Zwart

Het gaat hier om een zwarte kleur waarbij de aalstreep net iets zwart is en daarom zichtbaar. De buikkleur is eveneens zwart en de drieboogafgrensing is niet zichtbaar. Wanneer een Russische dwerghamster in deze kleur in wintervacht gaat, is de onderscheid weer te zien. De buikkleur en dekkleur verschilt qua manier hoe het in wintervacht gaat. De oogkleur is zwart. Onder de kin en meestal op de buik zit een witte vlek. Dit worden kinvlek en buikvlek genoemd.

Genetische code: aa

Zwart vererft recessief. De kleur wordt genetische met aa aangeduid.

Foto'sInformatie

Eind 2005 heb ik van René Bastiaans een aparte blauwe Russische dwerghamster gekregen. Hij heeft deze bij een handelaar gezien en gekocht. Deze Russische dwerghamster was totaal blauw en lijkt in totaal niet op een Campbelli dwerghamster. Het betrof een vrouwtje en heeft nooit gefokt.

Medio 2006 zag ik op Marktplaats een advertentie waarin een nestje Russische dwerghamster inclusief de ouders aangeboden werd. In dit nestje zat zowel een zwarte kleur en een blauwe kleur. De blauwe kleur was exact hetzelfde kleur dan het vrouwtje die ik eind 2005 heb gekregen. In het nest zaten ook Wildleur en Beige. René Bastiaans heeft ze voor mij opgehaald en we hebben het nest verdeeld. Wat mij direct opviel was dat ze heel bang van karakter waren en dat ze gingen krijsen wanneer ik ze wilde pakken.

De persoon die ze op Marktplaats had gezet, vertelde dat hij en zijn vriendin op vakantie in Tsjechië zijn geweest. In een dierenwinkel hadden ze twee dwerghamsters gekocht. De ene dwerghamster was een Wildkleur en de ander een Blauw-wildkleur. Het was hun bedoeling niet om te gaan fokken en ze dachten dat ze twee Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht hadden gekocht. Maar na een paar maand kregen deze twee Russsiche dwerghamsters hun eerste nestje. Dit waren allemaal normale kleuren. Pas in het tweede nestje zat een zwarte en een blauwe in. Hij wist niet dat het om bijzondere kleuren ging en heeft het hele nestje op Marktplaats aangeboden.

Of het hier om een nieuwe mutatie gaat of dat de kleur afkomstig is van de Campbelli dwerghamster, zal nooit aangetoond kunnen worden. Gezien de eigenschappen zoals dat de kleur veel zwarter is dan die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt, dat in het gezicht geen bruine tinten aanwezig zijn zoals dat bij de Campbelli dwerghamster wel het geval is, dat bij de Russische dwerghamster bij Zwart geen verroesting plaatsvindt en dat bij de Campbelli dwerghamster verschillende witte haren te zien is, denk ik dat het hier gaat om een nieuwe mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is. Ook bij het fokken zie je de instabiliteit van bouw en type niet als je aantal generaties van dezelfde kleur onderling kruist.

Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van deze kleur bleek dat in Tsjechië een fokker zit die veel dwerghamsters fokt en ook de kleuren Beige en Zwart heeft. Deze fokker spreekt geen Engels. Bij later navraag bleek dat hij de zwarte kleur gekocht heeft van een persoon die ze in 2008 uit Nederland heeft gehaald. Ook heb ik met een fokker / handelaar in Amerika gesproken die al vier jaar eerder Zwarte russen heeft. Hij beschouwt de Zwarte Rus als een zuiver Ruskleur. De echte herkomst van de kleur Zwart zal mijn inziens altijd een raadsel blijven.

Bijzonderheden

Het komt geregeld voor dat een Russische dwerghamster die voor Zwart draagt donkerder van kleur is. Het lijkt erop dat de haarpunten dan donkerder zijn. Een Wildkleur, Mandarijn of Camel die voor Zwart draagt is vaak veel donkerder van kleur. Het lijkt alsof de kleur vergrauwd of vergrijst.

Zwart is niet te combineren met Mandarijn. Ik heb in de jaren 2008-2009 gedacht dat het wel mogelijk was en dat je een soort gelijke kleur als Russisch Blauw krijgt, maar dat deze versie lichter en lichter werd. Vergelijkbaar met de Mandarijn kleur die ook lichter werd. Dit komt omdat ik exemplaren uit Mandarijn x Zwart combinaties heb gefokt die op Russisch Blauw en Lilac roodoog leken en die werden naarmate ze ouder werden, lichter van kleur. Echter, later kreeg ik een aantal emails met vragen hoe het kon dat uit Zwart x Wildkleur combinatie toch Mandarijnen werd geboren. Hieruit moet ik concluderen dat Zwart over Mandarijn heerst en daardoor Mandarijn niet zichtbaar is. Deze zwarte Russen werden niet lichter en lichter. Daarom heb ik wederom koppels opgezet om Mandarijn met Zwart te combineren. Het lijkt erop dat het heel moeilijk te combineren is. Dit omdat tot heden mij niet gelukt is om een Zwart of Russisch Blauw te fokken die eveneens het Mandarijn gen hebben. Het zou kunnen zijn dat deze twee mutaties op hetzelfde chromosoom liggen waardoor het heel moeilijk te combineren is.

In het begin waren de Russische dwerghamster in de zwarte kleur erg loperig. Door selectief met rustige exemplaren te fokken lijkt het erop dat deze karaktertrek aan het verdwijnen is.

De zwarte Russische dwerghamster van het vrouwelijk geslacht zijn vaker onvruchtbaar. Je hebt exemplaren die gewoon heel normaal fokken, je hebt exemplaren die na één of twee nestjes stoppen met fokken en je hebt exemplaren die nooit fokken. Terwijl de mannen altijd vruchtbaar zijn. Advies is daarom om met vrouwtjes drager Zwart te fokken.

Defect Parkinson

Helaas komt bij de Zwarte Russische dwerghamster een defect voor dat op later leeftijd pas tot uiting komt. Bij jonge dieren is er niets te zien en te merken. Bij een leeftijd tussen de 8 en de 17 maand kunnen ze gaan trillen. En het trillen wordt erger en erger naar mate ze ouder worden. In hun slaap trillen ze niet. Dit defect lijkt erg verspreid te zijn en komt waarschijnlijk bij verschillende fokkers voor. Advies is om selectief met Zwart te fokken en juist mannetjes aan te houden om zo te kijken of ze later trillen. Een man kan namelijk met 15 maand oud ingezet worden, terwijl hij bewezen heeft dat hij niet trilt.

Typisch is dat het trillen alleen bij zwarte exemplaren voorkomen en bij kleuren waar de mutatie zwart aanstaat (bijvoorbeeld Russisch blauw). Het trillen is in de jaren 2008 reeds geconstateerd alleen was dit niet ernstig en kwam het pas bij de laatste levensfase tot uiting. Tegenwoordig krijgen de Russische dwerghamsters met dit defect het trillen eerder. Wildkleur die voor de mutatie Zwart dragen, trillen niet en hebben geen last van dit defect. De eerste analyses lijkt het dat het om een dominante defect te gaan. Het zou kunnen zijn dat dit defect op de chromosoom ligt waar ook het gen Zwart ligt. En dat daardoor vele generaties overgedragen wordt en verspreid is geraakt. Of dat de mutatie Zwart dit probleem veroorzaakt en een deel van de dieren het altijd zullen krijgen.Hieronder in slowmotion hoe de hamster met het defect loopt.Hieronder een filmpje gemaakt door Marikan waar ik op bezoek was en een trillend exemplaar meegenomen heb.