Vies-bruin

Vies-bruin werd in het begin ook wel Roest genoemd. Maar deze benaming is niet heel lang gebruikt. Internationaal wordt dit Brown genoemd. Het gaat om een grouwe bruine kleur die eigenlijk niet mooi is. De kleur mist warmte. De kleur wordt niet veel gefokt. Daarnaast waren ze in de tijd 2004-2007 niet mooi qua type en bouw en hadden vaak spitse koppen. Daarnaast zaten er exemplaren bij waarvan de kop en romp niet mooi recht waren. Dit wordt ook wel draaikop genoemd. Tegenwoordig zijn er ook exemplaren die niet goed zien of zelfs blind zijn. Dit is te merken dat deze exemplaren raar en vreemd aankijken als de kooi open gaat of dat je ze pakt. Ze hebben hier weinig last van. Een goede test om te kijken of ze goed kunnen zien, is om de vinger naar de hamster te wijzen en de vinger net iets hoger te houden dan ze zelf staand lang zijn. Russische dwerghamsters pakken veelal deze vinger met twee pootjes en een slecht ziende exemplaar zal dit niet doen.

De dierenwinkels gingen deze kleur steeds vaker weigeren en de serieuze fokkers stopten met Vies-bruin en Beige in verband met de problemen en om de hybride uiterlijk. Vies-bruin is anno nu een zeldzaamheid geworden.

Genetische code: mm

Vies-bruin is hetzelfde als het Moscow-gen bij de Campbelli dwerghamster en vererft recessief. Het genetische symbool 'm' is geen officiële symbool. De kleurmutatie heeft heel veel weg van bruin (bb), maar bij de echte mutatie bruin zijn de oogkleur ook bruin. En dat is bij deze mutatie niet het geval. Daarom is gekozen om de symbool aan te sluiten bij de originele benaming van de mutatie zoals die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt: m van Moscow. Wanneer Vies-bruin met Zwart gecombineerd wordt, krijg je donker chocolade kleur. Dit net als de factor bruin.

Foto's


Informatie

De eerste Vies-Bruine en Beige Russen zijn rond 2003 via de dierenhandel vanuit Tsjechië naar Nederland gekomen. Nederland is een handelsland en per week worden duizenden dwerghamsters geïmporteerd. Deze komen vooral uit de Oostbloklanden. Aan de eerste exemplaren was heel goed te zien dat het om een hybride dwerghamster ging. Ze waren niet mooi van bouw en type, ze hadden gigantische oren, waren langwerpig en hadden een hele spitse kop. Ik heb direct inteelt gepleegd en hierbij kwamen problemen naar voren die ik ken wanneer je hybride dwerghamsters waarvan binnen vijf generaties nog een Campbelli dwerghamster is gebruikt, onderling kruist. Er kwamen o.a. haarloze / rexachtige dwerghamsters uit en dwerghamsters die niet groot wilden worden. Het terug kruisen van deze dwerghamsters op de Campbelli dwerghamster ging snel en zonder problemen. Bij het terug kruisen op een Moscow Campbelli, kwam in eerste generatie weer een Moscow kleur uit. Dit is de reden om ze als hybride aan te merken. En dat met zekerheid te zeggen is dat het om dezelfde mutatie gaat.

Bij de kleur Vies-bruin en de Vies-bruin gerelateerde kleuren zoals Beige komt de afwijking "draaikop" voor. De kop staat niet recht op de romp en wordt vooral bij stress scheef gehouden. De baby's die het hebben, zie je veel meer in het nest draaien dan normaal. Wanneer ze ongeveer twee weken oud zijn, dan kan het voorkomen dat ze oriëntatie problemen hebben en niet in een rechte lijn lopen. Bij de meeste exemplaren trekken de oriëntatie problemen weg. Deze afwijking is kleurgebonden en is niet simpel eruit te fokken. Wel is het zo dat in de eerste generaties het veel vaker voorkwam. Door meer terug te kruisen op andere kleuren russen, komen de problemen wat minder voor. Zelf heb ik meer dan tien generaties terug op Blauw-wildkleur gefokt en ik kreeg nog steeds exemplaren met een draaikop. Ook uit de Zwarte Russische dwerghamsters, na tien generaties, kwam spontaan Beige weer terug. Ook bij deze exemplaren waren draaikoppen bij.

Sommigen zeggen dat de draaikop een hybride probleem is. Dat is niet correct. Je ziet de draaikop afwijking alleen bij de hybriden met een Moscow-kleur. Zelf vermoed ik dat het komt door twee verschillende problemen. Enerzijds het evenwichtsorgaan en anderzijds het niet goed kunnen zien. Vroeger hadden ze vrij spitse koppen en ik vermoed dat daardoor het evenwichtsorgaan niet goed functioneerde. En daarom ze scheef liepen. Tegenwoordig zie je dat Vies-bruin en Beige exemplaren niet meer scheef lopen. En normale koppen hebben. Echter bij een aantal van deze exemplaren is het zo dat wanneer ze gestoord worden, ze de kop scheef houden. En met de kop beginnen te bewegen. Deze exemplaren zien niet goed en hebben een slechter oriëntatie. Zelf hebben ze geen last van. Zij gedragen daardoor wel anders. Een goede test is om een wijsvinger uit te steken en net boven de Russische dwerghamster te houden. Een Russische dwerghamster die normaal ziet, zal gaan staan en met beide voorpoten de vinger vastpakken. Dat zal een slechtziende c.q. blinde Russische dwerghamster niet doen.

De naam Vies-bruin is door mij (Martin Braak) bedacht. Omdat de exemplaren in 2004 erg hybride waren, totaal niet mooi van type en bouw waren en tevens niet mooi van kleur waren, heb ik een naam gegeven die tevens emotie weergeeft: vies streepje bruin.

Dwerghamster met draaikop
Draaikop
Dwerghamster met draaikop
Draaikop

Op dit filmpjes hieronder kan je de afwijking draaikop bekijken:

De jongen met de kleur Vies-bruin en gerelateerde kleuren hebben in het begin rode oogpunten. Later verkleurt de oogkleur naar heel donkerrood. Het is zo donker dat het zwart lijkt.

Rode oogpunten op moment van geboorte, dat kleurt later bij

In het begin dacht ik, net zoals andere fokkers, dat het hier om de Black-Eyed Argente (BEA / bb) zou gaan. Een verschil met het Moscow-gen en het b-gen is dat de oogkleur bij BEA vanaf de geboorte zwart is. De twee kleurmutaties lijken heel sterk op elkaar en en zijn bij de Campbelli dwerghamster heel moeilijk uit elkaar te houden. Een ander verschil is dat het Moscow-gen kleurvast is, terwijl de Black-Eyed-Argente de kleur verandert naarmate de Campbelli dwerghamster ouder wordt. In Nederland zijn de kleuren Moscow en BEA door elkaar gemixed en bij diverse kleuren is het nauwelijks meer zichtbaar of het nu om een Moscow kleur gaat of niet.

Vergelijkg Beige met Moscow Vergelijkg Beige met Moscow
Foto's van Linda Price, links een Black-Eyed Argente gecombineerd met Opal en rechts een Moscow gecombineerd met Opal Rechtsboven een Black-Eyed Argente gecombineerd met Opal en linksonder een Moscow gecombineerd met Opal

Vies-bruin roodoog

Heel soms komt het voor dat de oogkleur niet donkerder wordt, maar rood blijft. Je krijgt dan een bruine kleur met rode ogen. Dit gebeurd zelden en er zijn geen gevallen bekend na 2007.

Vies-bruin met rode ogen