De Grijze Campbelli dwerghamster

Begin 2006 zag ik bij René Bastiaans, bekend onder de naam CampbelliFarm, de eerste Grijze Campbelli's. Hij had ze gekregen van Joep Vrijhof en ging hier mee verder fokken. Een aantal jaren geleden heeft Linda Price een aantal Campbelli's van Amerika naar Zweden geëxporteerd. Hieronder zaten de kleuren Moscow, Black-Eyed Argente en ook Grijs. Helaas zijn de kleuren toendertijd gemixed en zijn de kleuren verwaarloosd. Lange tijd heeft men gedacht dat de kleur Grijs hier in Europa uitgestorven zou zijn. Zie ook dit artikel.

Grijze Campbelli dwerghamster
Grijze Campbelli

In 2006 bleek het fokken met de Grijze Campbelli niet zo succesvol te verlopen. Helaas werden er geen nieuwe Grijze Campbelli's geboren. Doomdenkend dachten we dat de kleur wederom uit ging sterven. Maar... in de zomer van 2007 werd bij René Bastiaans nieuwe Grijze exemplaren geboren.

Van René heb ik één koppel gekregen. Het vrouwtje is een Wildkleur en het mannetje is een Grijze. Succesvol heb ik nu al drie nestjes kunnen fokken. In het eerste nest zaten twee Grijzen. Eén daarvan heeft een grote witte vlek. Ik heb direct gekeken of de andere twee ook witte vlekken hebben, maar ik kan dit niet ontdekken. De lethale bontfactor Mi zorgt meestal ook voor dat de kleur grijzer wordt. Jaren geleden heb ik bonte Grijze Campbelli's gehad, maar dat kwam dus toen puur door die bontfactor. Deze exemplaren hebben ook donker robijnkleurige ogen. Deze exemplaren hebben zwarte ogen.

Campbelli dwerghamster kleur Grijs
Grijze Campbelli

In het tweede nest zag ik een baby met rode ogen. Later bleek de oogkleur bij te kleuren naar donker robijnrood c.q. zwart. Nu ik de kleur zo bekijk vermoed ik dat de kleur Grijs gecombineerd is met Moscow. Het is een hele lichte Grijze Campbelli met een roze waas.

Campbelli dwerghamster Moscow en Grijs samen
Grijs gecombineerd met Moscow

Update 18 november 2007

Uit de Grijs x Wildkleur combinatie zijn wederom twee jongen geboren waarvan wederom één met een vlek. Van de Mi-bontfactor is bekend dat het de kleur grijzer kan maken. Het zou kunnen zijn dat de Grijze Campbelli's een bonte Campbelli is met "heel weinig" vlekken.

Grijs met vlek
Duidelijk een vlek te zien

De krijsing tussen een Grijze en een Grijs-Moscow combinatie levert 3 Grijzen en 2 Grijs-Moscow op. In begin lijken ze eerst op de wildkleur, later worden ze grijzer.
Grijs Moscow combinatie, lijkt wel iets van roze in kleur te zitten
Jongen van Grijs x Grijs Moscow combinatie

Rare kleur Grijs Moscow combinatie
Jongen van Grijs x Grijs Moscow combinatie, 4 dagen later

Update 2008

Door verder te fokken blijkt dat het hier om echte Grijze Campbelli dwerghamsters gaat en dat het om een recessieve mutatie gaat. De jongen worden allemaal bruin geboren, maar kleuren nog voordat hun ogen open gaan naar grijs. René fokt ze succesvol in wat groter aantallen. Helaas zijn mijn Grijze Campbelli dwerghamsters gestopt met fokken en de bijzondere Roze kleur is nooit terug gefokt.

Marin Braak (c) 15 september 2007, update 18 november 2007, update 2008