Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe herkend mijn hamster mij? 
zaterdag, 21 november, 2009, 8:49 pm - Andere zaken
Laatst kreeg ik een leuke vraag, hoe herkend mijn hamster mij en als de hamster mij een poosje niet gezien heeft, herkend hij mij nog qua gezicht? Nauw laat ik eerlijk zijn: een hamster ziet "geen donder".

Als je de verschillende soorten hamsters op een rij zet, dan zie je verschillen qua kijkvermogen. Wie een Syrische hamster heeft, weet dat hij zomaar van hoogtes af wil springen. Dit komt omdat hij geen diepte ziet. De Syrische hamster leeft van nature onder de grond en wanneer het schemerig wordt, dan pas komt hij naar boven. De ogen zijn bij deze soort niet zo sterk ontwikkeld. Katten en honden zien niet scherp en zien bijvoorbeeld de kleur rood niet. Een Syrische hamster ziet nog minder dan een kat of een hond.

Bij de dwerghamsters zitten verschillen. De Roborovski dwerghamster kan redelijk goed zien, hij volgt je als je langs de kooi loopt. Als je een Roborovski dwerghamster op je hand houdt, terwijl je pols geknikt is (dus een platte hand in de lucht) dan springt de Roborovski dwerghamster niet zomaar van af. De Russische dwerghamster en de Campbelli doen dit wel. De Rus kijkt breeder dan de Campbelli dwerghamster, zijn ogen zitten wat verder van elkaar. De Chinese dwerghamster kan iets beter kijken, dit omdat van nature een klimmer is en dan is gezichtsveld wat belangrijker.

Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent. En natuurlijk bij het voeren horen ze het voer. En als jij altijd de hamsters op een bepaald moment voert, dan herkennen ze dit.
Anita 
dinsdag, 24 november, 2009, 10:09 am
Hoi Martin,

Ik heb even heel aandachtig dit stukje zitten lezen, want ik heb hier nl een Campbelli zitten die stekeblind is. Ik probeer altijd zoveel mogelijk geluid te maken als ik haar voer, want het is al verscheidene keren gebeurd dat ze me aanvloog en zelfs beet, omdat ze van me schrok. Als een hamster je herkent aan het 'normale' geluid dat je maakt, zou ze toch niet zo van me schrikken? En is het niet zo dat een dier (welk dier dan ook) je voornamelijk herkent aan je geur?

Groetjes Anita.
Martin 
vrijdag, 27 november, 2009, 4:16 pm
Natuurlijk speelt geur ook een rol, maar de dwerghamsters zijn geen ruikers. De Russische dwerghamster kent de uil als vijand en die kan hij niet ruiken, wel horen.

De Campbelli dwerghamster is een type dier die haar territorium verdedigd en het komt geregeld voor dat ze in de kooi bijten. Door selectie hebben fokkers een rustige type gefokt, maar dat wil niet zeggen dat het gedrag eruit gefokt is. Je hebt soms hele agressieve exemplaren, die naar je rennen en proberen te bijten, dit terwijl buiten de kooi ze heel tam zijn.
Huub 
woensdag, 9 december, 2009, 7:28 pm
Hi Martin,

Klasse site met hele mooie fotos en top informatie!

Die uilen he? Een uil heeft special haakjes in z'n verenpak waardoor ze geluidloos vliegen. Bijna eng om ze te zien en niets te horen.
Misschien dat hamsters ze wel horen?
Martin 
woensdag, 9 december, 2009, 9:43 pm
Misschien is beweging wel genoeg. Leuk om ff bij stil te staan. Als je met twee handen over een Rus gaat in een vogelvorm, gaan ze stil staan.

Thx voor je compliment!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


Speciaal invoegen: