen. Je moet eens voor de gein mijn zuivere russen bekijken hoe anders ze zijn. Kijk alleen al naar het oortje, dat is bij de hybriden anders. Ik ben met je eens dat we de nieuwe hybride kleuren moeten houden, zelfs van houden; prachtig toch! Maar de zuivere dieren moeten we ernaast houden, vooral wildkleur. En dat wordt door de kleine fokkers nauwelijks hier meer gefokt.

Maar mijn blog ging eigenlijk over iets anders... Het is aan het veranderen. Vijf jaar geleden zeiden de fokkers dat zuivere russen in hun ogen pure russen zijn waar in de stamboom nooit een Campbelli kleur in voorkomt c.q. eenmaal hybride is altijd hybride. En dat geldt nu niet meer. Zelfs in Nederland zijn nog mensen die dit vinden.
Juliet van Ree 
zaterdag, 17 april, 2010, 5:00 pm
quote Martin : " Vijf jaar geleden zeiden de fokkers dat zuivere russen in hun ogen pure russen zijn waar in de stamboom nooit een Campbelli kleur in voorkomt c.q. eenmaal hybride is altijd hybride. En dat geldt nu niet meer. Zelfs in Nederland zijn nog mensen die dit vinden."

Ik vind het hartstikke waar wat die mensen 5 jaar terug riepen... Eenmaal hybride inmenging blijft hybride inmenging..Het maakt niet uit hoeveel generaties dat terug is... Er blijven altijd kleine stukjes van het DNA van de andere soort inzitten... Al ben je 30 generaties verder..

Je zou bijna zeggen dat er op een gegeven moment niks van de hybride genen meer over is bij continue terug kruisen op een zuivere soort. Maar dat is dus een misvatting. Procentueel gezien neemt het hybride DNA steeds verder af, behalve op die plekken waar het "vrolijk" is ingepast in het DNA van de zuiver soort.

Dit kan o.a. plaatsvinden in het Mitochondriaal DNA. Mitochondriaal DNA is heterodisomisch (= niet voor elke cel hetzelfde). Vanuit het Mitochondriaal DNA kan het door het lichaam weer gekopieerd worden naar het nucleair DNA waardoor er na een tijd (dit kan 1 uur maar ook 1000 jaar zijn) een mutatie kan ontstaan in een schijnbaar "zuiver" ras wat toch afkomstig is van het ooit ingemengde hybride DNA.

Dus in mijn ogen is de theorie van 3 generaties waardeloos omdat het geen zuiverheid garandeert.
joep 
zaterdag, 17 april, 2010, 10:00 pm
ik zie het helemaal anders,,,,
hybrieden hebben een genenverrijking,zijn sterker,
zuiver rus heeft weinig kleurvariatie,en veel problemen,zoals diabetis en draaikoppen.
en waar zijn de topfokkers???
er zijn maar 40 fokkerskaarten voor kleine knagerfokkers,waarvan er een klein deel dwergen showd
vrgr joep,een rusbellikweker

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: