Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.049
    Vandaag: 15
    Gisteren: 59
Mandarijnen donkeroog inkruisen met Geel-wildkleur roodoog 
zondag, 30 december, 2007, 10:57 pm - Russische
Bij het fokken van de kleur Mandarijn wordt nog wel eens geadviseerd om Geel-wildkleur roodoog in te fokken. Dit omdat dan de kleur egaler wordt.

Een Mandarijn dragend voor het pink-eyed dilution gen blijkt inderdaad zachter van kleur te zijn. De vraag is of dit generaties lang zo is of dat het slechts een paar keer is. Als we namelijk terug kijken naar de Mandarijnen van 2005, die waren namelijk ook allemaal vrij licht van kleur. Het is maar de vraag of het aan dit gen ligt, of dat het ligt aan het feit dat je een totaal ander lijn inkruist.

Maar het negatieve wat je hiermee veroorzaakt is dat je onbedoelt Mandarijn roodoog fokt. Je selectie per nest wordt kleiner. Wanneer je Mandarijn drager voor Geel-wildkleur roodoog kruist met een Geel-wildkleur roodoog, dan krijg je 50% roodogen. Wanneer je Mandarijn dragers onderling kruist, heeft 25% rode ogen. Maar Mandarijn is een lethale gen. Dan is je nest tevens kleiner, maar gemiddeld is het aantal Mandarijnen meer. Van deze Mandarijnen hebben een deel weer roodogen.

Maar wat je ook mee bereikt, is dat je hybride genen in je Mandarijn lijn fokt. En dat kan ervoor zorgen dat de bouw en type achteruit gaat. Vooral de ogen kunnen minder mooi van worden.

Vandaag had ik email contact met een Duitse fokker en we hadden het over het drinkprobleem die bij de Mandarijnen voorkomt. In het begin hadden we dit probleem niet. Pas veel later kwam dit probleem naar voren. En niet in 1 bepaalde lijn, maar wereldwijd begon het. Het kan wezen dat het Mandarijn-gen met een ander gen niet goed samenpast. Stel nu eens voor dat het Blauw-wildkleur gen bij de Mandarijn het drinkprobleem veroorzaakt. Dat zou veel verklaren. In het begin hadden we zuiver Mandarijn kleur die niet voor Blauw-wildkleur dragen. We hebben in Nederland nauwelijks lijnen Wildkleur waar geen Blauw-wildkleur in voorkomt. Dat zou veel verklaren!

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: