Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.050
    Vandaag: 16
    Gisteren: 59
Geel-wildkleur (Argente) Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster 
zondag, 10 maart, 2024, 5:18 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Het is alweer jaren geleden dat wij de Argente Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster hebben gefokt. Het kwam doordat wij een Campbelli gevlekt hadden gekocht wat ook wat eigenschappen had die bij de Russische dwerghamster horen. Daarom een test gedaan om het met de Russische dwerghamster te kruisen. Daaruit kwam een wildkleur met gevlekt wat veel weg had van een Russische dwerghamster. En na vijf generaties onderling kruisen werd een Geel roodoog geboren. En 7 jaar lang door gefokt op de Russische dwerghamster, 20 generaties zonder onderling mee te tellen, zijn de eerste exemplaren naar andere fokkers gegaan.

Toen niet wetend dat de hobbyfokkers het niet apart zouden houden, ons boodschap dat hybride dwerghamsters separaat gehouden moeten worden, niet opgevolgd werd. Want onze dieren waren zo goed dat de hobbyfokkers hun dieren mee gingen inkruisen om op shows prijzen te winnen.

Het is niet ongezonder, integendeel, het is alleen dat als je goed kijkt je als kenner kunt zien dat het niet zuiver is. Of wel bouw en type afwijkt. Het is net als je een raskat met een straat kat kruist en dan terug kruist op raskat. Zolang je op raskat terug kruist ga je het niet merken op den duur. Maar onderling kruisen, dan ga je andere eigenschappen weer terug zien.

En Geel-wildkleur roodoog is recessief en daarom zie je bij de Russische dwerghamster dat het niet stabiel is qua bouw en type.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zes foto's na, ach wat zou het zijn, 30 jaar ongeveer. Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster. Je ziet dat de hybride Rus een klein staartje heeft en de Campbelli een langer staart. Bij de oor zie je dat vorm bij de hybride Rus anders is. En natuurlijk de vacht is anders, wat je hier goed kunt zien. Maar je ziet ook dat de ogen te diep in schedel liggen bij de hybride Rus.

Mooi vergelijk :)
Zwarte Russische dwerghamster 
zondag, 3 maart, 2024, 8:59 pm - Russische
door Martin Braak
Zwart is bij de Russsiche dwerghamster echt zwart. Niet zoals dat bij de Campbelli dwerghamster. Die kent veel bruine en witte haren en vaak als je kijkt zie je zelfs de agouti opbouw terug. Bij de Russische dwerghamster is dat niet zo. Zwart is echt zwart. En ik heb maar paar keer mee gemaakt dat er bruine haren ontstonden als ze oud werden. En enkel keer dat ze witte haren kregen naar mate ze ouder werden.

Foto behorend bij blog

Maar Zwart fok ik niet heel veel van. Niet alleen door de problemen van Parkinson, maar ook omdat ik veelal zuivere Russen fok en dit een onzuiver lijn betreft. Hybride, maar niet door dat de kleur afkomstig is van de Campbelli dwerghamster. Nee, deze kleurmutatie is echt anders. Maar omdat Geel-wildkleur roodoog in verleden door heen gefokt is evenals Vies-bruin. En je merkt het bij het fokken dat ze wat minder mooi als zuivere exemplaren eruit zien.

Ook zijn de vrouwtjes niet altijd vruchtbaar. Dat is iets wat vaker bij de Rusjes voorkomen. Niet alle Rusjes fokken. Ook de Wildkleur zie je dat. Dat is iets wat je als fokker moet accepteren. Ook al zit het mannetje erbij, geen jongen. Maar wel zijn ze samen erg gelukkig.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En kijk goed naar de ogen van bovenstaande foto's. Zie je dat de zwarte kleur ook zwarte ogen heeft? De Blauw-wildkleur heeft donker blauwe ogen. Daar zit verschil in!
Opal versus Blauw-wildkleur, Campbelli versus Rus 
maandag, 15 januari, 2024, 9:03 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen weekend zowel Opal als Blauw-wildkleur op de foto gezet. Op de foto lijken deze twee kleuren erg op elkaar. Maar Opal bij mij is iets lichter blauw als de Blauw-wildkleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De eerste foto is de Campbelli dwerghamster in de kleur Opal. De drieboog kan je zien dat er gele pigment aanwezig is, typisch iets voor de Campbelli. Maar niet alle in Nederland gehouden en gefokte Campbelli's hebben dat.

Mooi om te zien zijn de uiterlijke verschillen. De oren, de neus bij de Campbelli met de twee bollen. De ogen bij de Campbelli dwerghamster die dichter op elkaar staan en dat hij meer naar voren kijkt. Terwijl de Russische dwerghamster meer een breder blik heeft.
Torpor filmpje 
zaterdag, 13 januari, 2024, 7:32 pm - Russische
door Martin Braak
Ik schreef afgelopen zaterdag over brr, koud, wintervacht en torpor. Een voorgevoel?, paranormaal? Want een uurtje later zag ik een kooi waarvan de jonge Russische dwerghamsters in torpor zaten. En dat is voor mij zeldzaam. Voor mij een moment om filmpje te maken en goed te bestuderen hoe ze uit torpor gaan.



En een uurtje later



Mooi dat ik het op film hebt staan. Want ik denk dat een normaal iemand compleet in paniek raakt als hij bovenstaande situatie aantreft. Oogjes dicht, bibberend en heel koud. Het is net of ze bijna dood zijn. Maar dit is dus torpor!
Brrr het is koud! 
zondag, 7 januari, 2024, 8:39 am - Dwerghamsters , Syrische hamsters
door Martin Braak
Tweede week van 2024 begint met temperaturen beneden de 0. Ze spreken voorzichtig uit dat je op weilanden volgelopen met water kunt schaatsen. Maandagnacht -4, dinsdag en woensdag nacht -5 en dan gaan de temperaturen weer naar richting -2 en -3 voor lange periode 's nachts en overdacht 0 tot 2 graden. Brrr koud. En dat betekent dat in de schuur waar ook hamsters staan de kachel aan moet.

Wat mij dit jaar erg opvalt is dat ik geen wintervacht zie bij mijn hamsters. Ik zet de lichten handmatig aan en ook handmatig uit, maar dit gebeurd bijna altijd op eenzelfde moment. Daardoor is er geen daling van licht lengte en daardoor wakkert wintervacht niet aan.

Foto behorend bij blog

Eind vorig jaar merkte ik vaker dat bij dierenliefhebbers torpor voorkomt. Torpor is dat wanneer de Russische dwerghamster denkt dat het een strenge winter is en denkt dat hij onvoldoende voer heeft. Daardoor brengt hij dagelijks zijn lichaamstemperatuur omlaag en gaat hij stil en bibberend zitten. Daardoor denkt hun baasjes dat er iets mis is. Het kan komen door tocht of dat de hamster even kou heeft gevoeld. In combinatie met activeren van instinkt m.b.t. torpor. Het is heel zeldzaam. Bijna meer dan 40 jaar ervaring heb ik het zelf maar twee keer gezien.

Campbelli dwerghamsters kennen dit niet. Campbelli's gaan ook niet in wintervacht. Is ook niet nodig. In de natuur leven ze in kleine groepjes en houden ze elkaar lekker warm. En er is altijd wel wat eten rondom hun leefgebied. Terwijl de Rus ook in gebieden leeft waar het hard kan vriezen en dik pak sneeuw kan liggen. Dan leven ze ondergrond voor dagen, weken lang.

Syrische hamsters krijgen ook geen wintervacht. Kennen ook geen torpor. Maar kunnen in winterslaap gaan. Ook dit gebeurd zelden. Daarvoor moet de temperatuur lager zijn en daglengte kort zijn. Dat is een combinatie in onze huizen dat niet voorkomt. Want we zetten de lamp aan. En de temperatuur moet onder de 10 graden zijn wat bij ons niet snel voorkomt in huis.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>