De nieuwe mutatie bij de Russische dwerghamster: Merle

Begin dit jaar heb ik een paar Russische dwerghamsters uit Engeland gekregen met de nieuwe mutatie Merle. Op de show in Doncaster, Engeland, heb ik op 22 januari 2005 de eerste Merle gezien. Deze Merle was van Melissa Chamberlain. Ze wisten toen niet wat het was en hoe het vererfde. Het leek op een rare blauwe Rus met wat witte stipjes. De nieuwe mutatie is in 2004 bij Susan Washbrook, Engeland, ontstaan. Mijn Merles komen rechtstreeks van haar vandaan.

Een Russische dwerghamster Merle

Wanneer je een Merle ziet, dan denk je direct dat het om een donkere Pearl gaat. Toch gaat het hier om een totaal andere mutatie. Merle is een dominante factor die zorgt voor een witte kraag en witte haren. De witte haren zitten tussen de normale haren. Sommige Merles missen een witte kraag. Zij hebben alleen her en der witte haartjes.

Pearl blauw-wildkleur Blauw-wildkleur Merle
Blauw-wildkleur Merle zonder kraag Een jonge Mandarijn Merle

Wat ik als eerste constateerde was dat de kleur van de oren anders is dan die van een Pearl. De kleur is bij een wildkleur Merle namelijk zwart. Bij de Pearl is dit grijs. Wat mij ook opvalt is dat ze op latere leeftijd wat lichter van kleur worden. Vooral de blauw-wildkleur Merle wordt erg licht. Ook de Mandarijn Merle is anders dan de Mandarijn Pearl: de aalstreepkleur is bij een Mandarijn Pearl geel van kleur en bij Merle bruin. Maar wat heel typisch is, is dat een Merle altijd een volledige aalstreep heeft, maar dat dit in de nek door 1 witte pluk haar onderbroken wordt. Dit hebben ze allemaal.


Een Mandarijn Merle

Nadat ik een aantal nestjes gefokt heb, ben ik zelf erg "verliefd" geworden op deze bijzonder mooie mutatie.

Martin Braak (c) 2006