Langhaar Campbelli dwerghamster

Medio april kreeg ik via het Hamsterforum een pm van Anouk met vragen over Rex, Wavy-coat, Satijn en of je deze mutaties kunt combineren. Na het beantwoorden van deze vragen, vroeg ik aan haar waarom ze deze vragen stelde. Ze vertelde dat ze een opvang Campbelli dwerghamster heeft, Toki genaamd, en die heel apart uitziet. Ja ja, dacht ik, dat zal wel eens een mijt geval kunnen zijn. Maar toen ik de eerste foto's zag, was ik totaal verbaast! Dit kan wel eens een langhaar Campbelli zijn!

Langhaar Campbelli dwerghamster

Ik heb een paar foto's naar Engelse fokkers gestuurd en natuurlijk ook naar mijn vriend Rene Bastiaans. De Engelse fokkers denken dat het een Satijn Rex is. In Engeland is Rex bijna uitgestorven, maar het zit nog wel in de lijnen en komt soms naar boven. Rex is in Engeland anders dan in USA. Daar zijn de Rex bijna haarloos. Rex blijkt in Engeland in eerste paar weken veel minder haar te hebben, maar op volwassen leeftijd een normale beharing te hebben. Door te combineren met satijn zou het golvend en langer kunnen zijn. Maar ze hadden het zelf nog nooit gezien en nog nooit gefokt. Rene Bastiaans mailt me direct terug: dat is een langhaar!

Langhaar Campbelli dwerghamster

Op 29 april 2008 ben ik naar Anouk gegaan om Toki op te halen. Ik mocht hem een paar weken lenen. Toen heb ik hem voor het eerst in het echt gezien. De haren zijn niet echt hol en de haren zijn niet plakkerig van structuur. Het is plukkerig en bij de kont zijn er vertakkingen van langhaar, net als bij de langhaar Syrische h amster. Het is naar mijn mening een echte langhaar Campbelli! De snorharen zijn gekruld. Dit is wel typisch wat bij Rex hoort, maar het lijkt er sterk op dat de snorharen langer zijn endaarom golvend is.

Maar een probleem is dat Toki al ruim 1,5 jaar oud is en heel oud uit ziet. De vraag is of hij wel wil en kan dekken. Ik heb de langhaar Campbelli gekoppeld met een vrouwtje. De koppeling ging moeilijk. Toki dulde haar niet en het vrouwtje ging behoorlijk te keer als Toki in de buurt kwam. De eerste paar weken zag ik geen activiteiten die tot kleintjes kunnen leiden. En toen op een avond zag ik Toki bezig zijn. En sinds die tijd zag ik ze regelmatig het doen. Maar... geen kleintjes! Helaas.

Campbeli dwerghamster met langer haar

Op 28 juni heb ik Toki inclusief het vrouwtje naar Anouk terug gebracht. Zelf denk ik dat Toki niet vruchtbaar is en dat er geen kleintjes zullen komen. Of misschien heb ik wel een onvruchtbaar vrouwtje aan hem gekoppeld? We zullen het nooit weten. Op nieuw koppelen leek me geen sterk plan, dit omdat hij al erg oud is en het koppelen eerste keer al erg moeizaam ging.

Maar wie weet dat er nog een wonder gebeurd! En wie weet is er ergens nog een langhaar? We hebben nu kunnen zien dat het kan!

Langharige Campbelli dwerghamster

Langharige Campbelli dwerghamster


Martin Braak, 29 juni 2008