Blog over hamsters

Klik hier voor de blog menu

Kalender

«Oktober 2009»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
17 april 2021

Blogs

Laatste reacties

  Zoeken


   
   

  Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 342.502
   Vandaag: 58
   Gisteren: 59
  Syren, geel, geel umbrous, geel umbrous blauw, geel umbrous = creme umbrous sepia? 
  vrijdag, 30 oktober, 2009, 7:54 am - Syrische hamsters
  Gisteren en vandaag had ik een email wisseling met Juliet en Joep en we hadden over Geel Umbrous, Geel Blauw en Joep vroeg zich af of Geel Umbrous te vergelijken is met Sepia.

  Mijn reactie post ik hier op mijn weblog:
  Ik denk dat jij zelfde ziet wat ik zie. Een mannelijke schildpad is automatisch geel van kleur. Het heeft geen vlekpatroon zoals bij een vrouwelijke schildpad. Een mannelijke schildpad kan slechts 1 gen schildpad hebben omdat dit gen op het vrouwelijke chromosoom ligt. Het kan dus nooit dubbel geërfd hebben. Een mannelijke gele syre veroorzaakt 25% schildpad vrouwtjes. Wanneer je kruist met een schildpad, krijg je meer schildpadjes eruit.

  Een vrouw die 2 genen geel heeft, is geel. Gekruist met een willekeurige man die niet geel is, levert 100% schildpad vrouwtjes op. Dit is een goede manier om veel driekleuren te fokken.

  Een gele vrouw of man heeft normaliter een lichte kaakstreep en buikkleur. Maar het vreemde is, dat wanneer een gele draagt voor crème, de uitmonstering vaak verdwijnt.

  Een gele gekruist met zwart is anders dan crème met zwart. Creme maskeert zwart of wel crème zwart is crème. Geel zwart noemen ze yellow black. Je gaat ineens heel ander kleur krijgen. Deze kleur is heel onstabiel en ziet elke keer anders uit.

  Umbrous zorgt ervoor dat de haarpunten donker worden. Creme umbrous is daardoor sepia. Begin stuk van een haar is nog steeds crème, eindpunt is bruinachtig. Dat gebeurd ook bij geel umbrous. Dus in jouw bewoording een geel umbrous is dat sable/sepia achtig, ja maar dan zonder ringetjes rondom de ogen.

  Een geel umbrous is warm bruin van kleur. Maar deze combinatie is ook heel varierent qua kleur.

  En stelling van Juliet. Als het een geel blauw is, verwacht ik eigenlijk niet zo veel. Want geel verdunnen met grijs of blauw c.q. blauwgrijs (want ik denk dat blauw donkergrijs is in pure vorm) doet niets met gele pigment, het wordt iets lichter meer niet. Maar bij blauw zie je donkerblauw en lichtblauw. De ene heeft umbrous en de ander niet. Als Juliet denkt dat het een geel blauw is, dan denk ik eerder dat het een geel umbrous is. Het kan dan ook zijn dat het tevens de donkergrijze factor / blauwe factor heeft, dan moet het warme bruin door grijsblauw vervangen zijn.

  Geel umbrous:


  Een Yellow Black, foto gemaakt op een show en de hamster is van Saskia:


  Geel:
  Foto


  Juliet van Ree 
  vrijdag, 30 oktober, 2009, 10:21 am
  Thanx voor het uiteenzetten... Ik kan ook hardstikke fout zitten hoor en dat besef ik me goed.. Maar ik kies de eigenwijze kant en ga kijken of ik het middels kruisen kan bewijzen...(sowieso leerzaam voor mezelf) In ieder geval klinkt jouw theorie ook heel plausibel.

  Reactie achterlaten

  Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.


  Speciaal invoegen: