Een nestje Russische dwerghamsters

(gemaakt in 2006)

Op 7 november 2006 is een Camel vrouwtje bevallen. Zij is gedekt door een Wildkleur mannetje die genetisch gezien voor Blauw-wildkleur draagt. Van dit nestje heb ik elke dag een aantal foto's gemaakt. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van twee speciale macro lenzen. Dit zijn lenzen waarmee je close-ups mee kunt maken. In het nestje zat één Mandarijn, één Blauw-wildkleur en rest was Wildkleur, ook wel Naturel genoemd.

Op de foto's zie je dat ik de kleintjes van dag één op mijn hand houd. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken en dit bij een dwerghamster die ik erg goed ken en die dit accepteert. Normaliter raad ik sterk af om de kleintjes de eerste twee weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 13-14 dagen oud zijn, gaan de oogjes open en kan je ze al even op de hand houden.

Dag 1

Op de foto's kan je zien dat de kleintjes kaal geboren worden. Ze hebben nu nog geen oren en de ogen zijn dicht.Dag 2

Op dag twee kan je al zien dat er kleine haartjes groeien. Met de blote oog is alleen een kleurnuance te zien. Maar op dit moment kan je al zien welke kleintjes donker van kleur zijn en welke licht van kleur. De donkere zijn in dit geval Wildkleur. De lichten zijn Mandarijnen of Blauw-wildkleur. Op de onderste foto is een Mandarijn te zien. Dit kleintje heeft een klein rood stipje. Dit is een bloeduitstorting en dit komt omdat het vrouwtje haar jongen te hard heeft vastgepakt.Dag 3

Er groeien op de rug kleine haartjes en de oortjes beginnen zich te vormen. Klik hier als je een de eerste foto in het groot wilt zien.

Dag 4

Elke dag worden de Wildkleuren donkerder. Wanneer je goed naar de eerste foto kijkt, kan je een Blauw-wildkleur zien. De kop is lichter van kleur.Dag 5

Op de eerste foto zijn de kleuren nu echt duidelijk zichtbaar. De snorharen zijn nu ook met de blote oog zichtbaar.

Dag 6

Moederhamster zorgt goed voor haar kindjes.Dag 7

Dag zeven is weinig veranderingen waar te nemen. Bij de Mandarijn kan je waarnemen dat de oortjes grijs zijn.Dag 8

De kleintjes zijn erg bewegelijk en liggen kris kras door elkaar en over elkaar.Dag 9

Ze hebben nog steeds hun oogjes dicht en ze horen nog steeds niets.

Dag 10

Bij de Mandarijn is de aalstreep nu goed zichtbaar.Dag 11

Vandaag zijn de jongen begonnen met vast voer te eten. De moederhamster brengt het voer naar de jongen heen. De voerbak moet vaker gevuld worden. Als je goed naar de onderste foto kijkt, kan je zien dat elke kleintje voer in de wangzakken hebben. Het hamsteren begint nu al!

Dag 12

De moederhamster heeft het maar druk mee. De kleintjes gaan zelfstandig al op stap om nog meer pitjes en zaden te vinden. De moederhamster brengt ze één voor één terug naar haar nest.

Dag 13

Vandaag zijn de oogjes open gegaan en kunnen ze kijken. Ook horen ze nu alles. Het is voor hun nog wennen en ze houden de oogjes vaak nog dicht.

Dag 14

Vandaag zijn ze gewend aan het kijken en lopen ze kriskras door de kooi heen. Op de onderste foto kan je zien hoe het vrouwtje haar jong voorzichtig vastpakt om hem weer terug naar het nest te brengen.

Dag 15

Het zijn echte hamsters geworden, alles erop en eraan. Nu moeten ze nog in de lengte en breedte groeien.

Dag 16

Ze zijn nog steeds erg slaperig.Dag 17

Ze worden nu met de dag groter en steviger. Ze beginnen nu ook zelfstandig af en toe water te drinken.

Dag 18

Een Mandarijn verkleurt heel langzaam van Oranje naar Geel heen.Dag 19

Ze zijn erg levendig en ze stoeien veel met elkaar.

Dag 20

Ze eten en drinken nu geheel zelfstandig. Je ziet ze nu nauwelijks meer zuigen.Dag 21

Het geslacht kan je nu gemakkelijk bepalen. Het Mandarijntje is een mannetje. De Blauw-wildkleur is ook erg mooi van kleur geworden.Dag 22

De Mandarijn begint heel langzaam van kleur te veranderen.Dag 23

Wanneer ze horen dat ze gevoerd gaan worden, springen ze met z'n allen naar het voerbakje. Ze gaan er al vast inzitten! Na het eten, gaan ze met z'n allen weer lekker slapen.

Dag 24

Ze slapen met z'n allen in één hoekje, onder elkaar en op elkaar.

Dag 25

Vandaag hebben ze een wc-rolletje gekregen en hebben ze heerlijk mee gespeeld.

Dag 26

Weltrusten!Dag 27

Het Mandarijntje is donkerder geworden. Kleine Rusjes stoeien heel veel met elkaar. Soms vechten ze hard, maar nooit grof. Er vallen nooit gewonden hierdoor.Dag 28Dag 29

Russische dwerghamsters zijn gek op pinda's.Dag 30Dag 31Dag 32Dag 33Dag 34

Dag 35

Dag 36

Nu is de Mandarijn geheel bijgekleurd en je ziet een bruine ticking.