Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.053
    Vandaag: 19
    Gisteren: 59
Selecteren is gevaarlijk 
vrijdag, 28 december, 2007, 6:28 pm - Andere zaken
Welke dwerghamster selecteer jij als fokker? Is het de mooiste qua kleur, of is het de mooiste aalstreep? Wat ik vaak zie en ik betrap mij daar zelf ook op, is het selecteren van de mooiste dikkert.

Selecteren is heel erg gevaarlijk. Onbewust kan je op afwijkingen of foute dingen selecteren. Als je consequent op dikheid selecteert, dan krijg je mega dikke dwerghamsters. En waarom zijn deze dwerghamsters dik? Bijvoorbeeld de ziekte diabetes kan ervoor zorgen dat een dwerghamster veel dikker is. Als dit in een lijn zit, dan kan dit verergeren door voor de dikste te gaan.

Mooie eigenschappen kunnen negatieve eigenschappen met zich meebrengen. Wanneer je op iets selecteert, kan het zijn dat andere genen meegaan. Je kunt namelijk niet op genen selecteren. Genen op een chromosoom zijn gekoppelde genen, en hoe kleiner de afstand, hoe minder snel twee genen los gekoppeld worden.

Een theoretisch voorbeeld: wanneer op een chromosoom genen zitten die ervoor zorgen dat de dwerghamster een prachtige kop heeft en op hetzelfde chromosoom zit een afwijking, en je selecteert consequent op die mooie kop, dan heb je een groter kans dat je ook die afwijking selecteert.

Een wetenschapper zei ooit tegen me, wil je het goed doen, dan moet je eigenlijk een dobbelsteen pakken wanneer jij dwerghamsters selecteert. Gewoon willekeurig zonder dat je ergens op selecteert.

Dit gaat regel recht tegen de gedachten in qua fokken. Als fokker zijnde ben je bezig om iets te verbeteren. En dat betekent automatisch selecteren.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: