Kleur Wildkleur

Wildkleur is de kleur zoals de Russische dwerghamster van nature in het wild voorkomt. De kleur wordt ook wel Naturel genoemd. Het gaat om een donkerbruine kleur. In de natuur hebben ze een ander kleur buikkleur namelijk grijswit. De bruine kleur en buikkleur wordt begrenst met een donkerbruine tot zwart gekleurde lijn. Deze lijn wordt een drieboog genoemd. Daarnaast hebben ze een streep van neus tot staartpunt. Dit wordt een aalstreep genoemd.

Genetische code: AA

Bij Wildkleur hebben we eigenlijk nooit over hoe het vererft. Het is namelijk de kleur die de Russische dwerghamster heeft wanneer er geen mutaties zichtbaar zijn. Wildkleur wordt wel eens met de genetische code AA aangeduid. De A staat hier voor Agouti. Bij de genetische code zie je ook geregeld de notering A_. Met underscore (liggend streepje) wordt bedoeld dat men niet zeker weet of het niet voor het gen kleine letter a draagt. Dit is de kleur Zwart. Zwart wordt ook wel non-agouti genoemd. Het kent namelijk niet de agouti aftekeningen zoals drieboog en aalstreep en is éénkleurig.

Foto'sDe aalstreep

De Russische dwerghamster heeft een aalstreep die van kop tot staart loopt. Op de kop en in de nek wordt deze aalstreep dikker. De meeste aalstrepen stoppen net voor de staart.

Dragen voor kleuren

De Wildkleur kan drager zijn van andere kleuren. Dit zijn alleen recessieve kleuren en geen dominante kleuren. Dominante kleuren zijn namelijk direct zichtbaar. Zo kan een Wildkleur dus nooit een Pearl voortbrengen als je die niet met een Pearl kruist. Maar wel een Blauw-wildkleur of Zwart. Gedragen kleuren kunnen zichtbaar zijn. Zo zijn de Wildkleuren die voor Zwart dragen vaak veel donkerder van kleur. Dit komt omdat de haartoppen donkerder van kleur zijn. Een Wildkleur drager voor Geel-wildkleur kan wat gele pigment tonen. Het is niet zo dat alle Wildkleuren die geel pigment tonen altijd voor Geel-Wildkleur dragen. Jonge dieren kunnen wat meer gele pigment hebben afhankelijk van seizoen en ander externe factoren. Vaak trekt deze gele pigment weg.