Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kun je met Russen in trio's fokken? 
woensdag, 17 december, 2008, 12:05 pm - Russische
Laatst kreeg ik de vraag of je met Russen in trio's kunt fokken. Dit was mijn antwoord:

Ho, alstublieft, geen trio's met Russen, soms lukt het wel hoor maar het zijn koppeldieren. Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt. Laat ik vanaf start over beginnen. Heel veel boeken staat dat de Russische dwerghamster een groepsdier is. Ze hebben in het wild groepen opgegraven. Natuurlijk kan je afvragen of dit wel Russen waren. Maar laten we ervan uit gaan dat dit het geval is. Wat je bij de Russische dwerghamster ziet is dat wanneer het vrouwtje de jongen zat is, en dat kan al bij dag 20-23 zijn, de jongen gaat verjagen. Vooral als ze zwanger is. Dit gedrag is absoluut geen groepsgedrag. Bij de Campbelli dwerghamster, juist wel een groepsdier, zie je dit gedrag niet terug.

Russen kan je heel gemakkelijk in groepen houden wanneer ze jong zijn. Ik zet meerdere nesten op een leeftijd tussen de 3 en 4 weken oud bij elkaar, geen probleem. Ze kunnen vaak zonder problemen wel 10 weken bij elkaar blijven. Maar op een gegeven moment beginnen ze te vechten. Vooral als er meerdere mannen bij elkaar zitten. Dit is gedrag wat niet bij een groepsdier hoort.

Russen zijn monogaam, genetisch monogaam! Twee mannen en 1 vrouw zorgt voor minder aantal nesten. Dit zie je bij de Campbelli niet. Wederom een kenmerk van een niet groepsdier. Daarnaast Russen maken er een rotzooitje van wanneer 1 van de 2 vrouwtjes jongen hebben. Overlevingskans van de kleintjes is kleiner.

Zelf denk ik dat de wetenschappers een groep jonge dieren hebben opgegraven. Wat je ziet is dat bij een groep jonge dieren niet gefokt wordt. Ze wachten daarmee. Zelf denk ik dat in de natuur zo is dat een groep jonge Russen 1 voor 1 soms op pad gaan en een ander tegen komt. En daarmee een koppel vormt. Dat zie je in de praktijk, pak je een jong dier en zet je bij een ander ouder dier, ze fokken veel eerder.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: