Black-Eyed Argente, Moscow en Grijs

Dit artikel is geschreven in februari 2006. Het artikel is geschreven toen er spontaan grijze Campbelli's in Nederland geboren zijn en men dacht dat deze mutatie verloren was gegaan. Tegenwoordig anno nu is dit een vrij veel voorkomende kleur. Tevens was toen niet altijd duidelijk of het om de Moscow of de BEA mutatie ging. Deze varianten worden anno nu nog steeds door elkaar gefokt.

Bij de Campbelli’s kennen we sinds een aantal jaren een aantal nieuwe kleuren zoals Chocolade kleur, Lilac fawn, Beige, Lilac zwartoog en Champagne. Deze kleuren zijn mogelijk geworden door de introductie van het Black-Eyed Argente gen, afgekort BEA. Genetisch is dit waarschijnlijk het bruin gen onder de Campbelli dwerghamster en wordt dit vaak met de genetische code 'bb' aangeduid.

De Black-Eyed Argente is in Amerika ontstaan en is door Linda Price uitgebreid gefokt en beschreven. Waar het helemaal exact ontstaan is, is niet bekend. Linda Price, waar ik soms mee e-mail, vertelde me dat ze pakweg vier jaar geleden de Black-Eyed Argente, Moscow en Grijze Campbelli’s geëxporteerd heeft naar Zweden. In Zweden hebben de fokkers de meeste aandacht gegeven aan de Black-Eyed Argentes en zowel de Moscow als Grijs verwaarloosd. Linda Price dacht zelfs dat Moscow en Grijs in Europa geheel verdwenen waren. Campbelli dwerghamster Grijs anno 1e jaar NL

Tot voor kort! Want bij Joep Vrijhof zijn er Grijze Campbelli’s geboren uit een Zweedse Campbelli lijn. En ook zijn er verhalen dat in België Grijze Campbelli’s zijn opgedoken. Waarschijnlijk ook uit de Campbelli lijnen welke door René Bastiaans uit Zweden zijn gehaald.

Maar ook het Moscow gen is in Nederland aanwezig. Toen Linda Price me wat verschillen mailde met betrekking tot de Black-Eyed Argentes en Moscow, werd mij iets duidelijk... In Nederland halen we dit nog wel eens door elkaar!

Moscow lijkt heel erg op het Black-Eyed Argente gen. De kleurcombinaties lijken erg op elkaar. Er zit maar een heel klein kleurnuance tussen en als je dit niet echt weet, haal je het zo door elkaar. En in de lijn Campbelli’s welke uit Zweden zijn gehaald, zit zowel Moscow en Black-Eyed Argente genen. We hebben deze twee genen door elkaar gegooid!

Een heel groot verschil is dat een Moscow er aan te herkennen is dat de jonge dwerghamsters in het begin rode ogen hebben. De oogpunten zijn bij geboorte rood in plaats van zwart. Later wordt het zo donker rood, dat het op zwart lijkt. Daarnaast vertelde Linda Price me dat de kleur Moscow vast is. Naarmate de dwerghamster ouder wordt, blijft de kleur gelijk. Bij de Black-Eyed argente zijn de ogen wel zwart. Dit ook bij de geboorte. De kleur verandert licht wanneer de dwerghamster ouder wordt.

Campbelli dwerghamster Lilac Fawn
Foto van Linda Price

Bovenstaande foto is gemaakt door Linda Price. De linker Campbelli dwerghamster is een Lilac fawn, een combinatie van Black-Eyed Argente maal Opal (bbdd), en de rechter Campbelli dwerghamster is een Opal gecombineerd met Moscow.

Sinds een paar jaar kennen wij Beige Russische dwerghamsters. Veel fokkers denken dat het om hybride dwerghamsters gaat en dat de kleur “gestolen” is uit een Campbelli dwerghamster. Ik ben één van die fokkers die dat denkt. En ik heb altijd gedacht en gezegd dat dit het Black-Eyed Argente gen is welke bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Het heeft heel veel dezelfde eigenschappen en uit experiment Campbelli x Beige Rus kwamen in de eerste generatie ook dezelfde kleuren weer.

Russische dwerghamster Beige wat vergelijkbaar is met Moscow
Een Beige Russische dwerghamster

Maar gezien het feit dat in onze lijnen Campbelli’s de genen door elkaar zijn gehaald en het verschil van oogkleur, is het mij duidelijk geworden dat wij bij de Russische dwerghamsters waarschijnlijk te maken hebben met het Moscow gen!

Martin Braak
Met dank aan Linda Price m.b.t. informatie en foto.