Kleur Wildkleur

Wildkleur is de kleur zoals de Russische dwerghamster van nature in het wild heeft. De kleur wordt ook wel Naturel genoemd. Het gaat om een donkerbruine kleur. In het wild komen er verschillende varianten van de Wildkleur voor. Zo zijn er extreem donkere varianten en wat warm bruine varianten. Ook de buikkleur is niet altijd hetzelfde. Veel exemplaren kennen een grijswitte buik. Maar er zijn ook exemplaren met een witte buikkleur. De bruine kleur en buikkleur wordt begrenst met een donkerbruine tot zwart gekleurde lijn. Deze lijn wordt een drieboog genoemd. Daarnaast hebben ze een streep van neus tot staartpunt. Dit wordt een aalstreep genoemd.

Genetische code: AA

Bij Wildkleur hebben we eigenlijk nooit over hoe het vererft. Het is namelijk de kleur die de Russische dwerghamster heeft wanneer er geen mutaties zichtbaar zijn. Wildkleur wordt wel eens met de genetische code AA aangeduid. De A staat hier voor Agouti. Bij de genetische code zie je ook geregeld de notering A_. Met underscore (liggend streepje) wordt bedoeld dat men niet zeker weet of het niet voor het gen kleine letter a draagt. Dit is de kleur Zwart. Zwart wordt ook wel non-agouti genoemd. Het kent namelijk niet de agouti aftekeningen zoals drieboog en aalstreep en is éénkleurig.

Foto's


De aalstreep

De Russische dwerghamster heeft een aalstreep die van kop tot staart loopt. Op de kop en in de nek wordt deze aalstreep dikker. De meeste aalstrepen stoppen net voor de staart.

Dragen voor kleuren

De Wildkleur kan drager zijn van andere kleuren. Dit kunnen alleen recessieve kleuren zijn en geen dominante kleuren. Dominante kleuren zijn namelijk direct zichtbaar. Zo kan een Wildkleur dus nooit een Pearl of Mandarijn voortbrengen als hij niet met Pearl of Mandarijn gekruist wordt. Blauw-wildkleur of bijvoorbeeld Zwart zijn recessieve kleuren en kunnen wel gedragen worden. Wildkleuren die voor bepaalde recessieve kleuren dragen, kunnen van kleur anders zijn. Zo is de Wildkleur die voor Zwart draagt, veel donkerder. Dit komt omdat de haartoppen donkerder van kleur zijn. Een Wildkleur drager voor Geel-wildkleur roodoog kan meer gele pigment tonen. Het is niet zo dat alle Wildkleuren die geel pigment tonen altijd voor Geel-Wildkleur dragen. Vooral jonge Russische dwerghamsters kunnen wat meer gele pigment hebben afhankelijk van seizoen en ander externe factoren. Vaak trekt deze gele pigment weg, terwijl als ze voor Geel-wildkleur roodoog dragen, de gele kleur blijvend is.